Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 11 Lip, 2024 "Myszkowanie" po polu /średnica źrenicy wyjściowej
Witam,
Kiedyś napisałem (w wątku o Kowie 6.5x32) , że źrenica wyjściowa ok.5mm umożliwia „myszkowanie” po polu przy obserwacjach dziennych, co miało być atutem tej Kowy w porównaniu z lornetką o mniejszej źrenicy. Od pewnego czasu mam wątpliwości czy to faktycznie jest prawda. Nikon M7 10x30, ze źrenicą 3 mm, również pozwala na swobodne rozglądanie się po brzegach pola ( pole pozorne zauważalnie większe i zdecydowanie fajniejsze od tego z Kowy), ale o tym przekonałem się po dłuższym z nim obcowaniu, przyzwyczajeniu się do średnicy jego muszli i w związku z tym prawidłowym ustawianiu lornetki do mojej facjaty.
pozdrawiam
Wielkość źrenicy wyjściowej to kryterium podstawowe, ale to nie wszystko w obliczu różnych wielkości aberracji sferycznej źrenicy wystepujących w różnych konstrukcjach okularów.
Ja lornetką bawię się od dziecka (BPC 10x50 z lat 90) aczkolwiek większe wymagania mam dopiero od niedawna. Chęć zakupu czegoś porządnego doprowadziła mnie na to forum. W związku z tym od początku tego roku przejrzałem obrazy już około 25 różnych lornetek i...
Zdecydowana większość z nich, nie oferuje moim oczom możliwości swobodnej obserwacji całego pola. Byłem tym poirytowany, gdyż ze starą BPC tego problemu nie mam. Zacząłem szukać na forum i jest co najmniej jeden temat związany z "fasolkowaniem" obrazu podczas odbiegania od centrum pola. Po zapoznaniu się z opiniami forumowiczów, przypuszczałem, że głównym czynnikiem jest ER. Ale testy praktyczne nie potwierdzają, że jest to związane tylko z ER. Zacząłem studiować wszystkie parametry sprawdzanych przeze mnie lornetek i na chwilę obecną twierdzę, że całkowitą swobodę obserwacji, bez zniekształceń, oferują mi lornetki, w których zastosowano okulary o szerokim polu własnym.
Oczywiście to moje subiektywne odczucia i być może w przyszłości któryś model je podważy. Nadal "badam" ten efekt.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9