Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Która rozsądna 10x ?
Autor Wiadomość
MacYaro 
Bywalec
Mr

Wysłany: Pią 28 Cze, 2024   Która rozsądna 10x ?

Rozsądna w/g Was użytkowników lornetka 10x42 lub 10x30(32)
Przy budżecie w widełkach 1500 - 2500.
No chyba, że jest jest jakaś petarda to i 4000.
Bez AC i minimalną brzegową nieostrością, możliwie jak największym polu.
Nie planuję jeszcze zakupu, ale nigdy nie wiadomo :lol:

Wiem, wiem Nikon HG 10x42 jest super i był na wyprzedaży na stronie Nokina za 3018 zł ale juź nie ma w tej cenie :cry:
Za długo się zastanawiałem :neutral:

Reklama

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Pią 28 Cze, 2024   

MacYaro... W tej chwili, za rozsądne (bdb) pieniądze jest M7 10x30, świetna optyka (ostrość, AC itd) , duże pole :grin: . Drożej to Kowa BD II 10x42, o której było pisane już wiele, a jeszcze drożej to GPO Passion ED 10x42, a dalej to już MHG 10x30-42 lub Conquest HD 10x32-42. M7 nie odstaje wiele :shock: (małe różnice) optyką od MHG, które ma lepszy kontrast i obudowę, ale za to 2 x wyższą cenę.
Jeżeli ktoś pragnie mieć MHG, to warto kupić teraz, bo MHG będą już tylko "chińskie", jak M7, więc warto kupić te które są jeszcze teraz, bo to japońskie :mrgreen: .
MacYaro...Za lornetkę bez AC i minimalną ostrość brzegową oraz duże pole, trzeba zapłacić min 12000 zł ( NL-e ),a poniżej tej ceny trzeba iść na kompromisy cenowe, zwłaszcza w klasie do 4000 zł, w której nawet Conquesty się nie mieszczą :lol: .

_Tomek_ 
Optyczny

Wysłany: Sob 29 Cze, 2024   

Ew. można zerknąć na Kowę Genesis 10.5x44. Jest duże pole (własne 65*), niewielka nieostrość 10-15% i brak widocznej AC w centrum w realnych sytuacjach (a na brzegu ledwo co).
Na pewno jest lepsza niż Nikon Monarch HG 10x42 - porównywałem obok siebie. W Monarchu da się bez problemu dojrzeć na gałęziach AC w centrum, brzeg już w ogóle pod tym względem marny i ma sporą nieostrość brzegową, a odrobinę większe pole nie jest istotne (65vs 69*), bo w Genesis i tak jest duże
Z tym, że waży tyle co 50-tka i ma duże muszle, ponad 44 mm, więc koniecznie trzeba osobiście sprawzić.

pgolik 
Uczestnik

W widełkach mieści się jeszcze Vortex Viper HD. 10x42 był tu testowany i w interesujących Cię kategoriach (AC, ostre pole) wypada w tej klasie cenowej dobrze.

Jan55 
Optyczny
amator

_Tomek_...Kowa o której piszesz to lornetka z pułapu cenowego Conquesta, czyli dużo powyżej 4000 zł, o której to ewentualnej kwocie pisze kol MacYaro.
Co do lornetek MHG, to są to chyba jedyne lornetki, co do których jest tyle kontrowersji. Jedni je bardzo chwalą a inni piszą że są słabe, do tego w testach wypadły świetnie, czyli na plus dla chwalących. Oczywiście, ich poprzednie ceny były zawyżone w stosunku do jakości optycznej, ale teraz są w miarę dobre, zwłaszcza, że zeszły do poziomuj 3600-3900 zł (nie wszędzie), chociaż powinny kosztować w granicach 3000-3500 zł/max. Ciekawe po ile będą te produkowane w Chinach i jaka będzie ich jakość. Oby nie zeszła całkowicie do poziomu optycznego serii M7, która to seria, w tej chwili, nie wiele ustępuje MHG, a kosztuje 2x mniej.

_Tomek_ 
Optyczny

I Conquest, i Genesis są do kupienia za 4800-5100 zł, więc czy to aż tak dużo więcej niż 4 tys? Poza tym tak to zrozumiałem, że to przykladowa kwota, a lornetek za kilka tysięcy nie ma aż tak dużo do wyboru, by tworzyć tu segmenty.

Monarch HG 10x42 nie jest zły, to fajna lornetka, ale z tego co widzialem był ewidentnie gorszy od Genesis pod wzgledem kontroli AC i nieostrości brzegowej, nie dając zauważalnie nic więcej (poza mniejszą masą, ale to było w tym wypadku dla mnie bez znaczenia z powodu zastosowan). Były wtedy w tej samej cenie ok. 5000 zł, więc specjalnie się nie zastanawiałem co kupić.

Wojtas_B 
Optyczny

Genesis 10.5x to optyczny poziom alfa, a MHG nie, jeśli mogę to ująć możliwie najkrócej.

Jan55 
Optyczny
amator

Wojtas_B...Jak zwykle, ująłeś to najkrócej :mrgreen: i tak trzymaj.

Jan55 
Optyczny
amator

_Tomek_...Dla jednego kwota 20-25% (800-1000) od kwoty wyjściowej 4000, jest mała a dla drugiego duża. Wszystko jest uzależnione od tego, jakie ktoś ma wymagania. Kol MacYaro, podał wysokie wymagania w cenie, nawet 4000 zl, więc podałem przykłady lornetek do takiej kwoty, ale te lornetki i tak nie spełniają jego wymagań. Wobec jego wymagań, tylko lornetki NL spełniają takie wymagania i o tym napisałem. Ani Kowa G ani Conquest, też nie spełniają takich wymagań, bo i one mają swoje wady a kosztują te 20-25% więcej od kwoty, którą podał. Pozostaje mu składać do kwoty, jaką trzeba zapłacić za NL-a, który może zaspokoić jego wymagania, a jak nie to musi iść na kompromis, mniejsze wymagania/ bdb jakość/ niższa cena :mrgreen: .

_Tomek_ 
Optyczny

A ja podałem przykład lornetki, która koryguje wady optyki znacznie lepiej od innych w tej cenę,kosztem masy. Poziom AC w centrum jest tak samo śladowy w Genesis, jak i NL czy SF, a Monarch HG jest gorszy, wiec nie musi wydawac 12 tys, zeby nie widziec AC w 10x42. Natomiast najdroższe Zeissy i Swary dają jeszcze większe pole i lepszą pracę na brzegu (ale też mają wady) A jeśli ktoś pisze budżet 1500-2500, ale może być i 4 tys., to rozumiem że sztywnego budżetu nie ma.

Wojtas_B 
Optyczny

Zatem tylko NL 10x52 lub modele Zeissa i Leica, których jeszcze nie ma.

_Tomek_ 
Optyczny

Lornetki to jest continuum sprzętowe, nie ma tak, że jedyny rozsądny wybór to M7 czy inna za 2-3 tys., a potem tylko alfy. Kwestia ile chce się wydać i jakie wady można zaakceptować, a wady mają wszystkie lornetki.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

A skoro już wchodzimy w poziom cenowy pod 5000 PLN, to czy nie warto wziąć pod uwagę Vortexa Razora HD? Test wersji 8x42 wypadł znakomicie a na mnie największe wrażenie zrobił wykres transmisji - niemal idealnie płaski w całym zakresie, bodaj nawet nieco lepszy pod tym względem niż osławione NL-ki Swarka. Jeżeli miałbym już wydać taką kasę na lornetkę, to właśnie coś z takim wykresem transmisji i neutralnym oddaniem barw. Licytowanie się na minimalne różnice w nieostrości brzegowej albo w AC kompletnie nie robi akurat na mnie wrażenia.

Jan55 
Optyczny
amator

Soniak10...Masz rację, licytowanie się w kwestiach optycznych, poszczególnych lornetek, nie ma sensu, bo i tak każdy widzi to co chce widzieć lub może zobaczyć. Mało tego, to co widzi jedna osoba w danej lornetce, niekoniecznie zobaczy druga osoba, a już minimalne różnice w optyce, między różnymi lornetkami, zobaczą lub wyszukają, tylko "szukacze" tych różnic :mrgreen: . Najważniejsze jest zadowolenie z widzianego obrazu, oczywiście w lornetce o dobrej optyce, bez względu, czy będzie kosztowała 1000 czy 5000 zł. Kwestią pozostają tylko pieniądze i możliwości kupującego :wink: .

Wojtas_B 
Optyczny

Soniak10, Czy możesz podlinkować wykres transmisji NL 8x42?

Odpowiedz do tematu