Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon M7 10x30 i 10x42- krótkie porównanie.
Autor Wiadomość
Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Wysłany: Sro 27 Lis, 2024   

Jan55 napisał/a:
Binokularnik...Czy te spajki w Twoich M7, maja taką samą formę jak w Kowach, czyli X ?

Tak, wczoraj jeszcze raz sprawdzilem i w przypadku M710x30, i terry ed 10x25 było to samo co wcześniej, a M710(?)x42 przyspajkował b. delikatnie tylko na najbliższej latarni.
PS. więcej razy już nie będę sprawdzał....znudziło mi się :wink:

Reklama

Jan55 
Optyczny
amator

To dowodzi tego, że rozrzut jakościowy, w optyce, niezależnie od ceny,występuje między poszczególnymi egzemplarzami lornetek tej samej firmy, apertury i serii. Nie ma znaczenia znaczek firmy na obudowie, znaczenie ma jakość materiałów, produkcji i ostatecznej kontroli jakości, przed dopuszczeniem do sprzedaży, a ponieważ liczą się tylko zyski, więc nawet te największe tuzy optyki uważają, że wszystko się sprzeda, więc kontrola jakości schodzi na drugi plan :wink: .

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Jan55 napisał/a:
To dowodzi tego, że rozrzut jakościowy, w optyce, niezależnie od ceny,występuje między poszczególnymi egzemplarzami lornetek tej samej firmy, apertury i serii

Czy aby na pewno jest to tego dowodem?
Ja wcale nie uważam, że mój egzemplarz M7 10x30 jest jakiś „trafiony” i jest źle skontrolowany. Radzi sobie ze spajkami na poziomie Terry ed 10x25, która nie jest zła pod tym względem. Warunki obserwacji dla obu tych lornetek nie należały do łatwych, a to, że M7 10(?)x42 wypadł tu lepiej nie świadczy o tym, że Terra i mały Monarch są przykładem rozrzutu jakościowego.

Jan55 
Optyczny
amator

Binokularnik...Jeżeli spajki nie są dla Ciebie wadą jakości optyki w lornetce to dla Ciebie dobrze a dla innych nie. Spajki, na szczęście, nie są uciążliwą wadą w obserwacjach dziennych a świecące latarnie, nocą, mało kto ogląda, więc zdecydowana większość posiadaczy lornetek, nie ma nawet pojęcia o czymś takim jak spajki :mrgreen: . Piszę oczywiście o spajkach "klasy" Kowy BD II :smile: .

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Jan55 napisał/a:
Binokularnik...Jeżeli spajki nie są dla Ciebie wadą jakości optyki w lornetce to dla Ciebie dobrze a dla innych nie.

Po jakiego grzyba poruszyłem temat spajków w tym watku?

Jan55 
Optyczny
amator

Binokularnik...Nie spinaj się tak :grin: . Nikt wcześniej nie pisał o spajkach, w Nikonach Monarchach, a Ty je zauważyłeś i o nich napisałeś. Więc o co "chodzi" ?
Jedynie co , to nie opisałeś jakie te spajki są, czy to jet lekkie "iskrzenie" wokół mocnych źródeł światła lub gwiazd, czy też spajki w stylu Kowy BD II, w formie promieni w kształcie X i tyle. Tak jedne jak i drugie wielu ludziom nie przeszkadzają, w tym mnie :wink: .

PS. Napisałeś..."Po jakiego grzyba poruszyłem temat spajków w tym watku?"
MZ, chciałeś opisać swoje wrażenia z porównania tych lornetek, więc je opisałeś i już. Ja z kolei opisałem swoje wrażenia i po "zawodach". Na tym chyba to polega, na tym forum :wink: .

Lech149 
Rozmowny

Janie , dopiero teraz dowiedziałem się od Ciebie co to są spajki . Domyślałem się , ale pewności
nie miałem :razz: Chyba nie do tego służy lornetka , żeby oglądać spajki na świecących latarniach :mrgreen:

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Czasem przed testem spajków na latarniach dobrze jest porządnie wyczyścić soczewki okularowe . Kiedyś patrzę sobie przez DO Foresta i .... o kurcze , spajki na wszystkich punktowych źródłach światła . Ale przecież wcześniej tego nie było :?: Cóż , małżonka wcześniej patrzyła i soczewki zanieczyściła . Po czyszczeniu zjawisko zniknęło . Z kolei mój P7 8X30 generuje spajki w postaci pochylonego krzyża na silnych punktowych źródłach światła . Linie cieniutkie ale widoczne . Na słabszych światłach , gwiazdach czy księżycu zjawisko nie występuje .

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Binokularnik, jak chcesz sprawdzić faktyczne powiększenie obu lornetek to musisz zmierzyć średnicę krążków światła z przodu ( obiektywy ) i z tyłu ( okulary ) a nie średnicę obiektywów . Dzielisz wyniki pomiarów i wtedy otrzymujesz x powiększenie .

Jan55 
Optyczny
amator

Czasem, lekkie, nieświadome załzawienie oczu ( tzw szklisty wzrok), powoduje, że można zobaczyć spajki, których wcześniej się nie widziało :wink: . O tej porze roku (zimne powietrze) zdarza się to często, zwłaszcza u osób, które mają problem z astygmatyzmem :roll: .

PS.Gdzieś , na którymś forum (blogu) astro, przeczytałem, że są ludzie, którzy "przerabjają" swoje lunety czy teleskopy, tak aby widzieć gwiazdy ze spajkami, bo taki widok uwielbiają :mrgreen: . Można? można :grin: .

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Wysłany: Czw 28 Lis, 2024   

Kot72 napisał/a:
Binokularnik, jak chcesz sprawdzić faktyczne powiększenie obu lornetek to musisz zmierzyć średnicę krążków światła z przodu ( obiektywy ) i z tyłu ( okulary ) a nie średnicę obiektywów . Dzielisz wyniki pomiarów i wtedy otrzymujesz x powiększenie .

Nie rozumiem o jakie krążki światła Ci chodzi. :sad:
W/g słowniczka optyczne pl. średnicę źrenicy wyjściowej obliczamy dzieląc średnicę obiektywu przez powiększenie. Z tego wynika, ze powiększenie możemy obliczyć dzieląc średnicę obiektywu przez średnicę źrenicy wyjściowej. W lornetce 10x42 źrenica wyjściowa powinna mieć 4.2mm, a mi wyszło, że ma mniej. Jakie faktycznie powiększenie ma M7 10x42 nie jest ważne, ważne, że powiększa bardziej niż 10x30 i daje wielkie obrazisko (pole pozorne) od którego trudno się oderwać. Niby fajnie, ale przyznaję, że wolałbym większe pole rzeczywiste i większą źrenicę bo miałbym z tego większy pożytek.
Ostatnio zmieniony przez Binokularnik Czw 28 Lis, 2024, w całości zmieniany 1 raz  

TRYTON7 
Rozmowny

Binokularnik napisał/a:
Kot72 napisał/a:

Nie rozumiem o jakie krążki światła Ci chodzi. :sad:
W/g słowniczka optyczne pl. średnicę źrenicy wyjściowej obliczamy dzieląc średnicę obiektywu przez powiększenie. Z tego wynika, ze powiększenie możemy obliczyć dzieląc średnicę obiektywu przez średnicę źrenicy wyjściowej. W lornetce 10x42 źrenica wyjściowa powinna mieć 4.2mm, a mi wyszło, że ma mniej. Jakie faktycznie powiększenie ma M7 10x42 nie jest ważne, ważne, że powiększa bardziej niż 10x30 i daje wielkie obrazisko (pole pozorne) od którego trudno się oderwać. Niby fajnie, ale przyznaję, że wolałbym większe pole rzeczywiste i większą źrenicę bo miałbym z tego większy pożytek niż z tego większego powiększenia.

powiększenie jest ważne, bo jeśli jest inne niż podają może znaczyć np. ze wewnątrz tubusów diafragma jest zbyt blisko umieszczona soczewki ? lub ogniskowe okularów są inne niż zamierzone... jakie wychodzi ci powiększenie po zmierzeniu zranić wyjsc. ?

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

TRYTON7 napisał/a:
jakie wychodzi ci powiększenie po zmierzeniu zranić wyjsc. ?

zakładając, że moje pomiary były precyzyjne to M710x30 powiększa 10x, a M710x42 - 10.5x

Jan55 
Optyczny
amator

Binokularnik...Trzeba pamiętać o tym, że pozorne pole (zmierzone) w 10x42 ma 69* a w 10x30 ma 67* i to już może powodować że widziany obraz w 10x robi większe wrażenie przestrzenne, jak piszesz, "wielkie obrazisko". :shock:
Sprawdziłem na Kowie 10x42 (69-70*) i M7 10x30 (67*) i odnoszę takie samo wrażenie jak Ty. Trzeba jeszcze pomyśleć nad tym, czy 10x30 ma faktycznie 6,7* a nie np 6,6*. Na pewno jest "ciut" mniejsze od Kowy 10x42, ale więcej niż 6,7* nie ma.
PS Nie widzę takiej różnicy (wrażenie przestrzenne), porównując lornetki 8x30-42 o takich samych, a nawet zbliżonych +/- 0,1-0,3*/1-3*, polach rzeczywistych/pozornych.

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Wysłany: Pon 02 Gru, 2024   

Ciąg dalszy:

Uwagi końcowe: jeśli chodzi o przydatność obserwacyjną to wiele nie zyskałem kupując M7 42mm. W dzień widać to samo co w M7 30mm (trochę większe powiększenie nic nie daje z praktycznego punktu widzenia) jedynie wieczorem jest trochę widniej i… to wszystko. Jest wszak jedna rzecz dla której warto było kupić większego M7. Tą rzeczą jest…przyjemność gapienia się przez tę lornetkę na cokolwiek!. Rano, po przebudzeniu, zamiast szybkim krokiem iść do toalety i się wysikać, zatrzymuję się przy parapecie, sięgam po lornetkę i przestępując z nogi na nogę chwilę sobie popatrzę. Po wyjściu z toalety podchodzę do okna i… kontynuuję obserwacje, tym razem już w towarzystwie kotka, który w międzyczasie wskakuje na parapet i czeka na mnie siedząc obok lornetki. Jest pięknie….ale do czasu: „Może byście już zamknęli okno bo się w końcu przeziębicie, przypominam, że jest poniedziałek i najwyższy czas zdjąć piżamę, ubrać się i jechać do pracy”…

Odpowiedz do tematu