Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 06 Lut, 2024
_Tomek_, kloc jak diabli ale pole jak na 7x piękne. Ta za 2600, wydaje się, ma zawyżoną cenę jak na swoje uszczerbki, zwłaszcza muszle oczne, sypiące się ze starości .
No więc właśnie. A jak nie spasuje to zostanę z ogryzkiem.
Dlatego zmieniam trop. Odpuszczam na razie wytypowana Sowę 7x45, bo jest droga i trudno zbywalna. Podobnie Nikon EDG 7x42. Teraz myślę o jakimś fajnym klasyku w ladnym stanie: Leitz Trinovid 7x42, nowsza Leica Trinovid 7x42 lub Zeiss Dialyt T* (ale bez powłok fazowych P, bo to winduje cenę niemal do poziomu Sowy). Jak nie sprawdzi się na nocnym niebie to będę miał przynajmniej ładnego klasyka, którego łatwo sprzedać, no i zbiorę doświadczenia do dalszych poszukiwań
Kazdy ze wskazanych bedzie na pewno satysfakcjonujacy!
Trinovida 7x42 znam, piekna mechanika, dizajn... kwestia gustu, uwaga na maly ER. Daleko mu do optyki EDG (nieostrosc brzegowa i AC), ale to przeciez niczego nie warunkuje. Grunt zeby sie kleil do oka.
Zwykle jak ktoś napisze "wygląd to kwestia gustu", to wszyscy wiedzą, o jakim sprzęcie mowa, a większość nawet podziela to zdanie. Czyli patrzyłeś przez Trinovida już po zmianie nazwy na Leica, a nie starszego Leitza, prawda?
Kurcze, przeglądałem stare wątki o tych Leikach i Leitzach (w tym "Lornetkowe klasyki..."), tylu osób je tu na forum miało i nikt nic nie pisze... A w tamtych wątkach wszyscy jak jeden mąż skupiali się na dziennej jakości obrazu, pomijając zupełnie pracę w nocy, więc to nie tak, że wszystko zostało powiedziane. Nie zostało - najtrudniejsze testy panowie pominęli.
Tym bardziej mam ochotę kupić, sprawdzić, a potem opisać Tak sobie wyobrażam pasję (jakąkolwiek), że dzielę się tym co wiem, a nie zamykam z lornetkami w samotności.
:) Zwykle jak ktoś napisze "wygląd to kwestia gustu", to wszyscy wiedzą, o jakim sprzęcie mowa, a większość nawet podziela to zdanie. Czyli patrzyłeś przez Trinovida już po zmianie nazwy na Leica, a nie starszego Leitza, prawda?
Tym bardziej mam ochotę kupić, sprawdzić, a potem opisać Tak sobie wyobrażam pasję (jakąkolwiek), że dzielę się tym co wiem, a nie zamykam z lornetkami w samotności.
A to powinni umieścić jako claim każdego forum lornetkowego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10