Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Szukam lornetki dla dzień ojca.
Do okna w dzień używa BPC Tento 7x50 rozpadły ze starości muszle oczne, nowe 1/2 wartości l.
Lornetka jest zaniedbana, wypaćkana i zażółcona od papierosów.
Czasem czyściłem, myślałem o renowacji, ale i tak wracała do naturalnego stanu
Zachęcałem wiele razy aby kupił fajne szkiełka < 1500 PLN i zadbał.
Pokazywałem kilka fizycznie lornetek moich < 1000 PLN z x6, x7, x10, lunety
Nie widział potrzeby, a jak już woli większą moc. Nie rozumiem, mam zupełnie odwrotnie.
Patrzy najczęsciej w okularach korekcyjnych, duże plusy
Groziłem: Tento 7x50 wywalę na śmietnik za dziurkę od klucza, zażółcenie, wąskie pole , dziadowczyznę i cyrk z muszlami
Proszę podaj przykład nowej/używanej < 200 PLN np. 10-12x50 OLX/Allegr.. z błędami optycznymi < od BPC, prezentowo dobrze wyglądająca, która może być następcą/lub specjalnie nie będzie używana/lub bez roszczeń zostanie zaniedbana i zarżnięta. Nie będę rościł.
I don't understand: piszesz że namawiałeś ojca do zakupu lornetek w granicach do 1000 a nawet 1500 PLN, a teraz prosisz o podanie propozycji w cenie do 200 PLN? Gdzie tu sens, gdzie logika?
Najtańszy, nowy sprzęt zasługujący na pełne miano "lornetki z prawdziwego zdarzenia" zaczyna się od ok. 600-700 PLN i jest to seria Delta Optical Forest II, zwykle polecane tutaj modele 8x42 lub 10x42 - ok. 700 zł. Powyżej 1000 PLN to np. DO Chase ED lub Vortex Diamondback albo coś podobnego, może Bresser Pirsch?
No i w ogóle, jeżeli tato "woli większą moc", to ja bym sugerował właśnie coś klasy 10x40(42)mm, wtedy różnica w stosunku do 7x będzie wyraźna.
BTW: tutaj masz przefiltrowane i posortowane wg ceny od 150 do 300 PLN lornetki na Ceneo . Cudów nie znajdziesz, a wybierz raczej coś znanej marki niż chińskie "noname" w rodzaju "Baigish" czy coś takiego. I w tej cenie to raczej porro niż dachówki.
Ps: Ja akurat używam m.in. DO Forest II 10x42 i nie narzekam, do codziennych obserwacji "przez okno" w zupełności wystarczy. Acha: i też noszę okulary.
Wysłany: Pią 07 Cze, 2024
puni...kol Soniak10, dobrze radzi, ja tylko odradzam Bressera Pirscha (zielony bez ED), który nie jest warty swoich obecnych cen, w stosunku do DO Forest II czy DO Chase ED.
Jeżeli ma być taniej, to są bdb porro np Opticron TWp 8-10x42, Nikon EX i Aculon 8x40.
Co do używanych w granicach 200 zł, to musisz sobie sam poszukać, a przede wszystkim musisz się zastanowić, czy jest sens wydawania nawet tych 200 zł, na złom, bo za takie pieniądze lornetki używanej w sensownym stanie wizualno-optycznym, raczej nie kupisz , zwłaszcza nie mając jej przed zakupem w rękach.
Ojciec był kiedyś kolekcjonerem sprzętu foto, używał produktów m.in. firm Zeiss.
Chciałem aby wrócił do porządnego, nowoczesnego sprzętu lornetkowego.
Stać go na dowolną fajną lornetkę w pułapu średniego i spokojnie wyżej.
Namawiałem. Jednak nie zainteresowany woli patrzyć przez badziewie.
Stąd pomysł aby był nieco lepszy optycznie niż słaby Tento 7x50
W wielu przypadkach jak kupiłem fajny, funcjonalny i nie tani prezent to jak na złość trafił do szafy.
Podobnie produkty premium od brata do dzisiaj leżą lekko napoczęte.
Zaczynam przypuszczać że kluczem jest wiek prezentu lub jego "dziadersowatość"
Może tak być, starsi ludzi mają swoje przyzwyczajenia i żadne argumenty tego nie zmienią. Z pełną świadomością tego faktu wybiorą gorszy sprzęt. W takim razie uszczęśliwianie na siłę lepszą lornetką nie ma sensu.
A może monokular? Mój ojciec ma 75 lat i chętnie bierze ze sobą na wyjazdy Hawke'a ED 8x25 za ok 4 stówy. To był prezent dla brata, ale się dzielą.
EDYCJA: Wróć, może być mono, ale inny. Teraz doczytałem, że ojciec patrzy w okularach, na co Hawke ma za mały odstęp źrenicy.
Ostatnio zmieniony przez _Tomek_ Pią 07 Cze, 2024, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Pią 07 Cze, 2024 Re: Lornetka dla dzień ojca
puni napisał/a:
Szukam lornetki dla dzień ojca.
Do okna w dzień używa BPC Tento 7x50 (...)
Proszę podaj przykład nowej/używanej < 200 PLN np. 10-12x50 OLX/Allegr.. z błędami optycznymi < od BPC, prezentowo dobrze wyglądająca, która może być następcą/lub specjalnie nie będzie używana/lub bez roszczeń zostanie zaniedbana i zarżnięta. Nie będę rościł.
Na YT znalazłem recenzję nowej lornetki 8x50/8x40 (rzekomo opisana jako: 10x50) sensownie wykonana pośród dziadersów którą tata mógłby zajechać w niedługim czasie czy brudzić do oporu bez moich protestów i zaskakująco dobrym obrazie i polu widzenia oraz powtarzalnym wykonaniu. Tester twierdzi że to optycznie poziom lornetek firmowych w budżecie kilkaset złotych https://www.youtube.com/watch?v=fUHo95uT-Mw . W internecie znalazłem komentarze raczej zaskoczonych jakością i obrazem użytkowników niż wylanych pomyj.
Zaskakująco dobry obraz przy powiększeniu x 10 a raczej x 8 , przy deklarowanym polu 6,5 stopnia . Faktycznie zakup tej lornetki wygląda na interes życia . puni, zabierz lepiej tatę na dobry obiad .
Wysłany: Nie 09 Cze, 2024
Jaka jest jakość tego Kandara zobaczysz jak przyłożysz do oka. Recenzent z YT ma tam jakieś pojęcie o optyce (na pewno budżetowej) - więc może warto zaryzykować. Jeśli ojciec jest zadowolony z tego co ma - można założyć, że nie będzie gorzej. Na optyce się znasz - w najgorszym razie odeślesz i pomyślisz np. o DO... tak na marginesie budżetowa DO Discovery 10x50 jest za niewiele więcej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10