Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lekkie Porro
Autor Wiadomość
Porro 
Uczestnik

Wysłany: Czw 27 Kwi, 2023   Lekkie Porro

Zastanawiam się nad zakupem Porro klasy 8x30/32.
Wyboru nie ma zbyt dużego niestety. Na Oriona 8x30 przestałem czekać, zresztą w kontekście opisywanych tutaj problemów z jakością APM MS 6x30 może nie warto. Najważniejszy dla mnie jest duży odstęp źrenicy oraz akceptowalna waga. Stąd skłaniam się ku Opticronowi Savanna WP 8x30. Na drugiem miejscu bliźniaczy model - Kowa YF II 8x30 (ma 2 mm mniej odstępu). No i Opticron Adventurer WP 8x32. Proszę o podzielenie się swoimi spostrzeżeniami na temat tych lornetek jeśli ktoś miał w rękach, ewentualnie zaproponowanie czegoś innego, ale z tego co widzę to nie ma nic innego z akceptowalną jak na 8x32 wagą.

Reklama

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Czw 27 Kwi, 2023   

Porro, Oriona w Europie nie ma co oczekiwać, bo to firma i lornetka na rynek amerykański, natomiast co do APM MS, to to, że jeden kolega z forum trafił na felerny egzemplarz, nie oznacza, że wszystkie są takie same, to samo możesz trafić z Kową czy Opticronem i innymi lornetkami, które kosztują w granicach 1000 zł, nie zależnie od firmy. Opinie, na zagranicznych forach, są o APM bdb, moja opinia też, więc opinia jednej osoby, która trafiła na wadliwy egzemplarz, nie może rzutować na całość. Nie raz, pisane było na forum, że rozrzut jakościowy, między poszczególnymi egzemplarzami lornetek, tej samej apertury i firmy, jest duży, a już w cenie do 1000 zł, bardzo duży.
Nie mniej jednak, wszystkie lornetki, które podałeś, są na jednym poziomie optycznym, poza APM, który w/g mnie i nie tylko mnie jest z nich najlepszy, tyle,że to 6x30. Pozostałe są jednakowo dobre, ale Opticron TWP, ma największe pole widzenia 8*,jest najlepszy pod względem obudowy, tyle, że ma standardowe muszle oczne (gumowe) i jest najtańszy. Pozostaje kwestia osobistego dopasowania, zwłaszcza muszli ocznych w Kowie YF. Ja miałem problemy z zaciemnieniami ( tzw fasolki), czego nie miałem z TWP, nie mam z APM. Sawanna może tego nie mieć, jeżeli ma 18 mm, ale to musisz sprawdzić sam.

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Niedawno na CN pojawił się wpis kolejnego ,, szczęśliwego nabywcy " APM MS 6X30 . Też zgłaszał problem z kolimacją . Co ciekawe , wielu sprzedawców w USA wycofuje z oferty sprzęt APM . Przypadek ? A może zbyt wiele zwrotów ....

deep 
Uczestnik

Kot72 napisał/a:
Niedawno na CN pojawił się wpis kolejnego ,, szczęśliwego nabywcy " APM MS 6X30 . Też zgłaszał problem z kolimacją . Co ciekawe , wielu sprzedawców w USA wycofuje z oferty sprzęt APM . Przypadek ? A może zbyt wiele zwrotów ....

No jak zostawili śruby do kolimacji na wierzchu to co się dziwić. Wiele osób nawet nie wie, do czego one służą, ale czytałem już o przypadkach, że denerwowało ich, że są nie równo wkręcone, więc sobie je "dokręcają" haha, a potem się dziwić, że widzą podwójnie.

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

deep, gość co pisał nic nie mańdrował . Zamówił , odebrał i stwierdził fakt . Poza tym śruby do kolimacji są zdaje się pod zaślepkami a nie na wierzchu .

Porro 
Uczestnik

W pewnym sensie dobry patent z tymi śrubami - nie trzeba odklejać okładziny, żeby pryzmaty ustawić.
Ale faktycznie tak to wygląda, że chyba kontrola jakości szwankuje. Kto inny na CN pisał, że jemu łapie ostrość na -5 dioptrii gdzie w innych lornetkach łapie prawie na zero.
W takim razie odpuszczę sobie tego APMa.

Z pozostałych - Najsensowniej dla okularnika wygląda ten Opticron Savanna WP 8x30, ale jest taki problem, że nie ma go w Polsce - w Edredonie trzeba miesiąc czekać na niego, bo jest na zamówienie. Z tego tytułu byłby też problem z jego zwrotem gdyby nie współpracował z moimi oczami dobrze.
Jeśli Kowa i Opticron TWP są na podobnym poziomie, a Opticron ma lepszą obudowę, to spróbuję chyba tego Adventurera.
Jest jeszcze Levenhuk Sherman Pro ale piszą, że 700g waży także trochę przyciężkawy.
Szkoda, że nie produkują już Opticrona Imagic TGA WP 8 X 32

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Porro, ten Opticron TWP występuje pod różnymi brandami . Na Allegro widziałem jako Levenhuka i jest Celestron Ultima . Wszystko to klepią w jednej fabryce ale cena może się różnić . Vixen ma w ofercie jakieś porro ale trzeba by chyba ściągać zza granicy .

Jan55 
Optyczny
amator

Porro, Sherman Pro to gabarytowa cegła i trzeba mieć szczęście aby od razu trafić na dobrą sztukę, bo rozrzut jakościowy jest bardzo duży, tak w optyce jak i obudowie. Radzę wybierać między Kową a Opticronem TWP. Sawannę można kupić w "Astroshopie.pl" ale też trzeba czekać kilka tygodni.

Jan55 
Optyczny
amator

Kot72, tylko jakość wykonania tych brendów (Levenhuk i Ultima)pozostawia wiele do życzenia w porównaniu do Opticrona. "Brand" Levenhuka przegrywa optycznie z dachówką Vortexa DBHD 8x32 i Ultima będzie nie lepsza. Opticron z Vortexem przegrywa wielkością pola, 8* vs 8,2* i troszkę jasnością, natomiast reszta jest na podobnym poziomie optycznym, podobnie Kowa YF, która ma jeszcze mniejsze pole 7,5*. Obie jakością mechaniki i obudowy, ustępują Vortexowi.

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Jaka ma być niby różna jakość skoro to ta sama lornetka produkcji UO BW22 ? Różnice mogą pojawiać się w danej partii tak jak w APM :wink:

Jan55 
Optyczny
amator

Kot72, widocznie kontrola techniczna dla Opticrona jest na wyzszym poziomie, a dla tamtych jej w ogóle nie ma :cry: .

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

W tej klasie cenowej to może kontrolują 1szt na kontener .

Jan55 
Optyczny
amator

Kot72, to wszystko zależy od firmy zlecającej produkcję. Opticron to jest znana angielska firma optyczna, dbająca o swoją markę, natomiast Levenhuk, to przeciętna firma amerykańska, handlująca poza USA, tak samo Celestron, który jest bardziej popularny w USA ale jakość techniczna ich produktów, też pozostawia wiele do życzenia, o czym też piszą, a i moi znajomi wiele mi o tym mówili. Ja sam, kilka lat temu, miałem z Celestronami przygody i od tej pory unikam tej marki, jak i Levenhuka.

Porro 
Uczestnik

Wysłany: Pią 28 Kwi, 2023   

Dziękuję wszystkim za pomoc. Zdecydowałem się na Opticrona Savanne 8x30 jednak. No risk, no fun. 2mm odstępu źrenicy więcej niż Kowa, 3mm więcej niż w TWP. W dodatku TWP ma stałe muszle gumowe, które odwinięte kiedyś sparcieją i się połamią (obserwuję w okularach). Chociaż z drugiej strony patrząc na budowę tych lornetek i ilość plastiku - żadna z nich może nie dotrwać czasów kiedy im gumy sparcieją :)
Trzeba kupować ostatnie lornetki Porro póki je sprzedają, bo potem to już tylko używki :(

deep 
Uczestnik

Wysłany: Pią 28 Kwi, 2023   

Porro napisał/a:

Trzeba kupować ostatnie lornetki Porro póki je sprzedają, bo potem to już tylko używki :(

Chcesz na lata porządne porro? Masz dwa nowe do wyboru, Nikon EII 8x30 i Swarovski Habicht 8x30W. Na dodatek mają najnowsze powłoki, nikon już nie ma przesunięcia w kierunku czerwieni jak we wcześniejszej partii. Cały czas są powłoki aktualizowane, porównywałem wersje z numerami ser. 820xxx do 822xxx i jest różnica. Wszyscy w sieci piszą, że to od wersji jubileuszowej nastąpiła zmiana powłok, a tak naprawdę powłoki zmieniają częściej.

Odpowiedz do tematu