Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
HORIZON Triple Tested Coaed Optics 7x50 Field 7.1°
Autor Wiadomość
motoendriu 
Nowy

Wysłany: Pon 14 Paź, 2024   HORIZON Triple Tested Coaed Optics 7x50 Field 7.1°

Witam. Jestem tu nowy i chciał bym rozpocząć przygodę z lornetką jak w temacie. Kupiłem ją, jak sądzę za nieduże pieniądze bo jest zadbana i jak dla mnie to dobrze przez nią widać w dzień jak i w nocy. Problem w tym, że nie mogę nic znaleźć na jej temat. Czy ktoś wie co to za egzemplarz?

Reklama

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Pon 14 Paź, 2024   

To, co podałeś w tytule na pewno nie jest nazwą tej lornetki (dużo niepotrzebnych słów), więc nie dziwne, że ciężko coś znaleźć.

Najłatwiej będzie, jak wrzucisz zdjęcia.

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Wto 15 Paź, 2024   

Pewnie coś takiego: https://archiwum.allegro.pl/oferta/lornetka-horizon-triple-optics-7x50-field-7-1-i13196180517.html

motoendriu 
Nowy

Wysłany: Wto 15 Paź, 2024   

Tak. Coś takiego.

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Nie 27 Paź, 2024   

To japońska lornetka z średnio-niskiej półki, produkcja to lata 70-te lub 80-te. Jakie ma pryzmaty, bk7 czy bak4?
Przy takich starszych lornetkach o tym czy to dobry zakup decydujący jest jej stan optyki, przede wszystkim prawidłowa kolimacja oraz czystość szkieł wewnątrz tubusow. Ważne jest też żeby powłoki nie były wytarte, w szczególności na okularach.

Może zrobie w wolnej chwili przewodnik po kupowaniu starych lornetek. Jest to temat rzeka, siedzę w nim od kilkunastu lat i myślę że mogę ułatwić nieco innym lepsze wejście w świat starych lornetek, które potrafią być zaskakująco ciekawe i dobre.

motoendriu 
Nowy

Wysłany: Nie 27 Paź, 2024   

Jak sprawdzić jaki ma pryzmat ? Kalimacja jest bdb. Czystość również. Jedyny minus to ciężko regulować okularami

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Wto 29 Paź, 2024   

Typ pryzmatu poznasz po wyglądzie krążka światła w okularach lornetki, tak jak na załączonym zdjeciu:

BK7-vs-BaK4-Glass.jpg
Plik ściągnięto 1449 raz(y) 10,87 KB

motoendriu 
Nowy

Wysłany: Sro 30 Paź, 2024   

Czyli mam BK-7

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Pią 01 Lis, 2024   

No to masz odpowiedz, jest to lornetka z niskiej półki:
- podstawowe powłoki antyodblaskowe i to nie na wszystkich powierzchniach
- pryzmaty bk7 które w większości przypadków dodawano do tańszych lornetek
- najprostsze okulary dające ok 50 stopni AFOV
- obudowa wykonana w stylu Zeiss (tubusy wkręcane w obudowę pryzmatów) była stosowana w tańszych japońskich modelach lornetek. Japońskie lornetki z wyższej półki miały wykonaną obudowę jako jednolity odlew całej bryły ( styl Bausch & Lomb). Niektóre miały "premium" magnezową obudowę.

Mimo to powinna dawać dość dobre obrazy, ostre. Parametry 7x50 też sprzyjają pozytywnym wrażeniom ponieważ obraz jest stabilny, a duża źrenica wyjściowa 7mm powoduje łatwość patrzenia przez lornetkę, a nawet rozglądania się po całym polu widzenia. Mimo niskiej półki podejrzewam, ze mozesz być zadowolony z lornetki ;)

motoendriu 
Nowy

Wysłany: Pią 01 Lis, 2024   

Dzięki za wyczerpujące informacje. Z lornetki jestem bardzo zadowolony. Jak na niską półkę to wg. mnie dobrt sprzęt .

Odpowiedz do tematu