Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pytanie jak w opisie tematu:
Którą lornetkę bardziej warto kupić w zaprezentowanych poniżej cenach (używki)?
Cena jest kwestią ważną, ale nie jedyną, a budżet swobodnie obejmuje ten 1000zł.
Wysłany: Sob 02 Wrz, 2023
przybylskipawel, EX ma bardzo mało ostrego pola (około 3*) i jest ciężki, natomiast Vortex DB HD jest lżejszy, mniejszy, bardziej komfortowy w użytkowaniu i jak dla mnie, daje troszkę lepszy i bardziej ostry obrazek.
Nikona można kupić, nowego do 1000 zł, natomiast Vortexa HD tylko używkę, ale ciężko, nowy 1280. Nikon jest niezłą lornetką, ale tylko niezłą jak na porro, natomiast Vortex, jest troszkę lepszy pod względem optyki, budowy i mechaniki. Wszystko zależy od tego, co Tobie pasuje, porro czy dach. Pytaniem pozostaje, czy wymienione przez Ciebie używki możesz sprawdzić przed zakupem, czy miałby być to zakup w ciemno. Jeżeli w ciemno, to ryzyko duże , lepiej dołożyć do nowego EX lub Vortexa.
PS. Jest jeszcze Opticron Adventurer TWP 12x50, nowe około 650 zł, ale dobre optycznie (ostrość i jasność) i mechanicznie, obudowa alu, lżejszy od EX o 350g, jedynie co, to ma standardowe muszle oczne, co nie każdemu pasuje.
Mam Nikona Action EX 12x50. Pole widzenia 5,5 stopnia. Do obserwacji wole DO Silvera 10x50. Dla mnie najlepsza z tych, co mam. Mnie nie porywa ta lornetka (Nikon). Vortexa nie widzialem. Nie wolisz paramerów 10x50. Znawca nie jestem, ale moim zdaniem optymalna. Jasnosc, drzenie rak. Patrzac na lotnisku i widzac ruchy powietrza wiecej i lepiej i wyrazniej widzialem przez Silvera.
Wysłany: Nie 03 Wrz, 2023
Te wszystkie w/w porro, to są cegły (waga i wielkość), nie dające żadnego komfortu użytkowania, zwłaszcza w dłuższych obserwacjach z ręki. Na dzień dzisiejszy, lepiej doskładać trochę więcej pieniędzy i kupić coś lepszego i lzejszego, typu DO Chase czy Vortexa DB HD, ewentualnie, jeżeli porro, to Opticrona Adventurera TWP 10 lub 12x50, który wagowo (760g) jest porównywalny z dachówkami a mechanicznie i optycznie (ostrość i jasność) jest bdb, zwłaszcza w cenie do 1000 zł.
O Vortexie Diamondback slyszalem, ze dobry. Slyszalem, zeby najlepiej zamawiac w sklepie Kolba. O DO Chase tez mowia dobrze. Przez zadna nie patrzylem. Co do powiekszenia to 10x daje raczej wieksze pole. Jak kto lubi.
przybylskipawel, Vortex Diamondback HD 10x50 zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie, kiedy przez niego patrzyłem. Myślę, że 12x50 jest również dobry. Jednak jeżeli szukasz lornetki do dłuższych obserwacji, to raczej idź w kierunku 10x50 lub 10x42. Łatwiej utrzymać i pole większe - ważna rzecz, a często pomijana przy zakupie lornetki. Jeżeli to ma być lornetka w teren, to unikaj wielkiego i nieporęcznego porro. Dachowa lornetka 10(12)x50 to największa lornetka jaką chciałbym nosić dłużej na szyi. Aha, jeśli już mówimy o dłuższym noszeniu lornetki, to nie do przecenienia jest specjalna uprząż (szelki). Odciąża szyję, przez co jest dużo lżej nosić nawet lornetkę ważącą blisko 1 kg. W zestawie z Diamobdbackiem dostajesz obok zwykłego paska na szyję także pokrowiec z szelkami. To też przemawiałoby za wyborem tej lornetki spośród tych dwóch, którymi się zainteresowałeś. Życzę dokonania trafnego wyboru!
Wysłany: Nie 03 Wrz, 2023
Mam Ex 12x50 i sobie chwalę. Miałem Diamondbacka o innych parametrach więc trudno porównywać. Do obserwacji astro Nikon jest bardzo ok i ma sporo ostrego pola (10x50 miał znacznie większą nieostrość brzegową).
Nie jestem pewien czy chodzi ci o Ex-a czy moze Aculona - bo to jednak różnica - zakładam że piszesz o Ex. To dobra acz ciężkawa lornetka. W turystyce lepszy byłby Diamondback. Wszytko zależy od tego do jakich zastosowań jest potrzebna.
Kolega powyżej pisze, że woli Silvera 10x50 a to moim zdaniem słabsza lornetka o sporej dystorsji ale ma powiększenie 10x i jak słusznie zauważa te jest bardziej uniwersalne i przyjazne (niż 12x). Jeśli ktoś (nie wiem jak jest u ciebie) planuje kupić sobie jedyną lornetkę to także polecam 10x. Pamiętam siebie na początku mojej przygody z optyką, że byłem głęboko przekonany o przewadze 12x nad 10x... myliłem się. 8x - 10x to fajne lornetki do wszystkiego (mam kilka i nie zamieniłby ich na 12x) co nie przeszkadza mi planować zakupu lornetki 16x do nielicznych acz przyjemnych zastosowań.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9