Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jakich lornetek uzywaja Polskie Służby Graniczne?
Autor Wiadomość
Kondzio41
Bywalec

Wysłany: Wto 09 Lip, 2024   Jakich lornetek uzywaja Polskie Służby Graniczne?

Czy wie ktos jakich lornetek uzywaja Polskie Służby Graniczne? Czy są to lornetki firmy Delta optical?[/quote]

Reklama

NoVik 
Rozmowny

Wysłany: Sro 10 Lip, 2024   

Z tego co wiem korzystają z marki Steiner.

TRYTON7 
Rozmowny

chyba Delta O. jak i PZO 7x45 :mrgreen:
nie liczyłbym na NL :mrgreen: lub cóż w tym stylu ...

5.png
Plik ściągnięto 1329 raz(y) 184,25 KB

4.png
Plik ściągnięto 1329 raz(y) 164,42 KB

3.png
Plik ściągnięto 1329 raz(y) 298,78 KB

2.png
Plik ściągnięto 1329 raz(y) 285,27 KB

1.png
Plik ściągnięto 1329 raz(y) 583,61 KB

gaudemus 
Bywalec

Kiedyś (tak z 13 lat temu) w Bieszczadach gdzieś w okolicach Chmielu wyskoczyli mi znienacka zza jakichś krzoków strażnicy SG - typowa kontrola w strefie przygranicznej - choć w dolinie Sanu w tej ślepej odnodze to się ich nie spodziewałem. To były początki mojej przygody z lornetkami, miałem wtedy na górskie wypady vixen new foresta 8x32

Czekaliśmy chwilę bo sprawdzali mój nr samochodu w bazach a jako że strażnicy mieli lornetkę przez którą mnie wypatrzyli wymieniliśmy się na chwilę aby porównać widok. To był jakiś fujinon, dachowy, parametrów nie pamiętam ale było coś w rozmiarze 8-10/42-50.
Oni po spojrzeniu przez vixena "wow, ale przez to dopiero widać"
Obraz z fujinona zapamiętałem jako bardzo wąski, jakiś taki szarawy, lekko rozmyty. Ale dość słabo go pamiętam, na pewno nie było w tej lornetce nic co by mnie zachęciło do niej

Kondzio41
Bywalec

To slabawo wtedy bylo. Teraz pewnie maja rzeczywiscie Steinery. Ze zdjecia mozna troche poznac.

TRYTON7 
Rozmowny

Wysłany: Czw 11 Lip, 2024   

nie sadze by mieli Steiner-y gdyż jak słyszymy : kupują sobie "za swoje" lepsze : buty ,kamizelki ,etc. ale... może dowództwo ma parę szt.?

Maciek 
Maniak

Jakiś czas temu na tym forum pytanie zadał funkcjonariusz ITD. Dotyczyło ono tego jaką najlepszą lornetkę o powiększeniu 10 - 12x kupić za rozsądne pieniądze. Stwierdził również, że na stanie - podobnie jak inne służby mundurowe - w ITD mają stare PZO z wytartymi od czyszczenia powłokami i Delty. Bez skrępowania funkcjonariusz stwierdził, że gotów jest kupić coś lepszego za własne pieniądze aby "poprawić wyniki pracy". To by się zgadzało z tym co jest na wstawionych przez Trytona zdjęciach.
To czym dysponują służby potwierdził również syn mojego kolegi, który przez kilka miesięcy pomocniczo służył na zielonej granicy - lornetki to stare ruskie BPC do tego PZO i Delty - no i przede wszystkim termowizja do wyłapywania fluchtingów.
Steinery można spotkać co najwyżej w jednostkach specjalnych - zwłaszcza tych kierowanych na misje.

Kondzio41
Bywalec

Ciekawe jakie Delty maja. Pewnie te z nizszej półki. W Polsce jak zwykle dziadostwo.

TRYTON7 
Rozmowny

Wysłany: Pon 15 Lip, 2024   

Nie ma zasadności by do tego typu pracy były potrzebne lornetki klasy Alfa.
Nic więcej przez alfy nie zobaczysz i nikt tez z funkcjonariuszy/żołnierzy nie bedzie sie delektować jakością obrazu ...

Ważne by lornetka miała stosowne zabezpieczenie przed uderzeniem, zarysowaniem ,etc. miała mała wagę i szerokie pole widzenie.
Tutaj takie stare PZO 7x45 porro jest wyśmienite...
Steiner, Fuji porro 8x30 w pancernym mundurku- również spełnia swoje zadanie.

Odpowiedz do tematu