Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zakup lustrzanki - czy 450d wystarczy?
Autor Wiadomość
qbik 
Nowy

Wysłany: Sob 16 Sie, 2008   Zakup lustrzanki - czy 450d wystarczy?

Witam wszystkich forumowiczow, to moj pierwszy post na forum jak widac, chcialem sie zwrocic z prosba o pomoc w podjeciu decyzji.

W fotografii jestem amatorem, do tej pory, jezeli chodzi o cyfrowki bazowalem na niewielkim kompakcie olka, wczesniej byla analogowa lustrzanka olka Is-300 w automacie. Zastanawialem sie teraz w sumie nad zakupem dobrego kompaktu z serii ultrazoom, w gre wchodzily olek sp-570uz ( jako ze do tej pory z olka bylem zadowolony) i panasonic fz18, aczkolwiek po przeczytaniu postow na forum o tym olku chyba zrezygnuje z zakupu, zatem zaczalem bardziej zastanawiac sie nad pojsciem o duzy krok dalej czyli nad zakupem lustra.

I teraz mam pytanie, czy 450d jest dobrym rozwiazaniem czy lepiej 40D, tzn wiem ze lepiej 40d bo nowszy i wiecej mozliwosci, ale wchodzi tu w gre duza roznica cenowa i czy dla amatora bedzie dobre 450d czy lepiej poczekac ( az troche stanieje :) ) i dozbierac troche na 40d?

I jaki obiektyw taki uniwersalny, zeby nie byl ciezki nie za duzy gabarytowo, wiem ze gabaryty ograniczaja ogniskowa dlatego jestem gotow zrezygnowac z zooma. Bo dlatego tez myslalem o kompakcie, ktorym wiadomo nie osiagne takiej jakosci ale w nieduzych gabarytach dysponuje ogniskowa do 500mm.

Prosilbym o wszelkie sugestie za ktore bede wdzieczny, bo po ostatnich postach mam juz metlik w glowie i niewiem czy az za bardzo sie w to nie zaglebiam.

Reklama

Blackside 
Uczestnik

Wysłany: Sob 16 Sie, 2008   

Myślę że na początek 450 Ci wystarczy. Ja też myślałem czy nie poczekac i dołożyc, ale doszłem do wniosku ze czas ucieka a zawsze będzie coś lepszego " niewiele droższego" a za rok dwa D40 pewnie będzie w cenie D400 i wtedy sobie kupisz....

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

Wysłany: Sob 16 Sie, 2008   

canon 40D jest starszy od 450d, poza tym to i tak ma najmniejsze znaczenie w tym przypadku, który z nich jest nowszy. co masz na myśli pisząc "dobre"? obydwa są dobre, nawet bardzo dobre w swoim segmencie rynkowym.

qbik 
Nowy

Wysłany: Nie 17 Sie, 2008   

Wiem, ze "dobry" to pojecie ogolne i wzgledne w tym przypadku, w tym kontekscie chodzi glownie o to aby kupic aparat juz na dluzszy czas, zeby pozniej tylko dokupic jakis wiekszy obiektyw. Mowiac dobre sugeruje sie tez opiniami innych jako ze swojej wydac nie mam na jakiej podstawie, moj znajomy ma 40D no i oczywiscie jest zadowolony, no ale chociaz moze i moglbym sobie pozwolic na niego to az tyle nie chcem przeznaczac na aparat, przynajmniej nie teraz.

Zalezy mi tez na praktycznosci aparatu zebym nie musial na jakiejs wyprawie dzwigac ciezkiego klocka,dlatego prosilbym tez o sugestie co do obiektywu, marzy mi sie duzy zoom, no ale wiem ze to okupione jest duzymi gabarytami, takze cenowymi, dlatego niewielki zoom z dobrymi parametrami.

Ewentualnie prosilbym jeszcze o wymienienie zdecydowanych zalet 40d ktorych nie ma 450-tka.

PS.Wybaczcie mi jezeli zle sie o czyms wyslawiam, pamietajcie ze jestem poczatkujacy :)

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

canon 450d plus 70-200l f4 i masz spacerowy zestaw tele :mrgreen: i to w zasadzie niedrogo, mniej wiecej tyle co 40d z kitem

qbik 
Nowy

No czy on taki spacerowy to bym mial pewne watpliwosci :) cena tez okazala dosyc, jezeli bede kupywal to narazie chyba pozostaje Canon DC 18 - 55 mm IS z zestawu, bo niewielka roznica w cenie jest miedzy samym body a body z tym obiektywem, tylko pytanie czy jakies fajne zdjecia mozna juz na tym obiektywie robic?

Patrzac na ceny obiektywow to chcialbym kupic body juz na lata zebym nie musial zaraz zmieniac, tylko inwestowac juz pozniej w lustra.
Zaczynam jeszcze rozwazac czy narazie nie pokusic sie o lumixa fz18 a za jakis czas dopiero 40D, ale czy pozniej tym lumixem cos bede robil jak kupie lustro :)

k1caj_ns 
Optyczny

Ja myślę ,że 450D z kitem Ci wystarczy. Nie ma dużego "zoom-u" jak to nazwałeś ale to dobry obiektyw na początek. Oczywiście tak proponuję jeśli faktycznie chcesz lustro bo musisz się liczyć z tym ,że to dopiero początek wydatków.

Tak sobie myślę ,że dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem będzie Olympus 510 lub 520 (mała różnica między jednym a drugim) z dwoma obiektywami kitowymi w zestawie. Cena takiego zestawu to ok. 1800 - 2300 zł . Jest to lekki zestaw z zakresem od 14mm do 150mm.

qbik 
Nowy

Dzieki za dotychczasowe sugestie, do tej pory wlasnie tylko bazowalem na olku i bylem zadowolony, aczkolwiek niewiem czemu wsrod lustrzanek szacunek budzi we mnie Canon, i skusil bym sie spokojnie na 450tke, ale glowna rzecza ktora mi przeszkadza to brak stabilizacji matrycy, ktory do moich potrzeb chyba bylaby wskazana.

Blackside 
Uczestnik

Tylko przed zakupem weź go ręki. Ja też byłem na 80% zdecydowany na niego. Ale po 5 minutach z nim podziękowałem. Dla mnie źle się trzyma . Mam duże łapy.

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

Ja też mam duże łapy i to jest powód dlaczego nie zdecyduje sie raczej na lustrzankę z entry levelu, tylko mam nadziejęuda mi się naciągnąć budżet na coś większego :mrgreen: Jak nie to zostaje sony. ze wszystkich tanich lustrzanek małe alfy trzyma mi się najlepiej.... nie miałem niestety okazji macać np 450d z gripem...

qbik 
Nowy

No wlasnie czytalem tez o tym ze ma maly korpus, bede jeszcze w MM to pomacam, pisza ze zdecydowanie lepiej juz trzyma sie 40stke ito kolejny jej atut. Ale ta cena, niewiem czy bym mogl ja przelknac.

Bylem przekonany ze 40stka ma stabilizacje wbudowana, po glebszej lekturze okazuje sie ze tez nie ma, wybor staje sie latwiejszy, tylko to trzymanie musze sprawdzic.

I na jakim zakupie sie skonczylo w Twoim przypadku?
Ostatnio zmieniony przez qbik Nie 17 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Blackside 
Uczestnik

Co do sony to podobnie trzyma się pentaxa. .... :-) Ale sony bym nie brał.
Dotknij , pomacaj, pokręc, potrzymaj chwile kilka modeli. Mi najlepiej 3mało się sony i pentaxa , na trzecim miejscu był nikon . Canon w moich rękach groził upadkiem.

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

w moim przypadku to mam nadzieje ze zdołam naciągnąć budżet i kupić 40d :wink: jak nie to pewnie d80 nikona, też znacznie lepiej się trzyma od tych maleństw :smile: no ale ostateczną decyzję podejmę jak wrócę do Polski. prawdopodobnie we wrześniu. Ja już raczej wiem czego chce tak że wybór bedzie zależał od dostępnych środków, a wygląda to tak;
1. canon 40D, jak nie to
2. Nikon d80, jak nie to
3. canon 450d, sprobuje z gripem, jak nie to
4. rozpacz :mrgreen:

Jasper 
Rozmowny

qbik, Ostegoletric czytałem Wasze rozterki i powiem krótko 450 z gripem trzyma się o wiele lepiej i stabilniej niż goły. Jak sprawy ułożą się w pewien sposób być może za kilka dni będę miał do sprzedania taki prawie nowy zestawik. Jeśli jesteście zainteresowani to proszę o kontakt na priv-a. ( Ostegoletic - Tobie wygodniej bo mieszkamy niedaleko) Pozdrawiam.

qbik 
Nowy

Jak czytam i porownuje to na dobra sprawe dla moich potrzeb niewiem czy jest sens kusic sie na 40stke, myslalem ze chociaz ma stabilizacje wbudowana, ale sie rozczarowalem. No ale mimo wszystko 40stka kusi niewiem czemu.

No na ceneo widze ze 40d jest juz w dwoch sklepach body za 2400.

Ostegoletric wybor masz rozniacy sie cenowo wiec chyba rozpaczy nie bedzie. Dobrze ze juz wiesz czego chcesz, ja w sumie tez wiem, marzy mi sie lustrzanka tylko nie jestem pewien czy jestem gotow przeznaczyc taki pieniadz na aparat.

Odpowiedz do tematu