Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór kompaktowej x25
Autor Wiadomość
Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Pią 03 Lis, 2023   

Robertos, w BeaFoto jest P.Norbert, człowiek, który nie naciąga ale służy pomocną radą. Co prawda miałem z nim, zawsze, kontakt tylko telefoniczny, ale nigdy nie odczułem, że chce mi coś wcisnąć, wręcz przeciwnie, doradził, sprawdził coś na moją prośbę, jeżeli o to coś, poprosiłem. Ogólnie obsługa sklepu świetna. Powodzenia.

Reklama

Robertos 
Nowy
Robert

Wysłany: Pon 13 Lis, 2023   

Witam, ja już po zakupie. Byłem w BeaFoto i przetestowałem to co chciałem. Czyli Campanion 8x30, 10x30 oraz CL pocket 8 x 25 i 10 x 25. Zakupiłem CL pocket 10X25.
Dlaczego.... wrażenia odnośnie wielkości.... CL pocket duuuzo mniejsza od campanion. To jest to czego szukałem, malutka - kompaktowa, jakość świetna. Powiększenie..... sprawdziłem 8 x 25 i zbyt więcej światła nie daje to powiększenie, a obraz w 10 x 25 zdecydowanie bliżej. Ręką zarówno na powiększeniu 8 i 10 x tak samo delikatnie się trzęsie.... lub tak samo się nie trzęsie jak się skupie i mocno złapie rekami. Uchwyt w CL pocket rewelacyjny , idealnie mieści się w dłoniach jak patrzę i dzięki temu można fajnie ustabilizować. Okular - wpasował się idealnie w moje oczodoły :) tak ze jestem zachwycony...
Dziękuję bardzo kolegom za pomoc i doradztwo. Zarówno tu na forum jak i Panom ze sklepu. Cierpliwa, życzliwi itp...choć wcale się nie zanosiło abym kupił... ale właśnie nie nachalna i pomocna obsługa jak i jakość PRODUKTU - spowodowały ze wiedziałem ze już z nią ze sklepu wyjdę :) Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. Gdyby ktoś , cos..... ułożę pomocą

Jan55 
Optyczny
amator

Robertos, gratulacje. Zakup bdb, lornetka świetna i mniemam, że Twoje zadowolenie też.
Możliwość osobistego porównania lornetek 1:1, jeżeli oczywiście jest taka możliwość :wink: , daje asumpt do prawidłowego wyboru tej, która nam najbardziej spasuje.

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Robertos napisał/a:
bardzo kolegom za pomoc i doradztwo. Zarówno tu na forum jak i Panom ze sklepu. Cierpliwa, życzliwi itp...choć wcale się nie zanosiło abym kupił... ale właśnie nie nachalna i pomocna obsługa jak i jakość PRODUKTU - spowodowały ze wiedziałem ze już z nią ze sklepu wyjdę :) Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. Gdyby ktoś , cos..... ułożę pomocą

Niedawno mój znajomy kupił sobie lornetkę Blackfire 10x50 z której był bardzo zadowolony. Kilka dni temu wpadł „na chwilkę” do Beafoto. Po 1.5 godz. wyszedł z Nikonem EX 12x50. Też jestem b. wdzięczny obsłudze tego sklepu bo ten Blackfire to cienizna, a Nikonek przyda się na naszych wyjazdach. :smile:

gruber 
Bywalec

Robertos gratuluję fajnego sprzętu i życzę zadowolenia z użytkowania.
Sam od kilku lat zastanawiałem się czy nie popełniłem błędu kupując 8x zamiast 10x25. Powiększenie 8x jest dla mnie nie satysfakcjonujące. Do niedawna użytkowałem ją głównie na rowerze. Jednak cykloza u mnie osłabła i aby lornetka nie zarosła kurzem zacząłem ją regularnie zabierać w góry zamiast 8x30. Wcześniej zabierałem ją jak była ładna pogoda i wiedziałem, że nie braknie światła. Miesiąc temu byłem w Gorcach przy marnej pogodzie i 8x25 było ciemnawe. Tak więc wrócę przy gorszych warunkach do 8x30. Natomiast waga 8x25 na szyi jest zdecydowanie odczuwalna na plus w stosunku do 8x30. Zwłaszcza gdy jest ciepło i chodzi się w samej koszulce.
Ciekawy jestem jak wygląda kwestia jasności w 10x25? Jakie miałeś warunki gdy porównywałeś lornetki przed sklepem?

Jan55 
Optyczny
amator

gruber, w dzień różnicy w jasności, między 8x25 a 10x25, a nawet 8x30-32, zwłaszcza w takiej klasie lornetek, raczej nie zobaczysz, natomiast uwidoczni się ona o zmierzchu i ewentualnie przy pochmurnej pogodzie, na korzyść 8x25 -jaśniejsza od 10x25 a ciemniejsza od 8x30-32. Zakładamy oczywiście, że 8x30 będzie optycznie, podobnej klasy co 8-10x25 a nie gorszej :wink: .

gruber 
Bywalec

Janie oczywiście chodzi mi o dzienne obserwacje. Tyle, że nie przy sprzyjających warunkach. W słoneczny nawet zimowy dzień mała źrenica wyjściowa wystarcza. Jednak kiedy maszerowałem na wspomnianej wycieczce w Gorcach od Trusiówki w Rzekach na przełęcz Borek cały czas miałem deficyt światła. Dzięki tej wycieczce wyleczyłem się z pomysłu zmiany na 10x25 (Choć nie wiem czy na zawsze :grin: ).
Za to wciąż choruję na 10x30 jednak w ramach terapii zakupiłem szelki do 12-ki.

Abs 
Optyczny

gruber napisał/a:
...Ciekawy jestem jak wygląda kwestia jasności w 10x25? ...

Wtrącę dwa grosze. Po pierwsze jakość optyki - gdy porównywałem oko w oko 8x25 Nikona Sportstara (budżet) do 10x25 Leica Trinivod - obraz w tej drugiej był jaśniejszy. Sprawa druga - pora dnia. Przy dobrym świetle i dwóch tych samych markach, różnica w jasności jest dla wielu mało zauważalna. Uniwersalia uniwersaliami a na końcu mamy odbiorcę i jego indywidualny odbiór.

gruber 
Bywalec

Abs dlatego dopytuję Robertosa w jakich warunkach porównywał pockety od Swara bo to ta sama klasa. Jeśli w pochmurny dzień nie widział różnicy to znów chodziło by mi po głowie sprawdzenie małej dziesiątki :grin:

Jan55 
Optyczny
amator

gruber, chorujesz na 10x30, więc jak ją kupisz to się wyleczysz z 10x25 :mrgreen: .
Osobiście, jak miałbym kupić, nawet super 10x25, to wolałbym za to, niewiele większą i cięższą, 10x30-32 w postaci np Vortexa DBHD lub Nikona M7 ( zysk dużego pola i optycznie nie jest źle) ewentualnie SLCB, ale ta już ciut większa od wymienionych. Tyle, że ja cenię sobie komfort użytkowania i obserwacji a inni wielkość i wagę, chociaż w tym wypadku różnice (wielkość i waga) są tak znikome na korzyść 10x25, że praktycznie nie odczuwalne (waga +100g). Największą "zaletą" ale zarazem "wadą" jest ciągłe rozkładanie i dopasowywanie do oczu, tych kompaktów, aby można w jakimś "komforcie" widzieć obraz. Przerabiałem to z Terrą ED i dla mnie było to za bardzo wkurzające, więc z żalem, bo lornetka optycznie świetna, sprzedałem ją.
Porównywałem gabarytowo, (ale nie optycznie) kiedyś na wystawie Swarka, w Szkocji, Vortexa 8x32 do CLPocket 8x25, i różnica wielkości, poza grubością, po rozłożeniu CLP jest tak znikoma vs Vortex, że MZ, zdecydowanie wybrałbym, gdybym był na kupnie, jakąś 10x30-32, mimo że optycznie są troszkę słabsze od CLP, ale też różnica w cenie vs CLP jest x3 a M7 x2 niższa.
Są jeszcze podobne wielkością do M7 10x30, Kite Falco lub Opticron Traveller BGA ED, obie 10x32, obie bdb optycznie i mechanicznie a cenowo nie rujnujące portfela. Wybór jest duży, kwestią pozostaje to, co ktoś chce mieć i co jest dla niego wygodne :mrgreen: .

gruber 
Bywalec

Wysłany: Wto 14 Lis, 2023   

Janie choruję na 10x30 ale nie stać mnie na to w tym momencie. Taki format nie ma być konkurencją dla 8x25 bo różnica w wadze na szyi jest wyraźna. Po prostu jak jest ciepło i chodzę w samej koszulce to 12-ka powoduje spory dyskomfort.
Lornetki o których wspominasz nie są w mojej orbicie zainteresowań. Kupiłem w tym roku Monarcha M7 10x30 ale mi nie podszedł. Być może źrenica 3mm w lornetce nie "kieszonkowej" jest dla mnie nie akceptowalna i nawet Companion by mi nie podszedł. Dla tego kupiłem szelki aby chodząc bez kołnierza/kaptura zmniejszyć uczucie dyskomfortu. Nie jestem z nich specjalnie zadowolony jednak chciałem sprawdzić to rozwiązanie. 3 stówy to nie 5-6 tys. które musiałbym wydać na dobrą 10x30.
Cały "kłopot" w tym, że w Krakowie nie ma sklepu aby przetestować dobrą 10x25 (Ewentualna zamiana z 8x25 ) ani też 10x30. Być może po takich oględzinach przestałbym zawracać sobie głowę. Na razie jest to wybitnie śpiewka przyszłości bo trochę się wciągnąłem w fotografię :grin: .

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wto 14 Lis, 2023   

gruber, jeżeli masz problem z lornetką o źrenicy 3mm to tym bardziej będziesz miał problem z źrenicą 2,5mm.
Co do sklepów z optyką w Krakowie, to fakt, jest tragedia. Tylko Militaria i chyba Knieja, ale wybór mają marny, a generalnie żaden :cry: . Jak był sklep Teleskopy to często zaglądałem tam i zawsze sobie coś posprawdzałem i poporównywałem lornetki 1:1 :smile: , ale cóż, sklep zlikwidowali :cry: i jest "kicha". Pozostały sklepy internetowe i czas na dokładne sprawdzenie lornetki w domu i ew. zwrot :mrgreen: .

gruber 
Bywalec

Wysłany: Sro 15 Lis, 2023   

No właśnie nie wiem tego czy Monarch mi nie podszedł tylko ze względu na źrenicę czy akurat nie jest on dla mnie. Mam starego 8x30 i nie narzekam. Nie jestem typem obserwatora, który przez długi czas obserwuje siedząc na stołku nad wodą. Jestem raczej spacerowiczem i co chwila podnoszę lornetkę i podglądam okolicę. Dla tego źrenica 3 mm w 8x25 specjalnie mi nie przeszkadza. A jak wygląda sprawa z 2,5 mm oraz innymi to niestety nie wiem bo mało miałem w życiu okazji aby popatrzeć przez inne lornetki. Spotkania lornetkowe w Małopolsce nie są popularne.
Co do zakupu przez neta to zgadzam się, że spokojne testy w domu są najlepsze. Ale tylko wtedy kiedy jestem zdecydowany na zakup danego formatu. Jednak nawet krótki test przed sklepem mógłby pokazać, że konkretna lornetka jest nie dla mnie. No i można byłoby porównać kilka podobnych modeli. Na ten moment to tylko marzenie.

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Jan55 napisał/a:
Największą "zaletą" ale zarazem "wadą" jest ciągłe rozkładanie i dopasowywanie do oczu, tych kompaktów, aby można w jakimś "komforcie" widzieć obraz. Przerabiałem to z Terrą ED i dla mnie było to za bardzo wkurzające, więc z żalem, bo lornetka optycznie świetna, sprzedałem ją.

Małe lornetki wymagają treningu. Przy początkowych i nieregularnych z nimi kontaktach często jest coś nie tak. Ja do swojej Terry ed 10x25 przyzwyczaiłem się po kilku tygodniach (miesiącach?) użytkowania. Trudno mi powiedzieć ile razy przykładałem ją do oczu, ale trochę to trwało nim się w pełni zintegrowaliśmy. Victor 8x25, przez którego mam czasem okazję popatrzeć, jakoś mi nie leży i mimo że ma większą źrenicę, sprawniej radzę sobie z Terrą.

Jan55 
Optyczny
amator

Trzeba pamiętać też o średnicy muszli ocznych, w tych lornetkach. Czym mniejsza tym gorszy komfort spasowania z oczodołami i źrenicami a tym samym gorszy komfort patrzenia.
Pomijając wszystkie wady, "kieszonkowych" lornetek, są to fajne "instrumenty" optyczne, a że nie każdemu pasują, to już inna sprawa :wink: .

Odpowiedz do tematu