Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Żona jak usłyszała ile chce wydać na lornetkę to mi załatwiła od kogoś jakiś eksponat Przynajmniej pierwsze oglądanie mam za sobą. Całkiem znośnie poza tym że obraz jakiś żółtawy.
Chcesz kupić kloca, do użytku stacjonarnego. Z wanny przecież nie będziesz patrzył. Podczas deszczu też nie oglądniesz gwiazd..
Obserwacje stacjonarne szybko Ci się znudzą i lornetka zostanie zasypana kurzem na parapecie.
Kup lepiej lornetkę 8x32 lub 10x42. To bardziej mobilne formaty. Zabierzesz na spacer, w góry czy na wczasy.
Wybór został już podjęty. Padło jednak na Action ex 10-50. Miał być Aculon ale po przeszukaniu wszelakich forów zbyt często spotykałem się z twierdzeniem że warto dopłacić trochę mamony bo można potem lekko żałować. Nie wytrzymałem tych myśli i już zamówiłem tego actiona. Czy będę zadowolony ? Nie mam zielonego pojęcia. Piszecie o tej wadze i wielkości że lipa z tego będzie to najwyżej na statyw się nada do oglądania gwiazd bo do tego jest głównie polecana.
Oglądałem dzisiaj przez naście minut lornetka wymieniona wyżej którą załatwiła żona. Zważyłem ją na wadze kuchennej i miała niecałe 700g. Rąk mi nie urwało i obraz nie drgał chociaż wiadomo że tam będzie ten obraz większy to i tendencje do drgania się zwiększą a waga 300g więcej może to nasilić. Nie będę tego wiedział dopóki nie użyje i się nie przekonam. Jak będzie mega tragedia to przecież jest świetne rozwiązanie w postaci zwrotu do 14 dni jeżeli produkt nie spełnia oczekiwań.
Konstrukcyjnie podobno o wiele trwalsza od aculona i to też przeważyło o tym wyborze bo tak sobie myślę że mam małe dziecko i jak uda mu się dorwać do lornetki to większe szanse że Action to przeżyje aniżeli Aculon.
No cóż. Mimo wielu przeczytanych postów na różnych forach to i tak za żadne skarby nie jestem pewien czy podjąłem dobra decyzję bo nigdy nie miałem lornetki. Już mi powoli zaczęła głowa parować i doszedłem chyba do jedynego słusznego wniosku - muszę coś mieć i chwilę z tym popracować bo inaczej nigdy nie dojdę do tego jaka lornetka tak na prawdę będzie dla mnie idealna. Nawet nie wiem co bardziej mnie będzie cieszyło - czy zwierzęta czy samoloty czy może gwiazdy. A może jednak najbardziej ucieszy mnie jak policzę wszystkie ....... sąsiadki ? Kij wie.
Najlepsze jest to że wyjechałem z chęcią kupna lornetki za 150 zł a kupiłem lornetkę za 900. Tego się po sobie nie spodziewałem i jakbym tu posiedział jeszcze kilka dni to bym skończył z kredytem i lornetką za 5k bo coraz więcej mi zaczyna nie pasować i nagle czuję że potrzebuje czegoś lepszego chociaż nigdy nic nie miałem i nawet nie wiem czego od jakiego sprzętu oczekiwać. Facepalm i tyle chyba w tym temacie.
Jedyne czego jestem pewien to tego że będę mądrzejszy jak się chwilę pobawię tym actionem. Byle bym nie był mądry po szkodzie.
Wysłany: Pon 17 Lip, 2023
Mam Ex-a od wielu lat i jestem zadowolony. Napisałem w sąsiednim wątku, że to cały czas pewny wybór. Jeśli idzie o spacery/wycieczki jest ciężkawa i zbyt duża (ten problem być może rozwiąże kolejna, mała lornetka, kiedyś...) ale jako przydomowy typ sprawdza się bardzo dobrze i powinieneś być zadowolony. Jest także fajna nad jezioro, do obserwacji nieba czy samolotów... Ze 150 zł do 900 zł? -samo życie... Gratuluję decyzji i miłego użytkowania.
Ostatnio zmieniony przez Abs Pon 17 Lip, 2023, w całości zmieniany 1 raz
będę mądrzejszy jak się chwilę pobawię tym actionem. Byle bym nie był mądry po szkodzie.
Żebyś nie musiał żałować, to radzę Ci maksymalnie wykorzystać te 14 dni, a w praktyce pierwszy tydzień po otrzymaniu lornetki, na intensywne testy terenowe, zwłaszcza długie spacery z lornetką na szyi, bo dopiero to pozwoli ocenić sensowność zakupu.
Abs napisał/a:
Mam Ex-a od wielu lat i jestem zadowolony
Ale domyślam się że to nie jest Twoja jedyna lornetka? Jakie masz inne i którą z nich używasz najczęściej, jako podstawową?
Wysłany: Pon 17 Lip, 2023
Zgadza się. Mam sporo lornetek i ciągle sobie jakieś planuję. Ex-a używam głownie do gwiazd i na punktach widokowych gdzie podjeżdżam autem. Najczęściej korzystam z maluchów bo mieszczą się w kieszeni/przy pasku, mimo ich pewnych wad. Dlatego dobrze mieć w domu duet, np. 10x50 i lekką 8x25/30. U miłośników lornetek rzadko kończy się pasja na jednym egzemplarzu. Sami wiecie jak to jest.
Abs, no właśnie: i wtedy to ma sens. VinyL musi się dopiero sam przekonać, że kilogramowa lornetka 10x50 i w dodatku porro - to nie jest najlepszy wybór na lornetkę uniwersalną. Pozostaje tylko czekać kiedy Kol VinyL założy kolejny wątek z zapytaniem: "jaką radzicie mi dokupić do tego Actiona?" Ale przynajmniej nabierze własnego doświadczenia, a to jest rzecz bezcenna, prawda I w przyszłości będzie mógł doradzać innym forumowiczom.
Na ile waszym zdaniem ta lornetka https://ibb.co/FJW7wSK faktycznie ma parametry takie jak napisane są na obudowie ? Pytam bo jak już wcześniej pisałem nie mam do czego porównać a jeżeli chodzi o odczucia to jak tam jest 7x35 to dla mnie mało. Jak parametry nie oszukane to na pewno chciałbym większe zbliżenie niż x7.
Chociaż teraz mnie naszło jeszcze jedno pytanie na które zapewne znacie odpowiedź.
Obraz z lornetki 7x35 i 7x50 będzie identycznie powiększony ? Intuicja podpowiada że nie.
Wysłany: Wto 18 Lip, 2023
Wielu z nas zaczynało od 10x50. Zazwyczaj nadal je mamy i nie narzekamy że są. Sęk w tym, że nie ma lornetki do wszystkiego. Jeśli kupiłby np. Forresta II 8x42 - byłaby lżejsza, mniejsza ale nie byłaby lornetką turystyczną. Ok fajną do lasu ale nieco deficytową do astro i samolotów. Z doświadczenia wielu lat wiem, ze lornetek od 600g wzwyż nie pakuje się do bagażu podróżnego. Tutaj max 8x32 albo lepiej 8x25. Każda lornetka to jakiś kompromis.
Kolega VinyL wybrał dobrą pierwszą lornetkę choć tym razem nie turystyczną.
Pozostaje tylko czekać kiedy Kol VinyL założy kolejny wątek z zapytaniem: "jaką radzicie mi dokupić do tego Actiona?"
Teoretycznie jest już wybrana w tym wątku i jest to forest II.
Popracuje z tą i myślę że będę wiedział czego potrzebuje i jak bardzo Action mi w czymś nie pasuje albo może będzie mi pasował na tyle że nie uznam potrzeby posiadania innej dodatkowej ? Czas pokaże. Zacząłem od rozmiaru myślę idealnego chyba że się mylę ale spotykałem podczas poszukiwań większe powiększenia jak i mniejsze i powiększenie 10x50 wydało mi się wyśrodkowane co teoretycznie da mi możliwość oceny czy właśnie takie powiększenie jest konieczne, za duże bądź za małe.
Wysłany: Wto 18 Lip, 2023
Abs, napisał..." Jeśli kupiłby np. Forresta II 8x42 - byłaby lżejsza, mniejsza ale nie byłaby lornetką turystyczną."
Z tą nieturystycznością 8x42, to "pojechałeś po bandzie" . Dużo ludzi nosi turystycznie takie lornetki, co sam widziałem, bywając za granicą, i to ludzi wiekowych, co zresztą i ja praktykowałem kiedyś, nie mając dobrej 8x32, pomijam turystykę górską. Zdecydowanie wygodniejsze jest noszenie dachówki 8x42 niż porro 8x42. W Polsce, ponieważ najbardziej rozpowszechnione są niby lornetki za 80-150 zł, to raczej widuje się (jeżeli w ogóle widuje się) na szyjach "turystów" takie właśnie pseudo lornetkowe klocki, bo to szpan i widać z daleka (oczywiście klocka).
Niedawno, będąc na spacerze z żoną, w podkrakowskim lesie, spotkaliśmy, pierwszy raz od długiego czasu, jedną osobę, Panią (około 60-tki) z dwoma pieskami i lornetką na szyi. Był to Bushnell Prime 8x42. Po krótkiej rozmowie o pieskach i ogólnie, Pani powiedziała, że lubi przyjeżdżać do lasu z psami, a przy okazji popatrzeć przez lornetkę na ptaki, samoloty i lotnisko w Balicach, bo właśnie w tym celu kupiła sobie lornetkę. Da się nosić 8x42? da się , a dlaczego 8x42 a nie 8x32?. Pani odparła, że lepiej się jej przez taką patrzy.
Lornetki o większej źrenicy (większych obiektywach) są zwykle bardziej komfortowe w patrzeniu. Dodatkowo wady optyczne mniej się ujawniają, bo mamy do dyspozycji więcej szkła, więc mniejszy udział ma część optyki gorzej skorygowana.
VinyL, ja też zaczynałem od 10x50, prawdopodobnie nawet gorszej od tego Nikona. Brałem ją na wycieczki, wyjazdy wakacyjne i (najwięcej) pod nocne niebo. Poużywasz i zobaczysz co dalej. Ja teraz w ogóle pożegnałem klasę 10x50 i na razie nie myślę, by do niej wracać.
Jan55 napisał/a:
Pani powiedziała, że lubi przyjeżdżać do lasu z psami, a przy okazji popatrzeć przez lornetkę na ptaki
Trzeba było jej powiedzieć, że połowę ptaków ma już z "głowy", bo pieski przepłoszą. Najlepiej bez piesków, bez dzieci i za dużo się nie ruszać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9