Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowa ? wersja lornetki Swarowski CL Companion 8x30 B 2022r .
Autor Wiadomość
Wojtas_B 
Optyczny

Wysłany: Czw 17 Sie, 2023   

Jan55 napisał/a:
Wojtas...Generalnie, to na forach nikt nie porusza kwestii wielkości pól w lornetkach. Należy do rzadkości, nawet jak ktoś opisze (przetestuje) jakąś lornetkę, że napisze coś o jej polu, nawet jeżeli jest to dziurka od klucza. Wychodzi na to, że większości użytkowników, wielkość pola "lata" a widzą to co chcą widzieć i to im wystarcza. Pole oceniają jako duże albo małe, uważając, że tak ma być.

Poważnie?

Jan, co trzeba zrobić z lornetką, żeby miała nowe powłoki, a co należy zrobić, żeby zwiększyć jej pole? Masz jakieś sugestie?

Reklama

_Tomek_ 
Optyczny

Jan55, a czy rozważając wybór między Genesis 8x33 i Companionem 8x30 brałeś pod uwagę Ultravida 8x32 HD (Plus)? Odstęp zrenicy mały, ale piszesz, ze rzadko używasz w okularach. Cena wyższa, ale używane w dobrym stanie sa w cenie porównywalnej do Kowy i Swara.

Jan55 
Optyczny
amator

_Tomek_, myślałem o UV ale cena już nie dla mnie, natomiast zakup używanej,za takie pieniądze, bez możliwości sprawdzenia, nie wchodzi w rachubę. To są kwoty, których nie wydaje się w ciemno, przynajmniej ja nie wydaję :wink: .

Jan55 
Optyczny
amator

Wojtas_B, coś taki dociekliwy, zwróć się do producenta to może Ci odpowie. Ja stwierdzam to co widzę a Ty możesz to przyjąć albo sam sprawdzić :grin: .

Wojtas_B 
Optyczny

Jan55, Umówmy się, że wygrałeś. W tej lornetce zwiększyli pole widzenia po cichu, zakończmy na tym dyskusję. Kolejny raz masz szczęście trafiwszy na cudowny egzemplarz. Dobra gwiazda Cię prowadzi albo jakiś optyczny anioł stróż.

A herezję o tym, że na lornetkowych forach nie ma dyskusji o polach widzenia, pominę głębokim milczeniem.

Jan55 
Optyczny
amator

Wojtas_B napisał..."Kolejny raz masz szczęście trafiwszy na cudowny egzemplarz. Dobra gwiazda Cię prowadzi albo jakiś optyczny anioł stróż".

Wyczuwam w tych zdaniach jakiś sarkazm, więc jeżeli zechcesz, to napisz, co chcesz w tych dwóch zdaniach wyrazić.
Co do herezji to, MZ, herezja zależy od pkt widzenia, dla jednej osoby może to być fakt, a dla drugiej osoby, fakt może być herezją :mrgreen: .

koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Pon 21 Sie, 2023   

Pozwolę sobie napisać kilka zdań n/t moich wrażeń z użytkowania CLCB i małego testu dotyczącego jej pole widzenia.
Jan55 dziękuję za cytat z mojego postu w sprawie Swarovski CLCB 8x30 wersja 2022.
Bardzo dużo kontrowersji wywołało zmierzone przez Jana55 pole widzenia CLCB, które wg niego wynosi ok. 7,9 st.
Przeprowadziłem niezależny test pola widzenia, które wg producenta CLCB wynosi 7,6 st., a jako lornetki referencyjnej w teście porównawczym użyłem habichta 8x30 : https://www.lanius-books....-o-ga-stp-1537, który wg producenta ma pole 7,8 st.
Z mojego testu wynika, że faktycznie CLCB 8x30 ma większe pole widzenia niż 7,6 st. i jestem bliski temu co pisze Jan55. Ale żeby nie było dałem do porównania pole widzenia w obu lornetkach dla "młodszych" oczu i wynik był wręcz odwrotny. Dwukrotnie przeprowadziliśmy test i wynik był taki sam, ja widziałem szerzej przez CLCB niż przez Habichta 8x30, "młodsze" oczy odwrotnie. Wniosek nasuwa się sam to co widzimy przez lornetkę jest wypadkową optyki i naszych zdolności wzrokowych oraz kształtu/dopasowania oczodołów do danej lornetki.
Kilka ładnych miesięcy użytkowania w pełni potwierdziły wysokie walory jakie prezentuje swarek CLCB 8x30, ta lornetka jest po prostu świetna. Pozdrawiam wszystkich miłośników optyki lornetkowej.

Wojtas_B 
Optyczny

Wysłany: Pon 21 Sie, 2023   

Tu mogłaby wypowiedzieć się Redakcja, która robiła pomiar w stabilnych warunkach.

Niedawno patrzyłem przez nową CL 8x30 obok swoją drogą nieudanego Zeissa SFL 8x30, który ma pole na papierze 8.1. Pole w CL widziałem mniejsze, więc różnica może być rzędu pół stopnia. Ale tę mniejszość pola CL rejestrowałem wyłącznie intelektualnie, nie odczuwając jej.

Odpowiedz do tematu