Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
sam znalazłem sporo ciekawych inf na temat swiatła, a wiedza to potęga
dla starych ok, powtórka
dla nowych kopalnia wiedzy poparta fotkami
przykłady pracy na canonie i nikonie
Owszem, też już dzięki forum poczytałem i wiele się dowiedziałem dzięki tej stronie. W połączeniu z poradami z forum zacząłem bawić się z lampą w trybie M. Nawet dla głupiej lampy wbudowanej w aparat się przydaje u cioci na imieninach.
Polecić tę stronę można też tym, których nie przekonała kiedyś dyskusja na naszym forum o zaletach stosowania trybu M. Może tym razem dostrzegą korzyści posługiwania się trybem M.
Marian, Twoja uwaga odnosi się do mnie. Korzyści dostrzegłem, oczywiście w tych specyficznych warunkach, którymi są lampa, pomieszczenia zamknięte itd. Dla niektórych to cały ich świat, bo z tego żyją, dla amatorów przeważnie wąski wycinek zabawy. Choć z trzeciej strony zdjęcia u cioci na imieninach to być może całkiem spory wycinek amatorskiego pstrykania!...
Przeczytałem to chyba z 5 razy już i jak czegoś potrzebuję to czasami jeszcze zaglądam. Dla amatora może być to bardzo przydatne ! Nie tylko na imieninach u cioci IMO. Jak już się kupuje lampę za ponad 1k to warto się przyuczyć wiedzieć kiedy można rozjaśnić cienie, ożywić oczy osoby fotografowanej ,zrównoważyć drugi plan (zachód słońca) z pierwszym pod kątem dobrego naświetlenia zdjęcia. Samo korzystanie z flasha w pomieszczeniach czyli głównie odbijanie go od czego się da jest bardzo ważne także dla amatora.
Zresztą można być amatorem i pstrykać wesela chociażby . Do puki fotografia nie będzie głównym źródłem dochodów to chyba każdy jest amatorem IMO.
Ostatnio przeszedłem na M, ale na wakacjach nie sprawdziło mi się... Za dużo czasu mi zajmują ustawienia, a dzieci, fale, czy ptaki nie czekają... Więc znowu trochę AV i TV!
Z lampą sens ma tylko M . Dlaczego? Dlatego ,że zarówno przysłona jak i iso wpływa na to ile światła z lampy zarejestrujemy oraz ile zastanego (dochodzi do tego kompensacja błysku w TTL-u) Czas otwarcia migawki także ma znaczenie ponieważ chodzi między innymi o synchronizację z czasem otwarcia migawki błysku. To takie ogólne uzasadnienie.
Kiedy nie używam lampy to też korzystam z TV lub AV w zależności od tego czy mam do czynienia z dynamiczną czy też ze statyczną.
Tak, kiedy używam lampy (niestety wbudowanej), to tylko M. Ale i w innych sytuacjach M się sprawdza jeśli jest odrobina czasu na ustawianie! Dopiero się uczę, ale widzę, że zajmuje to co raz mniej czasu...
Oj chyba nieco generalizujesz. Czy fotoreporterzy walący lampami na wprost ze Stofenem używają trybu M? No i po co byłaby przez producentów tak mocno rozwijana automatyka TTL i różne cuda w lampach?
No i po co byłaby przez producentów tak mocno rozwijana automatyka TTL i różne cuda w lampach?
Po to, żeby nie trzeba było używać zewnętrznego światłomierza do światła błyskowego i mieć akceptowalną ekspozycję błyskowego przy każdym zdjęciu. Świadome używanie lampy wiąże się z trybem M w aparacie, również wtedy gdy strzelasz "na wprost ze Stofenem"... Zauważ, że zastane jest wtedy zwykle na stałym poziomie, a lampa w TTL-u sama obliczy sobie siłę błysku, w zależności od odległości... Zresztą nie wszyscy fotoreporterzy wiedzą co robią, więc to, że część zdaje się wyłącznie na automatykę nie jest tu żadnym argumentem. Uważam, że zazwyczaj lepszymi fachowcami są fotografowie ślubni, bo tam estetyka zdjęć ma znacznie większe znaczenie, niż w reporterce typu "a teraz usmażymy premiera serią z flashem"... O klasie fotografów typu paparazzi nie trzeba wspominać, bo zazwyczaj ich zdjęcia mówią same za siebie...
jaad75, pewnie jak zwykle będziesz miał rację, ale podrążę jeszcze i pogrążę się... Czy jak ustawię tryb AV, czy określonym ISO i korektą ekspozycji zjadę w dół to nie uzyskam tego samego efektu, czyli balansowania ilością światła zastanego a doświetlonym pierwszym planem, o który zadba lampa pracująca w TTL (też z ewentualną kompensacją)?
Czy nie wyjdzie na to samo, co ustawianie w trybie M tak, żeby na drabince pokazało mi się niedoświetlenie o te -1 EV czy ile tam jest poprawnie? Różnica będzie oczywiście taka, że przy używaniu M warunki są stałe, bez względu na to gdzie celuję w scenie. Kiedy przejdę na AV, to dostanę inne parametry w zależności od tego gdzie skieruję obiektyw.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9