Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 16 Sie, 2008 Canon EOS 40D/450D || Pentax K20D ||Sony Alpha A350/A300 ||
Witam wszystkich. Pragnę zakupić sobie swoją pierwszą lustrzankę i nie mam pojęcia co wybrać. Trochę się naczytałem na forach i w recenzjach ale na jednej stronie pisze recenzja że aparat jest super a na drugiej że nigdy by go ktoś nie kupił.
Mam do wyboru takie aparaty:
Canon EOS 40D + obiektyw EF-S 17-85 IS
Pentax K20D + obiektyw SMC Pentax DA 18-55 AL II
Canon EOS 450D + obiektyw EF-S 18-55 IS + obiektyw Tamron 55-200
Sony Alpha A350 + obiektyw Sony DT 18-70 + obiektyw Sony DT 55-200
Sony Alpha A300 + obiektyw Sony DT 18-70 + obiektyw Sony DT 55-200
Nikon D60 + obiektyw AF-S DX 18-55 G ED + obiektyw AF-S DX 55-200 G ED VR
Proszę nie podawać żadnych innych w takim samym przedziale cenowym ponieważ i tak mam do wyboru tylko te co są wymienione powyżej
Ja bralbym Canona 40D. Nad pentaxem mozesz się trochę zawahać, canon 450d z takimi obiektywami 9po co ten tamron?) to już wogole bezsens. jeśli stać cie na 40D czy K20D to na następne zestawy nie masz co patrzeć. no chyba że od aparatu oczekujesz tylko zdjęc do internetu czy odbitki 10x15. Napisz coś więcej czego oczekujesz
Tez polecam jeden z pierwszych dwóch zestawów. Nadmienie jednak, ze kazdym z wymienionych korpusów zrobisz zdjęcia nadające się nie tylko do internetu czy na 10x15...
Też miałem taki dylemat, kupiłem 40D z taki obiektywem i jestem zadowolony.
Obiektyw ma swoje wady, ale na początek jest OK. Aparat jest super, dożo czasu minie zanim się wszystkiego naucze i sprawdze co potrafi.
ogólnie trochę interesuję się fotografią i robię fotki dla własnych potrzeb, robiłem je zwykłą cyfrówką i teraz chciałbym lustrzankę. coś na początek aby zacząć się rozwijać jako fotograf.
40D - bardzo dobry aparacik. Tylko trzeba poświęcić trochę czasu na ustawienie i rozgryzienie co i jak, bo po przesiadce z małpki można się ciut pogubić, a zdjęcia "same z siebie" dobre nie wyjdą. Obsługa bardzo przyjemna no i jakość wykonania 40tki jest na prawdę dobra.
Trochę szkoda, że trzeba się trzymać narzuconych zestawów: miałem w ręku 17-85, trochę się do niego przymierzałem (trochę porobiłem zdjęć), ale coś mi w nim nie leżało - wolałbym Tamrona. Jednak za 17-85 przemawia bardzo uniwersalny zakres ogniskowych oraz wbudowana stabilizacja. Mając do wyboru powyższe zestawy nie wahałbym się długo i mogę tylko potwierdzić spostrzeżenia kolegów. Co ciekawe kolejność zestawów jest dokładnie taka, jak je oceniam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9