Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka dla laika
Autor Wiadomość
Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Wysłany: Sob 01 Kwi, 2023   

Jan55 napisał/a:
Binokularnik, nie tylko Kowa i Zeiss ale wszyscy producenci podają, z "księżyca", pomiary odległości źrenicy. Średnio, można powiedzieć, że 2-3mm w górę. Genesis 8,5x, w tej kwestii pobił chyba rekord (5,5mm).

Z testu optycznych.pl wynika, że ma pole 7*. Przy deklarowanym ER 18mm to chyba dobry wynik ale przy 12.5mm? Nędza? Czy się mylę?

Reklama

TheNewOne 
Rozmowny

Jann55 Możesz sprawdzi czy prawidłowo podałeś adres binoculars.ch, bo po wpisaniu binoculars.ch następuje natychmiastowe przekierowanie na https://www.bhphotovideo.com/?

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Ciekawe jak się sprawdza ten rzeczywisty ER ... Suwmiarka w gałkę oczną ? :mrgreen:

Jan55 
Optyczny
amator

TheNewOne, ja wpisuję tak jak podałem i wyskakuje mi strona "binoculars today" co jest tym samym. Można wpisać też "Pinacollection" i powinna wyskoczyć ta sama strona.

TheNewOne 
Rozmowny

No właśnie. Kiedyś ktoś na tym forum napisał, że to odległość między powierzchnią soczewki okularu (środek?) a górną krawędzią wysuniętej muszli ocznej. Ale jeśli jakaś norma nie zmusza producentów do takiego właśnie konstruowania tych elementów to nie ma podstaw do przyjęcia tego jako zasady.
Ja bym pomierzył odległość jaka jest od tylnej soczewki do powierzchni (np. kartki) na której tworzy się ostra plamka światła o oczekiwanej dla danej lornetki średnicy. Ale chyba będę musiał jeszcze sobie gdzieś zasadność tego zweryfikować.

TheNewOne 
Rozmowny

Jan55 teraz mi działa ale strona to nie https://binocular.ch/ a nie
Cytat:
"binoculars.ch"

Dzięki o pomoc.

Jan55 
Optyczny
amator

TheNewOne, ja wpisuję "binoculars.ch" i mi wskakuje binocular.ch, ale główny tytuł to "BinocularsToday" o czym napisałem Ci w poście o godz 15:38. Widocznie mój komputer jest bardziej wyrozumiały na takie niuanse :mrgreen: .

TheNewOne 
Rozmowny

Jan55 To co napisałeś o pomiarach ER na binocular.ch wymaga sprostowania, bo nie każdy stara się kontrolować co inni wklejają z internetu. Na na tej stronie jest wyraźnie napisane, że to pomiar odległości do górnej krawędzi muszli okularowej (pewnie na max wysuniętej) co wcale nie oznacza, że ER jest inny niż podaje producent. A jeśli ER z definicji równa się odległości do górnej krawędzi muszli to proszę (to nie złośliwość) o wytłumaczenie mi tego faktu. Przy obserwacji z okularami muszle się zwija, prawda? Pytam bo sam nie mam wady wzroku i nigdy z okularami nie używałem.

TheNewOne 
Rozmowny

Odnośnie ER binocular.ch podają, że np. Nikon 7x50 IF SP z plastikowymi muszlami mają "Usable eye relief (measured from rim of plastic eyecups): 7.5 mm" Tyle tylko, że te plastikowe nasadki służą do nałożenia na nie gumowych muszli "skrzydełek" chroniących przed bocznym światłem.

Ważne, żeby rzetelnie pisać o tym co się gdzieś wyczytało bo później część użytkowników może czuć się wprowadzona w błąd.

Jan55 
Optyczny
amator

TheNewOne, o co Ci chodzi, bo Cię, nie za bardzo, rozumiem.
Ja zacytowałem gościa, Pinac, który jest znany w świecie lornetkowym, z testowania lornetek i to on robił pomiary i to wszystko napisał. Ja sam nie wiem, jak wiele osób na forum, jak to jest mierzone i jak to mierzą producenci lornetek. Więc Ci tego nie wytłumaczę.
Ja mierząc suwmiarką, w/g tego co wszyscy podają, nawet tutaj na forum, od szkła okularu do górnej krawędzi wysuniętej max muszli, mam też, inne wymiary niż podaje producent. W przypadku Kow BD II, o których pisałem powyżej, mam takie wymiary, jak podaje Pinac, w swoich opiniach. To samo z Nikonem M7, podają 15 a jest 13mm. Więcej nic nie wiem na ten temat, więc nie mam co prostować i tłumaczyć o co w tym wszystkim chodzi. Są na forum bardziej "obeznane, w tym względzie, osoby, to może dokładnie to wytłumaczą.
W moim przypadku wiem jedno, że patrząc bez okularów, lornetki, które mają mniej niż 15mm, ich muszle oczne, muszę opierać pod brwiami, lub w połowie między okiem a brwią, natomiast pozostałe mogę wcisnąć głębiej w oczodoły, bliżej źrenic. Wtedy mam widoczne całe pola, bez zaciemnień. Do tego dochodzi jeszcze rodzaj muszli, czy są płytkie, jak np w GPO i CLC b itp, czy są głębsze jak w M7, Kowach itp. Te płytkie pod brwiami a te głębsze, głębiej, bliżej oka.
To tyle, co mogę napisać, w moim przypadku, może inni maja inaczej :wink: .

Jan55 
Optyczny
amator

TheNewOne napisał..."Ważne, żeby rzetelnie pisać o tym co się gdzieś wyczytało bo później część użytkowników może czuć się wprowadzona w błąd."

O jakie rzetelne pisanie Ci chodzi. Gdzie ja coś nierzetelnego napisałem? Podałem źródło z którego zaczerpnąłem wiedzę na temat ER w konkretnych lornetkach, więc o co chodzi?
Nic nie pisałem o Nikonie7x50 IF SP i jego ER, bo temat dotyczy raczej lornetki dachowej a nie porro.
Co do skrzydełek, to o ile wiem, to nakładać je można też, na muszle oczne dachówek, nie tylko porro, a służą do osłony przed wpadaniem bocznego światła w okular lornetki, i nic więcej.

Bez urazy, ale masz chyba dzisiaj zły dzień :roll: .

TheNewOne 
Rozmowny

Jan55 Zwróciłem tylko uwagę na to, podane przez Ciebie dane ze strony binocular.ch tam są zdefiniowane jako odległość do górnej krawędzi muszli okularowej. No i na podstawie tych danych na forum poszła informacja, że producenci oszukują. Stąd moje pytanie czy ER tak się właśnie powinno mierzyć?
Bo w części swoich lornetek dzisiaj po Twoim wpisie sprawdziłem czy widzę całe pole przy oku odsuniętym od płaszczyzny jaką tworzy wysunięta krawędź muszli okularowej. A zrobiłem to w prosty sposób, mając lornetkę na statywie i przykładając "oko" tak aby było całe pole, stabilizując głowę o statyw jak się da, wsuwałem wycięty kartonik między oko a muszlę okularową. Wniosek dla mnie był taki, że widzę całe pole mając oko oddalone od płaszczyzny jaką tworzy krawędź muszli. Czyli ER jest większy niż odległość między soczewką a krawędzią muszli, co było by zgodne z danymi producenta. Mam też lunetę, gdzie efekt jest taki sam, czyli mam w widoku całe pole a ER podany przez producenta jest większy niż odległość od soczewki okularu do krawędzi muszli. W ten sposób nie pomierzę ER dokładnie ale stwierdzam, że jest ponad krawędź muszli. Druga rzecz jest taka, że osoby noszące okulary mają je w różny sposób oddalony od oczu więc zwijając muszle, prawdopodobnie niektóre osoby i tak nie będą w stanie zobaczyć całego pola. Nie mam okularów, ktoś potwierdzi, że tak jest?

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Wojtas_B napisał/a:
Binokularnik napisał/a:
Wygląda na to, że Kowa i Zeiss robią okularników w trąbę! (seria Genesis to wyjątkowe przegięcie pod względem ER...oszukiwać o kilka milimetrów w tak ważnym parametrze? Horror...)

Roger Vine pisze, że w G 10.5x44 zmierzył ER 13 mm, a producent podaje 16 mm, bo mierzy w niewłaściwy sposób. Angielski jest moim drugim językiem (narzędziem pracy), ale za cholerę nie mogę zrozumieć, o co Rogerowi chodzi z tym, jak poprawnie powinno się mierzyć ER (odległość źrenicy).

Istotne jest to co zauważył Tomek. BDII jest bardziej przyjazna okularnikom niż Genesis. Dlaczego? Dlatego bo w serii BD aż tak bardzo nie próbowali oszukać na ER-ku. Genesis(16mm) powinien być równie fajny jak dowolny model z serii BDII. Ja mam 6.5x32, Tomek 8x42 i obie nadają się dla okularników.

TheNewOne 
Rozmowny

Binokularnik Tak z ciekawości, dlaczego przykładasz lornetkę do okularów? Korekcją dioptrii nie da się skorygować wady wzroku, czy dla komfortu, żeby nie zdejmować okularów przed każdym przyłożeniem lornetki? Sorry, że o to pytam ale na szczęście póki co nie wiem jak to jest w okularach.

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

TheNewOne napisał/a:
Binokularnik Tak z ciekawości, dlaczego przykładasz lornetkę do okularów? Korekcją dioptrii nie da się skorygować wady wzroku, czy dla komfortu, żeby nie zdejmować okularów przed każdym przyłożeniem lornetki? Sorry, że o to pytam ale na szczęście póki co nie wiem jak to jest w okularach.

Do okularów przykładam gdy jestem w ruchu- piesza wycieczka, jazda rowerem itp. Stacjonarnie - ambona, punkt widokowy, leżaczek nad jeziorem z zimnym piwkiem itd. używam lornetki bez okularów.

Odpowiedz do tematu