Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zaczynam pracę z lustrzankami i nie gubię się gdy muszę wybrać obiektyw)))
Chodzi mi o coś w najbardziej typowym zakresie na wycieczki. Myślę, że 50-150mm tak by za często nie zmieniać obiektywu gdy reszta towarzystwa idzie dalej i nie chce czekać)))
mam 18-70 i minoltę 100-300 (to mi się podoba) no i szukam czegoś pośrodku. Wiem Sigma AF 50-150 mm f/2,8 EX DC II , ale to jednak trochę za drogo.)) myślę o MINOLTA 28 ÷ 135mm F/4 ÷ 4,5 MACRO aukcja http://www.allegro.pl/ite...ny_minolta.html lub Tamron AF 55-200 mm f/4-5.6 Di II LD Macro i nie wiem...
Proszę, pomóżcie
Gośka
sigmy 50-150 nie ma na bagnet A.
minolta i tamron to dwie różne klasy. tamron 55-200 to typowa wydmuszka, przyzwoita i robi zdjęcia, ale do prawdziwego obiektywu daleko.
zdecydowanie minolta 28-135. genialny obiektyw, szybki, ostry, wykonanie pancerne. jeden z najlepszych klasyków od minolty.
goskaw [Usunięty]
Wysłany: Pon 18 Sie, 2008
sigma jest... może coś w delikatnie w oznaczeniach poprzestawiane)))) nie sprzeczam się))
Wielkie dzięki za bardzo konkretną odpowiedź.
Gośka
Ale skoro masz 18-70 i 100-300 to moim zdaniem szkoda kasy na wypełnianie dziury pośrodku. Jeśli któryś z tych dwóch obiektywów nie spełnia Twoich oczekiwań to może lepiej zastąpić któryś z nich, zamiast kupować trzeci? A może lepiej kupić sobie jakąś jasną stałkę do zabawy zamiast trzeciego zooma?
wirtualnie nawet niektóre sklepy twierdzą że ją mają, ale proponuje spróbować zakupu.
przy minolcie warto wspomnieć że poza samymi zaletami, ma i wady, główną jest minimalna odległość ostrzenia 1.5m.
jakość 28-135 jest naprawdę bardzo wysoka. z pewnością nie ustępuje on w plastyce i ostrości stałkom.
zresztą do minolty za tą cenę można dostać jedynie 50mm.
z pewnością 28-135 stanie się twoim głównym obiektywem, kit uzupełni jedynie w razie potrzeby szeroki kąt.
O.K. chodzi o to, że rodzina i najbliżsi znajomi nie rozumieją, że robienie zdjęcia wymaga czasu, a chodzić lubią dużo i szybko))) No i sil brakuje by nosić cały wór obiektywów (ale to problem wtórny). Jak się idzie z grupą w plener to albo pstrykam tym co mam w body lub wcale... no i problem... muszę mieć jakiś standard na spacery, tu nie chodzi tylko o wypełnienie luki. Zakresy mogą się jak najbardziej pokrywać.
Gośka
[ Dodano: Pon 18 Sie, 2008 17:22 ]
Nie ciągnę tematu sony, bo jak pisałam, nie jestem tu fachowcem, dłuższy czas się nad nią zastanawiałam i znalazłam ofertę w wielu sklepach, ale... no... ze względów finansowych to nie mój problem.
Ghost, dzięki, 1,5m czy 1m.. to chyba nie aż taka rozbieżność by miała decydować. O kicie myślałam zupełnie tak samo)))
A może jest coś innego czego nie wyszperałam?
Goska
[ Dodano: Sro 20 Sie, 2008 16:19 ]
miałam nie ciągnąć tematu sigmy ale automat przelicytował mnie przy zakupie minolty więc temat powrócił)))
Rozmawiałam z panem w sklepie (Olsztyn, Fotomax) a pan z kolei z oficjalnym dystrybutorem sigmy i obiektyw Sigma AF 50-150 mm f/2,8 EX DC II z bagnetem sony/minolta już jest, tyle że pan w Olsztynie może go mieć na wrzesień))))) Może więc gdzie indziej sprowadzono go wcześniej. W każdym razie coś takiego jest na 100%
Zgadza sie. Do rtv euro agd przyszedl na mocowaniu Nikona. Drobna roznica.
Mi w sumie to szkielko do szczescia potrzebne nie jest, ale pewnie nabywcy by sie znalezli. Glownie Sigma na tym traci.
goskaw [Usunięty]
Wysłany: Pon 25 Sie, 2008
czyli szkieł nie ma - jest zabawa)))) Już jakiś czas temu znalazłam w 6 sklepach ofertę z opcją "w magazynie"))) Mi w sumie to szkiełko też już nie potrzebne, bo wczoraj za radą Ghosta wylicytowałam minoltę))) Pozdrowienia
Gośka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9