Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 10 Gru, 2023
pawel_amator, M7 8x30 to bdb wybór , lepszy od 8x30 P7, zwłaszcza pod względem budowy i mechaniki a optycznie też.
Kupujący P7 8x30, musi liczyć się z tym, że będzie miał dobrą optykę, jak na tą cenę, w marnej obudowie (plastik) i z marną mechaniką(muszle i pokrętło dioptrii). Gdyby optyka P7 była w obudowie "starej" P7s, to byłaby to lornetka bdb, a tak nie jest.
Rozmawiałem, kilka dni temu z Gościem, który kupił P7 8x30 i po wyjęciu z pudełka okazało się, że pokrętło dioptrii jest już pęknięte, a to nie jest jedyny przypadek bo z muszlami jest podobnie, o czym było pisane na forach . Być może dlatego cena serii P3-7 jest tak niska, w porównaniu do cen, jakie były na początku sprzedaży nowych serii P i M7.
Z ciekawości się zapytam jaka była ich cena na początku? Szukając lornetki sprawdzałem ceny i P3, P7, M5, M7 w zasadzie w każdym sklepie były na dość dużej promocji. Nie wiem może to Black Friday, prezent na Mikołaja lub Gwiazdkę Z tym że procentowo najbardziej się rzucała promocja P3 i P7. Oglądając P7 tak jak Jan55 pisze optyka jak na tą cenę dobra, co do mechaniki nie powiem bo 20 minut miałem w rękach, ale muszle takie "luźne" nie wiem może to w tym wystawowym egzemplarzu troszkę wymęczone?
pawel_amator, We wspomnianym przez Ciebie sklepie B.... z przemiłą obsługą zobaczyłem
M7+ 8x30. Co prawda trochę przekroczy Twój deklarowany budżet ,jak zaszaleć to szaleć . a nuż przypadnie Ci do gustu...
M7+ 8x30 ma dobrą optykę, ale za krótkie muszle.
Przy maksymalnie wykręconych muszlach miałem w niej mroczki, dopiero przy braku kontaktu czaszki z muszlami obraz był bez zaciemnień. U kogoś innego może być inaczej.
Ostatnio zmieniony przez Wojtas_B Nie 10 Gru, 2023, w całości zmieniany 1 raz
Na pewno była by warta uwagi. Ale myślę, że puki co Monarch 7 8x30 i Olympus Exps 12x50 jak dla amatora to aż nadto. Człowiek dawniej cieszył się mając bazarówke. Przejście z niej na Olympusa to był szok. Myślę, że i teraz będzie krok do przodu
pawel_amator napisał... "Myślę, że i teraz będzie krok do przodu"
Zdecydowany krok do przodu.
Co do cen Nikonów, to jeszcze na początku roku oscylowały w granicach :
P3 900-1000zł, P7 1100-1400, M5 1800-2300, M7 2090-2600. Zadziwiające jest to, że właśnie ceny serii P3-7 zaczęły spadać jeszcze przed Black Friday a niższe ceny na M5 i M7 były na pojedyncze sztuki w sklepach.
mankuso, M7+ 8x30, to ta sama lornetka co M7 8x30 tyle, że z FF. Z tego co piszą na BF, to większej różnicy miedzy nimi nie ma. Jedynie nieostrość brzegowa w M7+ jest ciut mniejsza od M7, pole jest bardziej płaskie a odstęp źrenicy o 1mm większy. Wszystkie pozostałe niuanse optyczne, są takie same. Mało tego to piszą, że dopłata do ceny M7 nie jest warta tej poprawy. Jest bardzo dużo posiadaczy lornetek, nawet "alf" , którym FF nie pasuje w odbiorze widzianego obrazu (efekt kuli) i rezygnują z zakupu takich, na rzecz lornetek bez "wypłaszczacza" .
Jan55, Dzięki za Twoje wartościowe uwagi dotycz. optyki obserwacyjnej. Co do m7+ potwierdziły się moje obawy. Dlatego w conqiscie hd 'który posiadam nie odczuwam "efektu toczącej kuli ale musiałem wymienić muszle okularowe na dłuższe dla podniesienia komfortu obserwacji . Co ciekawe w Victory HT10x54 efekt toczącej kuli było nie do zaakceptowania i musiałem ja oddać. Mój Nikon10x42 SE jest ok.
Natomiast moje EL 10x50 i EL 8,5x42 (najnowsza wersja2020) pomimo " wypłaszczacza" są dla mnie do zaakceptowania. Jaki z tego wniosek?;przed zakupem koniecznie osobiście przetestować lornetkę nie ufając ślepo testom. i obiegowym opiniom.
Wysłany: Pon 11 Gru, 2023
Ja nie mam problemów z "efektem kuli" ale dużo ludzi ma i tak samo twierdzę, że tylko osobiste sprawdzenie danej lornetki daje odpowiedź, czy jest dla nas odpowiednia. Testy i opinie to tylko podpowiedzi, a nie nakaz zakupu, jak niektórzy myślą .
Efekt kuli (jak rozumiem mówimy tu o dystorsji?) jest akceptowalny do czasu, gdy patrząc na np. okna w bloku obok zamiast kwadratów widzę zaokrąglone boki. To jest już dramat, bo rażąco przekłamuje rzeczywistość.
Odnosząc się do testów na optyczne i doświadczeń ze sprzętem, 75% pola wolnego od dystorsji to takie minimum przyzwoitości w lornetce. Ostatnio zobaczyłem to w DO 8x42 Chase i co prawda reszta optyki jest na dobrym poziomie, ale tutaj pękają oczy.
Nie, efekt kuli to wrażenie jakby toczyła się kula, kiedy patrzymy przez lornetkę i przesuwamy ją np. z lewa na prawo. W skrócie można powiedzieć, że dystorsja jest jednym z czynników mających niwelować ten efekt w lornetkach. W którejś lornetce miałem ten efekt i było to dosyć denerwujące.
Bardzo dobre opracowanie, teraz zdaje się rozumiem. Bardzo dziękuję.
Niemniej szczerze mówiąc z efektem kuli przy panoramowaniu najczęściej spotykam się w lornetkach o największej dystorsji, a dystorsję przekłądam sobie na "nasze" jako zagięcia prostych na brzegach. Według opracowania zależność powinna być odwrotnie proporcjonalna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13