Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
@binokularnik
na spotkanie dotarły aż 2 sztuki curio, jedna cały czas towarzyszyła nam na wieżach przy obserwacjach
do tej pory barierą dla mnie była średnica 25mm soczewki (i to naciągając, jednak dla dorosłego człowieka granicą wygodnej obserwacji jest 30mm), 20-22 było już fizjologicznie za małe aby przez to patrzeć, próbowałem zerkać wcześniej przez małe leiki, nikony ale jakość obrazu nie powalała
ale curio naprawdę ma moc, jest ostry niemal do brzegu, ma jasny i czysty obraz, moim skromym zdaniem bliżej mu serii EL niż do CL jak go oznaczono
a po lekkiej rozbudowie muszli ocznych łatwość patrzenia rośnie do kwadratu , serio, robi się z niej mikro-pełnowymiarowa lornetka
A propos ankiety: Czy na spotkaniu był Vortex Viper 8x32 ?? To trochę taka rzadkość w Polsce x42 x50 jest sporo a serii x32 jeszcze nie widziałem u nikogo,
i ja go przegapiłem?
Jeżeli Leica UV nie została zaliczona do "alf", to macie, Panowie, cholerrrrnie wyśrubowane wymagania, czyż nie?! Coraz bardziej zaczynam się rumienić ze wstydu na samą myśl, że mógłbym się pojawić na takim spotkaniu ze swoimi "marnymi" Vortexem Viperem czy Bushnellem Forge
Wink dostrzegam, ale dostrzegam też kompleksy na dnie.
Dlaczego ze spotkaniem lornetkowym kojarzysz takie pojęcia jak wyśrubowane wymagania i wstyd? Wymagania czyje? Wstyd związany z posiadaniem czego? Na naszym spotkaniu lornetkowym każdy miał wywalone na to, kto z czym przyjechał. Liczyło się to, że na barze leżał świetny sprzęt i każdy miał możliwość przez niego spojrzeć, zachwycić się i zainspirować do swoich dalszych poszukiwań binoholicznych. Owszem, jedne lornetki są lepsze niż drugie, ale gdzie tu miejsce na wstyd? Na ciekawość spojrzenia przez te lepsze jak najbardziej.
Pokaż mi drugie miejsce, w którym tu i teraz masz nieskrępowaną możliwość spojrzenia przez S/Z/L, Nikony, paletę chinczyków, małe i duże porro, lunety (nawet oczy wyraka), w idealnych warunkach przyrodniczych i bez handlowca sterczącego nad głową indagującego, czy paragon czy faktura?
Temat poruszam nie dlatego, że jestem zaskoczony - mówiliśmy o tym na spotkaniu, że gdyby nie podobne mylenie pojęć, na spotkaniu pojawiłoby się nie 15, a pewnie drugie tyle osób. Fajnie sobie pewne kwestie wyjaśnić i następnym razem spotkać wspólnie przy dobrych lornetkach, gitarze (Adam, zapraszamy też kontrabasistkę) i brandy.
Ostatnio zmieniony przez binocullection Sro 29 Maj, 2024, w całości zmieniany 1 raz
A propos ankiety: Czy na spotkaniu był Vortex Viper 8x32 ?? To trochę taka rzadkość w Polsce x42 x50 jest sporo a serii x32 jeszcze nie widziałem u nikogo,
i ja go przegapiłem?
Nadmiar emocji ankietowych przeniósł palec na klawiaturze o kilka cm w lewo.
Zgadzam się, spotkanie było super, możliwość przetestowania takiej ilości sprzętu w tak dogodnych warunkach jest absolutnie wyjątkowa. To nie to samo co sklep z możliwością popatrzenia na jeden domek i pare pobliskich drzewek. Tutaj mieliśmy absolutnie wszystko! Przepiękne światło i warunki przyrodnicze. A atmosfera świetna, zrelaksowana, nikt nikogo nie oceniał, natomiast wszyscy oddani tej pięknej pasji. Ze mną pozostaną wspomnienia, dużo nowych refleksji na temat lornetek i niedosyt bo mogłem być tylko jeden dzień a minął tak szybko.
Wyniki trochę szokują, same Swarki w najwyższej klasie! Ale reprezentacja Zeiss SF była zdecydowanie mniejsza, ja kojarzę tylko 8x32 ale być może coś przegapiłem.
Moim zdaniem kategorię alfa dyktuje cena i Ultravid tam należy. Czy słusznie to bym się zastanawiał.
curio naprawdę ma moc, jest ostry niemal do brzegu, ma jasny i czysty obraz, moim skromym zdaniem bliżej mu serii EL niż do CL jak go oznaczono
a po lekkiej rozbudowie muszli ocznych łatwość patrzenia rośnie do kwadratu , serio, robi się z niej mikro-pełnowymiarowa lornetka
dzięki, tą lornetką jest zainteresowanych kilka osób z tego forum i nie tylko, i takie uwagi są cennym uzupełnieniem opisu kol. Carlo.
Moim zdaniem kategorię alfa dyktuje cena i Ultravid tam należy. Czy słusznie to bym się zastanawiał.
Zaproponuje taka logike - w stadzie samiec alfa jest jeden. Wymienny. W danej chwili najsilniejszy i najbardziej plodny. Alfa nie wynika ze sztucznego pozycjonowania, tylko faktycznych cech osobniczych. Inne samce/samice, trafiajac do stada, nie musza byc informowane, ktory jest alfa. Spojrza i od razu wiedza.
Spojrzmy teraz Koledzy na wynik naszej ankiety lornetkowej, wykonanej na bardzo reprezentatywnej probie samcow i samic do nich lgnacych.
Główną zaletą spotkania jest możliwość spojrzenia przez inne lornetki ,porównania, wyznaczenia sobie trendów zakupowych, przeanalizowanie ich sensu. Czasami inne lornetki, mocno idealizowane w necie, nie są aż tak wspaniałe, a inne nieznane pozwalają rozświetlić mrok, i zabić klina.
Jeżeli ktoś chce kupić "zacną" alfę za rozsądne pieniądze, to polecam Swarovski 8x56 SLC, obecnie jest sezon wyprzedażowy przez myśliwych. /przechodzą na noktowizję/. Lornetka bardzo fajna, oglądanie przez nią to czysta przyjemność, jedna w mojej ocenie z miodniejszych.
Wysłany: Sro 29 Maj, 2024
Marek Marecki...Szkoda tylko,że ta SLC 8x56 to taka cegła i dla amatora, do noszenia na szyi, raczej się nie nadaje. Z tarasu czy balkonu, na chwilę, to tak, ale turystycznie to raczej nie .
Nie ma co się wstydzić, możesz przyjechać nawet z ruską Tento
Jeżeli na tym spotkaniu panuje rzeczywiście tak miła i koleżeńska atmosfera jak piszecie i wypada po kilka lornetek ( z wysokiej i najwyższej pułki) na głowę, to chyba można śmiało przyjechać z niczym, wszak przez wszystkie na raz nie patrzycie i dla każdego coś niebanalnego się znajdzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10