Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
inmunis...Dla mnie, CLCB 8x30 spełnia wszystkie warunki lornetki kompaktowej, a optycznie, można uznać ją za klasę premium. Wybrałem ją po porównaniu 1:1 z Kową Genessis 8x33, która to Kowa mnie nie "powaliła" optycznie, poza lepiej skorygowaną AC i tylko tyle.
Natomiast AC w CLCB 8x30 /2022r (bez napisu na mostku) jest na tyle mała, w zasadzie tylko brzeg przy diafragmie, że nie spowodowało to u mnie żadnego oporu, przed jej zakupem , zamiast Kowy. Dodatkowo, z Kową wygrywa, ostrością całego pola, jasnością i kontrastem widzianego obrazu. O gabarytach i wadze oraz ogólnej budowie nie piszę, bo wiadomo, że to klasa premium.
No to dobra to będę chodził z moją CL namówileś mnie Ja ostatnio mialem tąKowe do testów ale okazała się wadliwa i odesłałem.
Wysłany: Nie 01 Wrz, 2024
inmunis napisał..."...potem siedziałem i zadawałem sobie pytanie po co".
No właśnie, po co .
Aby zamiana, w takim przypadku jak Twój, lornetki, świetnej optycznie, na lornetkę też świetną, miała sens, to różnica optyczna między nimi, powinna być widoczna na tyle, aby powiedzieć wow. Jeżeli różnica jest minimalna to zamiana taka, MZ, nie ma sensu, tym bardziej jeżeli do tej nowej świetnej, trzeba jeszcze dopłacić sporą kwotę. Oczywiście piszę o lornetkach z tej samej półki jakościowo-cenowej.
Tak jak napisałem powyżej, jest to moje zdanie i nie każdy, w tym i Ty, musi się z nim zgodzić .
Narzuca sie tu pewna przypowiesc o nieroztropnym pasterzu.
Pewien pasterz mial dwie lornetki. Jedna swietna, a druga jeszcze lepsza. Pasac swoje owce zauwazyl, ze jedna zagubila sie. Zatroskany o jej los powstal i siegnal reka po najlepsza lornetke, jaka mial.
Wtem na niebie pojawil sie oblok bieli najczystszej, niczym najlepsza bawelniana szata i zstapil na zleknionego pasterza, mowiac: Pasterzu sprawiedliwy! Dlaczego siegnalas po swa najlepsza lornetke? Pasterz odpowiedzial: Panie, troskam sie o los mojej owcy, chcialem ja jak najlepiej dojrzec na koncu doliny.
Na te slowa z obloku wydobyl sie donosny glos: Synu, owce Twe maja dobrego pasterza, ale nieroztropnego. Siegnales po najlepsza lornetke, bo jestes prozny i oczy Twe widza to, co chca zobaczyc. Zaprawde powiadam Ci: idz, oddaj swa najlepsza lornetke ubogim, a wtedy spojrzyj przez druga.
Zasmucony Pasterz uczynil, jak mu Pan przykazal, a nastepnie w pospiechu spojrzal przez ta lornetke, ktora mu pozostala. Uradowany dostrzegl swa owce zdrowa na koncu doliny i wielbiac madrosc Pana pobiegl w jej kierunku.
W takim razie bardzo przydałbyś się nam na zlocie nad Jeziorskiem. Obserwacjom przez dobre lornetki często towarzyszy przywoływanie sił wyższych.[/quote]
...Wyrażane czasem po przyłożeniu lornetki do oczu cichym westchnieniem "O kur..." albo "Ja pier..."
W naszym binoholicznym gronie nie istnieją takie sformułowania.
Musiałeś je zasłyszeć z otoczenia stojąc na wieży widokowej, tam jest dobra akustyka, o czym świadczy huk wiatraków odległuch o co najmniej 10 km.
Niedawno nad morzem spotkałem przypadkowo naprawdę zaawansowanego ornitologa, który miał lornetkę budżetową, tyle że kompletnie rozkolimowaną - ból głowy po sekundzie patrzenia. Nie wiedział o tym. Wziął ode mnie EL 10x50, przyłożył do oczu (tu spodziewałem się wspomnianego wyżej przywołania sił wyższych - już nawet nie w kontekście zachwycania się jedną z najbardziej komfortowych lornetek na rynku, ale choćby z powodu ulgi, którą powinien poczuć po swojej rozkolimowanej), a ten tylko powiedział cicho, że nie widzi różnicy.
Niedawno nad morzem spotkałem przypadkowo naprawdę zaawansowanego ornitologa, który miał lornetkę budżetową, tyle że kompletnie rozkolimowaną - ból głowy po sekundzie patrzenia. Nie wiedział o tym. Wziął ode mnie EL 10x50, przyłożył do oczu (tu spodziewałem się wspomnianego wyżej przywołania sił wyższych - już nawet nie w kontekście zachwycania się jedną z najbardziej komfortowych lornetek na rynku, ale choćby z powodu ulgi, którą powinien poczuć po swojej rozkolimowanej), a ten tylko powiedział cicho, że nie widzi różnicy.
Też miałem taki przypadek z totalnie rozkolimowanym Steinerem kumpla - myślałem że dostanę zeza pionowego jak spojrzałem, a kumpel go używa od 30 lat i nie widzi nic złego - może się przyzwyczaił, wzrok/mózg bywa elastyczny...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10