Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Carl Zeiss Jena Dekarem 10x50 za 500 zł czy coś innego ?!
Autor Wiadomość
rajax 
Początkujący

Wysłany: Pon 22 Lip, 2024   Carl Zeiss Jena Dekarem 10x50 za 500 zł czy coś innego ?!

Witajcie, mam okazje kupić lornetke Carl Zeiss Jena Dekarem 10x50 za 500 zł. Ze zdjęć wygląda ok. Lornetka ma być do podglądania przyrody. Czy w tej cenie polecalibyscie coś lepszego ? Nie jestem profesjonalistą i nie mam mega wygórowanych oczekiwań, ale wolę cos używanego sprawdzonego niz nowy chiński badziew. Będę wdzięczy za info. Foty poniżej.

lor3.jpg
Plik ściągnięto 1047 raz(y) 36,53 KB

lor2.jpg
Plik ściągnięto 1047 raz(y) 39,21 KB

lor1.jpg
Plik ściągnięto 1047 raz(y) 66,78 KB

Reklama

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Pon 22 Lip, 2024   

rajax...MZ, lornetka ta, na dzisiejsze czasy, ma tylko dwa plusy optyczne. Jeden to transmisja a drugi to wielkie pole okularów. Tyle i tylko tyle. Natomiast największą jej wadą jest jej mała ostrość i zażółcony obraz. Malo tego to lornetka pochodzi prawdopodobnie z ostatniego "wypustu" czyli z początku 1991 r. więc i jej jakość może być gorsza.
Jeżeli masz możliwość sprawdzenia jej przed zakupem, pod względem kolimacji, grzyba itd, i Ci spasuje to możesz zastanowić się nad nią.
W teście Optycznych nie wypadła dobrze. Lepiej wypadł już Nikon EX 10x50 ale to już nie 500zł tylko więcej, chyba, że używany.
Jest jeszcze Opticron Adventurer TWP 10x50, chyba za 550 zł, ale ma mniejsze pole, natomiast optykę ma lepszą, zwłaszcza jasność i ostrość. Lornetka nowa z gwarancją w sklepie, więc bez żadnego ryzyka :wink: .

rajax 
Początkujący

Czytałem ten test i jestem świadomy że technika poszła do przodu i te wszystkie powłoki w starym Zeissie to już przeszłość. Ten Opticron wyglada ok :) 7

Jan55 
Optyczny
amator

rajax...Opticron jest ok, zwłaszcza, że jest uszczelniony i ma korpus alu, co w połączeniu z dobrą optyką czyni z niego lornetkę bdb, zwłaszcza w takiej cenie.

zadra 
Bywalec
nowy szukacz

Wysłany: Sro 24 Lip, 2024   

Wtrącę swoje kilka groszy..
Co do ceny, to nie moja sprawa, nawet nie wiem jak "stoją" takie lornetki, natomiast TU ważne będą walory fizyczne.
Na orzestrzeni ostatnich 3 lat miałem w ręku mnóstwo używanych lornetek z ofert sprzedażowych i niestety wszystkie posiadały wady przekreślające ich możliwości użytkowe
Lornetki te z przedziału 200 do 1500zł ..
Licz się z tym, że i ten Zeiss może mieć jakąś wadę którą trzeba,eba odnaleźć przed zakupem..

Marcelixt 
Rozmowny
Marcelixt

Wysłany: Pią 26 Lip, 2024   

Nie pakuj się w stare sprzęty. Przerabiałem tą drogę. Dołóż 100zł i kup sobie np. Deltę Foresta II 8x albo 10x.
Będzie Pan zadowolony.

Odpowiedz do tematu