Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Mała lornetka wypadowa przy pasie: Nikon vs Kowa?
Autor Wiadomość
puni 
Bywalec
Węszyciel

Wysłany: Czw 30 Maj, 2024   

Moje odczucia:
NIkon EX 10x50 trzymanie całkiem dobre łapiąc za tubusy wtedy wyważona, obraz się trzęsie 1000gr
Nikon EX 7x35 trzymanie doskonałe, obraz stabilny 800 gr.
Obie na wycieczki słabo i blado ze względu na ciężar i wielkość.
Mam 2 statywy: drewniany ciężki i aluminiowy lekki, rzadko używam, jeśli to możliwe - zazwyczaj siedzę na podłożu o coś oparty plecami, nogi podciągnięte, ręce na kolanach lub obejmując kolana łokciami trzymam lornetkę. Nie lubię jak mi się obraz trzęsie, jeśli stoję dociskam się od razu do czegoś pionowego i na to napieram ciałem. Wolę siedzieć. Lubię szczegóły, denerwuje mnie trzęsący obraz, zdarza się prowadzić wielominutowe obserwacje czasem godzina czy więcej z przerwami. Mam wrażenia że chcę iść w kierunku powiększenia x6 i x8 za dużo. Przy kiepskiej pogodzie czy wieczorach raczej wycieczek nie ma lub się kończą.

Reklama

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Czw 30 Maj, 2024   

puni...Lornetkę 8x, czy to x30-32 czy x42, trzyma się bardzo stabilnie, Ja mimo swojego słusznego wieku :grin: , nawet po przejściu w górach, nie mam z tym problemu. Z lornetką 6-6,5x tym bardziej. To są najlepsze apertury do turystyki, czy to w górach czy na nizinach :grin: .

puni 
Bywalec
Węszyciel

Wysłany: Wto 04 Cze, 2024   

Natknąłem się na dość ciekawą lornetkę, lekką, superszerokokątną, zastanawiałem się czy można ją kwalifikować do turystyki i dlaczego mało pomyj jest na nią wylewanych? Jak się patrzy przez takie dziwolągi które nie mają nawet regulacji ostrości dla osób dorosłych, czy też takich które mają wady wzroku typu np. +2 dioptrie? Gdzie tkwi patologia w lornetkach operopodobnych oprócz szybko uciekającej ostrości pola?

Recenzja przez użytkownika Dziadek79(optyczne.pl): " Orion 4x21 WA, czyli nie jest ciemno (źrenica wyjściowa 5,2 mm). Deklarowane pole widzenia 18 st. Jakość plastiku i jakość obrazu pozostawiają wiele do życzenia. Lornetka jest bardzo lekka, co sugeruje, że nie ma pryzmatów, tylko same zwierciadła (transmisja pewnie na marnym poziomie). Nie ma ustawiania ostrości. Przy tak małym powiększeniu nie jest to konieczne. Ma chyba fabrycznie ustawioną ostrość na jakąś odległość hiperfokalną. Najlepszą ostrość na nieskończoność mam przy lekkim wytężeniu wzroku (nie mam wady wzroku). Przy lekkim wytężeniu wzroku na krótsze odległości widać ostro od kilku metrów. Niespotykana konstrukcja optyczna. W miejscu oczekiwanych obiektywów nie ma soczewek, tylko proste szkła (0 dioptrii) za którymi widać zwierciadła pod kątem 45 deg i dopiero soczewki (średnica ok. 21 mm) prostopadłe do tych prostych szybek."

_Tomek_(optyczne.pl): "Orion to pełnoprawna lornetka z pryzmatami. Ma ogromne pole widzenia, pozorne pole przekracza to co widziałem przez Nikona E II 8x30. Oczywiście inne parametry, nie ta jakość optyczna, nie to wykonanie (guma odłazi), ale kosztuje niecałe 4 stówy. A, i nie wymaga ustawiania ostrości - nie ma wręcz pokrętła. Jest lekka, komfortowa przy oku i super dla dziecka, a dla dorosłego będzie fajna np. na mecz."

Tomasz Miazgowicz telskopy.pl: https://teleskopy.pl/Lornetka-Orion-4x21-WA-18-stopni-FOV-(-09261)-teleskopy-5363.html

Wojtas_B 
Optyczny

puni, Zamów i sprawdź sam. Ja, patrząc przez tego Oriona jako duże dziecko, nie miałem komfortu. Za słaba optyka, choć pewnie i tak niezła jak na taki egzotyczny wynalazek.

_Tomek_ 
Optyczny

Na pewno mogę polecić dla dziecka (w tym celu ją kupiłem), a dla starszego dziecka to jak Wojtas pisze, trzeba zobaczyć... Pomyj nikt nie wylewa, bo mało osób kupuje, trudno też być wybrednym płacą taką cenę i przy zupełnym braku konkurencji o tych parametrach.

puni 
Bywalec
Węszyciel

a konkurecją nie są klony oryginału lub oryginał BGSZ 2,3x40 ?

_Tomek_ 
Optyczny

Nie, to galileuszowe konstrukcje typu oczy wyraka, a ten Orion to lornetka o klasycznej konstrukcji z pryzmatami. No i parametry jednak mocno różne.

puni, najbliżej tego Oriona będą lornetki klasy 6x24, jest ich trochę opisanych w wątku o klasykach, tylko nie zdziw się jaki mają ceny ;) Współczesnych chyba nie ma... Mi udało się nabyć Cometa 6x24 (też dla dziecka), ale nie ma go już w sprzedaży.

krzys13k 
Rozmowny

Są KOMZ 6x24 i Leitz 6x24 (Amplivid/Trinovid) jeśli ktoś lubi drogie i trudno dostepne klasyki ;)
Z nowości tylko Kowa 6.5x32. Spoglądałem przez nią chwilę w sklepie i ogólnie fajna chociaż ma dziwną żółtą aberrację która dawała się we znaki w tym egzemplarzu.

Co do małych powiększeń to moje wrażenia w wielkim skrócie:
* 3x w układzie galileusza w stylu "Oczów Wyraka" jest super do nocnego nieba ze względu na jasność i perfekcyjną ostrość (ale do turystyki odpada)
* 4x21 wg mnie za mało powiększenia do turystyki, 5mm ze słabą transmisją (a zgaduję że ww Orion nie będzie jej miał) to z kolei to za mało do rozglądania się po niebie
* 6x24 / 6x32 to byłoby cudo ale brak wyboru praktycznie (patrz wyżej) :)
* 7x35/42 też fajne parametry do wygodnego rozglądania się po krajobrazach, bez drgań obrazu, choć już większe i cięższe lornetki no i niestety dobre siódemki są drogie
* 8x30/32 chyba najlepszy kompromis na lekką lornetkę turystyczną ze względu na duży wybór dobrych lornetek w przystępnych cenach

krzys13k 
Rozmowny

Na naszym spotkaniu był także piękny Zeiss Oberkochen 6x30 Military - dodając do listy klasyków. Ale niestety takie parametry wyszły już z mody.

krzys13k 
Rozmowny

No i jeszcze przyszedł mi do głowy APM 6x30 porro, nie miałem do czynienia, ale kojarzę że koledzy dobrze się o nim wypowiadali.

Jan55 
Optyczny
amator

APM 6x30, jak się trafi na dobry egzemplarz, jest bdb lornetką, nie gorszą optycznie od Kowy 6,5x.Chwalę ją ja i chwalona jest na BF i CN.
Z lornetek dach 7x42, jest bdb optycznie, Opticron Discovery PC 7x42, kosztujący w granicach 1200 zł, tyle, że na zamówienie w Edredonie.

Piotr_0602 
Rozmowny

Wysłany: Pią 07 Cze, 2024   

krzys13k napisał/a:

Z nowości tylko Kowa 6.5x32. Spoglądałem przez nią chwilę w sklepie i ogólnie fajna chociaż ma dziwną żółtą aberrację która dawała się we znaki w tym egzemplarzu.

Opticron Adventurer T WP 6,5x32

?????

Piotr_0602 
Rozmowny

_Tomek_ napisał/a:
Na pewno mogę polecić dla dziecka (w tym celu ją kupiłem), a dla starszego dziecka to jak Wojtas pisze, trzeba zobaczyć... Pomyj nikt nie wylewa, bo mało osób kupuje, trudno też być wybrednym płacą taką cenę i przy zupełnym braku konkurencji o tych parametrach.

Dla dziecka lepszy Pentax 6,5x21 Papillio.
Mała, lekka, porro czyli w budżetowej cenie przyzwoita jakość, a do tego dwa w jednym - lornetka i lupa, bo ostrzy z pół metra:

Podwójna zabawa. Można obserwować ptaki daleko, a można komara czy mrówki z pół metra.
Trochę pole widzenia wąskie, ale to jedyna wada. Za cenę (chyba już od 500 zł) to optycznie bardzo przyzwoicie.

_Tomek_ 
Optyczny

Tutaj nie zgodzę się. Cena dość podobna i myślałem o tym Pentaksie, ale świadomie zrezygnowałem, bo on ma malutkie pole widzenia. Dla dziecka bardzo ważne jest duże pole, a brak ogniskowania w Orionie to dodatkowy plus. Na nieostrości brzegowe czy kolorystykę dziecko i tak nie zwraca uwagi, ważne żeby widział łatwo i więcej niż gołym okiem.

Jan55 
Optyczny
amator

Piotr_0602 napisał..."Opticron Adventurer T WP 6,5x32"?????"

Powyższy Opticron jest niezły, zwłaszcza pod kątem bdb ostrości środka pola (około50%), natomiast brzegi są słabe (30%) plus ostatnie 20%, które są marne. Jeżeli ta ułomność nie przeszkadza kupującemu, to ta lornetka jest warta zainteresowania. Ta sama lornetka występuje pod szyldem Levenhuka Base, ale czy optycznie jest taka sama ? to nie wiadomo. Z mojego doświadczenia z Levenhukami, wynika, że raczej nie :cry: .

Odpowiedz do tematu