Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 12 Lip, 2024 wiek a maksymalna wielkość źrenicy (czyli nie ma co dźwigać)
Nie ma co dźwigać za ciężkich lornetek z wiekiem, bo i tak nie ma to sensu.
"Pierwsze pomiary, 1954
Badani zostali podzieleni na 4 grupy wiekowe.
7,5 – 15 lat (21 osób )
18,1 – 28,2 lat (25 osób )
30,5 – 52,7 lat (24 osoby)
70,4 – 90,8 lat (24 osoby)
Początkowy rozmiar w typowym świetle dziennym, kolejno – 4,2 4,2 3,7 3,2
Rozmiar po 10 minutach adaptacji do ciemności, kolejno – 6,9 6,8 5,9 4,9
Badania w 1958
V. Kadlecova (w 1958 roku) zmierzyła średnice 906 źrenic u 453 osób, kobiet i mężczyzn w wieku od około 5 do 85 lat, po 15 minutach adaptacji w ciemności. Pomiary zostały wykonane w ciemnym pomieszczeniu z wykorzystaniem promieniowania podczerwonego jako źródła oświetlenia. Wyniki przedstawiały się następująco:
Źenica zmniejszała się liniowo w zależności od wieku, we wszystkich poziomach natężenia oświetlenia. W najwyższym poziomie oświetlenia, stwierdzono najmniejszy wpływ wieku na wielkość źrenicy. Średnica źrenicy z wiekiem spadła o 0,043 mm rocznie na najniższym oświetleniu, a o 0,015 mm rocznie na najwyższym.
Badanie nr 4
18-19 lat (6 osób ), średnia 6,85 mm (zakres 5.6-7.5 mm);
20-29 lat (66 osób ), 7,33 mm (5.7-8.8 mm);
30-39 lat (50 osób ), 6,64 mm (5.3-8.7 mm);
40-49 lat ( 51 osób ), 6,15 mm (4.5-8.2 mm);
50-59 lat (50 osób ), 5,77 mm (4.4-7.2 mm);
60-69 lat (30 osób ), 5,58 mm (3.5-7.5 mm),
70-79 lat (6 osób ), 5,17 mm (4.6-6.0 mm),
80 lat (4 osoby), 4,85 mm (4.1- 5,3 mm)."
Słowem, racjonalnie będzie dobrać lornetkę do wieku.
Na przykład:
- do 30-40 roku życia: 7x50, 8x56, 9x63, 10x70
- 40-50 lat - można schodzić z wagi 7x42, 8x50, 10x56
- 50-60 lat - można dalej schodzić z masy lornetki na 8x42 lub 8x44
- po 70-tce - znowu lżej, 7x35, 8x42, 10x50, nie ma sensu więcej dźwigać
- po 80-tce można nawet zejść do 10x42 nocą
co ma też dobre strony, bo z wiekiem można zaoszczędzić przy zakupie (i wyprzedawać ciężkie graty albo oddać dzieciom/wnukom).
Do tego pewnie w dzisiejszych czasach, dla osób pracujących godzinami przy ekranie albo gapiących się w smartfony, wyniki byłyby jeszcze gorsze z wiekiem.
Macie pomysł jak zmierzyć zrenice w ciemności? Jak miałem lampę błyskową, to robiłem zdjęcie. Teraz nie mam, a smartfony mają za długi czas blysku (wydaje mi się, że świecenie diodą 1/50 s czy jakoś podobnie jest niezdrowe dla wzroku)
W takiej "prawie" ciemności jaka mam za oknem w nocy wyszło mi 5 mm, więc te 6 pasujące do wieku powinienem osiągać.
Temat powszechnie znany i omawiany wielokrotnie. Mnie jednak nurtuje kilka nieścisłości. Mianowicie:
Obserwacje nie polegają na patrzenie w całkowitą ciemność, tylko wpatrywanie się w obiekty emitujące światło, więc to obserwowane światło będzie powodowało zwężanie się źrenic. Do tego trzeba mieć na uwadze, że patrząc przez lornetkę "A" o transmisji 90% tego światła przechodzi więcej niż patrząc przez lornetkę "B" o transmisji 80%. Czyli w przypadku obserwacji np. Syriusza lornetką "A" źrenice zwężą się bardziej niż patrząc lornetką "B".
Kolejną kwestią jest to, czy dla każdej barwy światła, zwężanie się źrenic jest takie samo?
Te rozważania zawsze prowadzą mnie do tego samego wniosku:
Żeby jednoznacznie stwierdzić jakie są rzeczywiste zmiany źrenic podczas praktycznych obserwacji, należałoby dysponować specjalną lornetką pomiarową o wysokiej transmisji w jak najszerszym zakresie spektralnym. Taka lornetka musiałaby mieć wbudowany aparat fotograficzny (a najlepiej kamerę) z wyskalowaną podziałką, umożliwiający wykonywanie zdjęć oczu obserwatora podczas, praktyczniej obserwacji.
Być może się mylę, a być może już coś takiego istnieje i nie jest niczym nadzwyczajnym. Może ktoś wie?
Syriusz jest jasna gwiazdka i o ile w małym powiększeniu może być mała zmiana w przyjętej energii przez oko o tyle w dużych teleskopowych powieszeniach nawet rzędu 50x juz jest inaczej.
Łatwo to sprawdzić mając np. 4 barwową latarkę o zmiennym natężeniu światła , ustawmy sie w nocy przed lustrem i przy włączonym nagrywaniu kamery z telefonu obserwujmy jak bardzo w odbitym obrazie zmienia sie szerokość źrenicy w zależności od barwy i natężenia .
Źrenica wyjściowa to jeden aspekt tematu ale istotna tez jest ilość energii w takiej źrenicy lornetowej. Inna energia bedzie w lornetce o sprawności 70% i inna bedzie o sprawności 95%...
Mając 2 lornetki : np. 8x32 i 25x100 mam te same źrenice wyjściowe tzn. 4mm ale ilość energii w obu lornetowych źrenicach wyjściowych - 4mm jest juz na różnych poziomach energetycznych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9