Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z okładzinami serii EL
Autor Wiadomość
mzksiak 
Bywalec

Wysłany: Nie 09 Lip, 2023   Problem z okładzinami serii EL

Hej. W trzecim roku użytkowania mój EL 10x32 SV guma pęka już w kilku miejscach. Pamiętam posty na FB ludzie też wrzucali niemiłosiernie poniszczone swarki które wyglądały jakby je żywcem ktoś odzieraal ze skóry. Dziś zadzwoniłem też do kolegi posiadacza El 10x42 i on już po dwóch latach wysłał lornetkę do Austrii na wymianę okleiny ,bo miał tak zniszczoną. Jakie są wasze doświadczenia?

Reklama

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Nie 09 Lip, 2023   

mzksiak, poczytaj sobie na BF, co piszą użytkownicy NL i EL o okładzinach na tych lornetkach :shock: . To są jakieś jaja, za wielkie pieniądze, ale może tak ma być. Zawsze coś się dzieje :mrgreen: .
Swarovski chciał, chce być pro ekologiczny i zafundował swoim klientom okładziny eko na lornetkach, co skutkuje ich degradacją po jakimś czasie użytkowania :oops: . Co najdziwniejsze, to wymieniają je na takie same, czyli fundują klientom "powtórkę z rozrywki" :wink: .

mzksiak 
Bywalec

Janie, dobrze że piszesz o tym, bo właśnie zapomniałem dopisać ,że koledze firma z Austrii odpisala, że to ekoskóra itp. ale chyba się zagalopowali i zapomnieli, że kurier to ślad węglowy,stara okładzina zapewne idzie na śmietnik a tacy są proeko. Kiedy vortexa Vipera zostawiłem wna aucie, lorneta nagrzała się do takiej temperatury ,że dotknąć jej nie szło. Nie stało się z nią nic a nic. Szczelności nie straciła, nic się nie odkleiło, klej nie wyciekł. Czyli można

Jan55 
Optyczny
amator

mzksiak, nie mam ( nie miałem) tych lornetek ale napiszę tak, w życiu bym się nie spodziewał, że kupując lornetkę za 1700 czy 2500 eu, po kilku latach ( już nawet po 2-ch) użytkowania będę musiał myśleć czy z okładziną coś zacznie się dziać lub czy jeszcze "pociągnę" z użytkowaniem jej dalej.
Ciekawe ile razy, jednemu klientowi, firma Swarovski jest skłonna wymieniać okładzinę, jeżeli np po wymianie, ta nowa wytrzyma znowu 2 czy 4 lata :oops: i ile czasu, taki klient, jest lub będzie, pozbawiony lornetki, którą wyśle do serwisu Swarka, na wymianę okładziny.

mzksiak 
Bywalec

Kolega który już raz miał zmieniana ,,skórę"
mówił mi, że drugi raz swara by chyba nie wziął. Także tego

TheNewOne 
Rozmowny

Mam EL już prawie 3 lata i nic się nie dzieje. Okładziny są jak nowe, jak w dniu zakupu. Jestem pierwszym właścicielem i wiem jaka jest jej historia :-) Czyszczę tylko wilgotną szmatką, nic poza tym. To czego na pewno nie robię swojej lornetce to zostawianie na słońcu w samochodzie latem.

Jeśli koledze napisali o ekoskórze, to może to była jakaś wersja specjalna. Bo standardowa to raczej skóry nie udaje.

20230709_142244 (2) — kopia.jpg
Plik ściągnięto 3153 raz(y) 125,37 KB

mzksiak 
Bywalec

Mozliwe że kolega intensywniej ja użytkuje ( a jest terenowcem pełna gębą) a moja do 2 roku też była super. Teraz ma 2.5 i zaczęło się. Możliwe że wkrótce też zacznie się Tobie odkształcać

TheNewOne 
Rozmowny

Nie sądzę, żeby sama z siebie tak sobie ... Jestem spokojny, bo dosłownie nie widać żadnych zmian.
Obserwuje oferty używanych Swarovskich i tam, gdzie ludzie deklarują wiek lornetek nie widać na zdjęciach problemów z gumą, bez względu na to czy to EL, NL, 42 czy 32 mm.
Być może są serie gdzie producent eksperymentował z innym materiałem i niektóre egzemplarze mają ten problem.

Miałem kiedyś w rękach lornetkę Swarovskiego ale to było na początku lat 2000, która była tylko odbarwiona, ale ona właśnie całe dnie leżała w samochodzie z ekspozycją na słońce. To była terenówka używana w polu, a właściciel nie dbał o nią więc się nie dziwię.

Jan55 
Optyczny
amator

Swarek tak nazywa okładziny na NL i EL- ekoskóra. Może chodzi o wygląd a nie o organoleptykę :mrgreen: .

TheNewOne, te wady, jak na razie nie występują w każdym egzemplarzu EL i NL, ale zaczynają wystepować coraz częściej w co niektórych modelach. Być może uzależnione jest to też od częstotliwości i warunków użytkowania tych lornetek. Być może, Twojej to nie dosięgnie, czego należy Ci życzyć.
Ludzie, których dopadła ta przypadłość w lornetkach , piszą, że używają je zawodowo i turystycznie, tak, że widać z tego, że nie ma to znaczenia gdzie lornetka leży czy leżała, po prostu okładziny ulegają biodegradacji, bez względu na wiek lornetki.

mzksiak, na BF są zdjęcia lornetek, użytkowników z USA, tragedia jak to wygląda.Co niektórzy piszą, że nie będą wysyłali do serwisu, tylko tak zostawią, bo szkoda im zdrowia. Uważam, że to złe podejście, bo tylko może spowodować, że Swarek nic z tym nie będzie robił (nie poprawi jakości okładzin).
mzksiak, jak pamiętam, to masz chyba CLC B 8x30, jak wygląda okładzina na tej lornetce? Czy jest taka sama gatunkowo jak te w EL i NL?

TheNewOne 
Rozmowny

Jan55 o jakiej biodegradacji piszesz? Pewnie na nawet nie znasz tych ludzi, którzy takie rzeczy wypisują. A być może wypisują je, żeby napędzić klientów konkurencji.

I turystycznie i zawodowo każdy może źle używać swój sprzęt.

mzksiak z łaski swojej wrzuć jakieś fotki, to przynajmniej będziemy wiedzieli o czym mowa.

Jan55 
Optyczny
amator

TheNewOne, zechciej łaskawie spojrzeć na BF i zobaczyć o czym jest pisane i zobrazowane zdjęciami.

TheNewOne napisał..."Pewnie na nawet nie znasz tych ludzi, którzy takie rzeczy wypisują. A być może wypisują je, żeby napędzić klientów konkurencji."

Czy Ty zastanowiłeś się nad tym co piszesz :?: czy tylko trolujesz. Czy uważasz, że jak Twojej lornetki to nie dotyczy, w tej chwili, to znaczy, że inni to wymyślają? Ogarnij się i myśl o tym, żeby Ciebie to nie trafiło, czego Ci nie życzę, ale jak by Ci się przytrafiło, i napiszesz o tym, to wtedy ja napiszę, że źle użytkowałeś lornetkę, bo większej bzdury nie czytałem cytat..."I turystycznie i zawodowo każdy może źle używać swój sprzęt. "
Zwłaszcza sprzęt za 1500 czy 3000 $, gdzie w USA nie każdy może sobie pozwolić na wydanie takiej kasy na lornetkę, a wydanie 500$ na lornetkę, jest już dużym wydatkiem.

mzksiak, koniecznie zamieść jakąś fotkę, bo kolTheNewOne, znowu napisze, że może jesteśmy sterowani przez inne firmy, dla napędzenia im klientów :mrgreen: :mrgreen: .
Najlepiej jak jeszcze opiszesz jak użytkujesz tą EL-kę, bo może robisz to źle a On robi to dobrze, i dlatego z jego lornetką nic się nie dzieje :grin: .

Wojtas_B 
Optyczny

Zabrał człowiek Swarka w knieje,
Wnet lornetka mu linieje,
Przyczyną jest rzecz banalna,
- Guma biodegradowalna.

Nie rozumiem, o co chodzi,
Gdzie się taki pomysł zrodził?!
W Absam? W kręgach specjalistów,
Mają eko-terrorystów?

Już na forum awantura,
Ktoś napisał, że to bzdura,
Ja nadzieją tylko żyję,
Że mi NL-ka nie zgnije.

TheNewOne 
Rozmowny

Jan55 Właśnie dlatego poprosiłem mzksiak o zdjęcia, żebym nie musiał polegać na Twojej bezkrytycznej wierze w to co wyczytasz/zobaczysz w sieci.

Tych marnych tekstów o bzdurach nie będę komentował bo szkoda czasu ...

mzksiak będzie miło jeśli wrzucisz zdjęcia. Mogą się przydać komuś, kogo ten problem spotka. Pozdrawiam

TheNewOne 
Rozmowny

Wojtas_B, gratuluje talentu i humoru, fajny wierszyk :)

mzksiak 
Bywalec

Najwieksze uszkodzenie. Podklejone kropelka bo liczę że do jesieni wytrwa. Ktoś pomoże jak dodać fotki?. Ewentualnie wyśle komuś na mejla żeby dodal

Odpowiedz do tematu