Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomoc w wycenie lornetki Nikon 10x35 WF
Autor Wiadomość
_13_jacek 
Bywalec

Wysłany: Czw 22 Sie, 2024   Pomoc w wycenie lornetki Nikon 10x35 WF

Witam. Zakupiłem kiedyś na olx lornetkę jak w tytule. Stan lornetki wydaję się być dobry. Regulacja ostrości działa, regulacja dioptrii działa Kolimacja ok. Widok przez lornetkę dobry, obraz ostry, kontrastowy jednakże w lewym okularze u samej góry widać kropkę, paproch? Wygląd zewnętrzny jak na zdjęciach. Lecz rozstania nadszedł czas i nie wiem ile taka lornetka może kosztować? Pomożecie wycenić?

P1160218a.jpg
Plik ściągnięto 1356 raz(y) 445,62 KB

P1160219a.jpg
Plik ściągnięto 1356 raz(y) 411,36 KB

P1160222a.jpg
Plik ściągnięto 1356 raz(y) 500,29 KB

P1160223a.jpg
Plik ściągnięto 1356 raz(y) 439,47 KB

P1160224a.jpg
Plik ściągnięto 1356 raz(y) 407,38 KB

Reklama

_13_jacek 
Bywalec

Wysłany: Czw 22 Sie, 2024   

Więcej zdjęć

P1160209a.jpg
Plik ściągnięto 1348 raz(y) 398,87 KB

P1160212a.jpg
Plik ściągnięto 1348 raz(y) 491,17 KB

P1160213a.jpg
Plik ściągnięto 1348 raz(y) 521,89 KB

P1160214a.jpg
Plik ściągnięto 1348 raz(y) 240,95 KB

P1160215a.jpg
Plik ściągnięto 1348 raz(y) 365,78 KB

_13_jacek 
Bywalec

Więcej zdjęć

P1160201a.jpg
Plik ściągnięto 1342 raz(y) 516,93 KB

P1160202a.jpg
Plik ściągnięto 1342 raz(y) 533,95 KB

P1160203a.jpg
Plik ściągnięto 1342 raz(y) 516,99 KB

P1160207a.jpg
Plik ściągnięto 1342 raz(y) 426,82 KB

P1160208a.jpg
Plik ściągnięto 1342 raz(y) 439,81 KB

_13_jacek 
Bywalec

Więcej zdjęć

P1160197a.jpg
Plik ściągnięto 1338 raz(y) 530,76 KB

P1160199a.jpg
Plik ściągnięto 1338 raz(y) 467,48 KB

P1160200a.jpg
Plik ściągnięto 1338 raz(y) 589,01 KB

Jan55 
Optyczny
amator

_13_jacek...Z tego co widać w internecie to taka lornetka w stanie "sklepowym" i w pełnym komplecie, wyceniana jest na max 200 funtów (1000 zł).
Twój egzemplarz, patrząc na zdjęcia, jest w stanie nie wiadomym dla kupującego :cry: , bo co dla Ciebie jest w dobrym, optycznie stanie, niekoniecznie będzie dobre dla kupującego, poobcierana obudowa,do tego futerał zmasakrowany (do śmieci) :roll: , poobcinane muszle oczne i na dodatek jakaś kropka (grzyb ?) w okularze.
MZ, lornetka jest w max dostatecznym stanie, zakładając, że optyka jest faktycznie dobra i nie ma grzyba. Ja wyceniłbym ją na 300 max 350zł i to tylko jeżeli trafi się jakiś fan, egzemplarza w takim stanie.
To jest moje zdanie i nie musisz się z nim zgadzać :wink: .

_13_jacek 
Bywalec

Jan55, dzięki.

Maciek 
Maniak

Wygląda tak, jakby nie miała muszli ocznych :roll:

_Tomek_ 
Optyczny

Gdybym kupował, to chętnie widziałbym zdjęcie tego paprocha.

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Wysłany: Pią 23 Sie, 2024   

Czy ten futerał to jest to „japońskie arcydzieło sztuki kaletniczej” (cyt. za optyczne.pl) z którego słynął kiedyś Nikon EII?. Na oko wygląda(ł) podobnie.

_13_jacek 
Bywalec

Lornetka w jednym ręku, telefon w drugim ręku i pod kątem bo paproch przy samym brzegu. Się namęczyłem żeby zrobić ten paproch. Jest tam i się nie powiększa, nie przesuwa od kiedy mam lornetkę. Normalnie patrząc na wprost czasem go widać a czasem nie.

20240823_130732_copy_1024x768.jpg
Plik ściągnięto 1145 raz(y) 210,9 KB

_13_jacek 
Bywalec

Binokularnik napisał/a:
Czy ten futerał to jest to „japońskie arcydzieło sztuki kaletniczej” (cyt. za optyczne.pl) z którego słynął kiedyś Nikon EII?. Na oko wygląda(ł) podobnie.
Nikon EII miał inny chinski. Ten jest Nikon E :arrow: https://www.optyczne.pl/2...n_8x30E_II.html Lornetka w temacie to Nikon E późniejsza wersja z powlokami wielowarstwowymi. Znalazłem info po numerze seryjnym i kolorze powłok.

_Tomek_ 
Optyczny

To tylko paproch, ale denerwujący, a czyszczenie kosztuje. Jeśli nie ma nalotu ani grzyba, a mechanicznie ok, to moim zdaniem maks 1/3 ceny egzemplarza w stanie idealnym (raczej 1/4). Nie wiem po ile te Nikony, bo akurat mnie nie ciekawiły.

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

_13_jacek napisał/a:
Binokularnik napisał/a:
Nikon EII miał inny chinski. Ten jest Nikon E :arrow: https://www.optyczne.pl/2...n_8x30E_II.html Lornetka w temacie to Nikon E późniejsza wersja z powlokami wielowarstwowymi.

Ok, dziękuję za wyjaśnienie. Chyba dobrze się stało, że w przypadku futerału do nikona EII zdecydowano się na wyrób chiński. Nie jest on ze skóry, ale czy tamten jest? Tylny zawias i pasek do zameczka pewnie są skórzane, a reszta? Hmm...

Jan55 
Optyczny
amator

Binokularnik...Wbrew temu jak wygląda ten futerał, to materiał (eko skóra)z którego został wykonany nie był zły.
Wygląd tego egzemplarza świadczy o tym, że był masakrycznie eksploatowany, prawdopodobnie w wilgotnych warunkach i następnie suszony na słońcu, a do tego ktoś może go konserwował przed wilgocią, pastą do butów i to ona spowodowała takie zniszczenie.
Są w sprzedaży, na portalach, te lornetki, nawet używane, z futerałami jak ze sklepu, więc to dowodzi, ze jednak wytrzymują bieg czasu tylko właściciele obchodzili się z nimi "delikatniej" :smile: .

_13_jacek 
Bywalec

Widać że poprzedni właściciel intensywnie używał. U mnie lornetka też nie miała lekko Jak na ponad 40-letnią intensywnie używaną to mz optyka i mechanicznie całkiem ok bo futerał to lipa. Co przez nią popatrzyłem to moje.

Odpowiedz do tematu