Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 07 Gru, 2024 Canon'owiec szuka bezlusterkowca, może zmiana systemu?
Tak wiem... pytanie jakich wiele tutaj, ale i tak odważę się je zadać, ale to dlatego, że od blisko dekady kompletnie nie siedzę w temacie.
Po krótce: Bezlusterkowiec potrzebny, za małe pieniądze, ale w miarę szybki, do tego dwie stałki jakieś 40-50mm najlepiej ze światłem 2.0 (za jaśniejszym nie pogardzę) oraz jakiś szeroki kąt 10-15mm.
Historia choroby: Od zawsze pacjent chorował na Canonozę przywożąc do Polski 2-megapikselowego Powershota A40 w 2002 roku. Potem była już bardziej zaawansowana małpa z serii G od Canona i przeskok na lustra z serii D. I tak stanęło na Canonie 650D, bo uważałem że seria jak na moje potrzeby jest wystarczająca, a zmiana na 700D czy 750D to żadna zmiana i tak dotrwałem z tym lustrem do dzisiaj i nie powiem, gdyby nie to, że bateria nie trzyma, uszkodziła się guma chroniąca złącza, guma na okularze to może używałbym dalej, ale to chyba dobra pora na zmianę. Zmiana systemu mi pasuje, nie jestem niewolnikiem Canona, otwieram się na nowe Obiektywów przeszedłem wiele, obecnie stanęło na Canonie 40mm f2.8 STM i Irix 15mm f2.4. Fotografia w RAW.
Zalecane leczenie: Nowy sprzęt bez lustra (choć modelowo nie musi być model premierowy) i jasnym obiektywem do portretów w budżecie 4 tysiące z planem zakupienia szerokiego kąta 10-15mm (tak uwielbiam sferyczne zniekształcenia) po 2-3 miesiącach - głównie do szerokich pejzaży i foto architektury.
Witaj.
Podpowiem (z powodu tej samej canonozy) że zostając w systemie Canona przez adapter podepniesz obecne obiektywy, ale to pewnie wiesz. Stoję przed podobnym wyborem. Przesiadka z 60d.
Potrzeby również szerokie pejzaże i trochę street z portretami. No ale już się zdecydowałem na R10 i w przyszłym tygodniu zamawiam.
Tak brałem to pod uwagę, ale chcąc wejść w bezlusterkowce chciałbym zmniejszyć rozmiar i wagę aparatu, a przejściówka to dodatkowe miejsce i waga. Pomysł został odrzucony
Ja bym zaczął od spojrzenia na obiektywy i potem dobierał korpus.
Zakładam, że mogą być też obiektywy o innych ogniskowych, ale podobnym polu widzenia na matrycach innej wielkości.
Zakładam też, że mówimy o obiektywach z AF. Ze względu na ceny i rozmiary skupiam się na matrycach APS-C i mniejszych.
Lecąc alfabetycznie:
Canon R
APS-C:
Sprawa jest prosta: Tani i jasny obiektyw 40-50mm to RF 50/1.8 STM
Z szeroką stałką będzie trudniej, ale tu na ratunek przyszedł Samyang wypuszczając niedawno 12/2.0 AF z mocowaniem Canona.
Fuji X
Pierwszy wybór oczywisty: XF 50/2.0 WR. Ewentualnie jest jeszcze Sigma C 56/1.4 i Viltrox o tych samych parametrach
Szeroki Samyang jak wyżej, ale są alternatywy droższe (XF 14/2.8, XF 16/2.8, Zeiss 12/2.8) i większe (XF 16/1.4, Viltrox 13/1.4, Sigma 16/1.4)
Nikon Z
Na start niedawno testowany Nikkor 50/1.4 lub jak wyżej Sigma lub Viltrox 56/1.4 albo Viltrox 40/2.5
Szeroki Viltrox 13/1.4 lub Sigma 16/1.4
Olympus/OM system/Panasnic
Obiektywów o podanym polu widzenia i jasności niestety brak. Najbliżej będzie Panasonic 42.5/1.7 (odpowiednik ~53mm na 650D) lub ciemniejszy Panasonic 30/2.8 Macro
Alternatywnie szersze Panasonic 25/1.7 lub Olympus 25/1.8 (odpowiedniki ~31mm na 650D)
Jako szeroki Panas 9/1.7 lub Olympus 12/2.0 (maleńki Panasonic 14/2.4 niestety już węższy od podanych oczekiwań)
Sony
Wybór podstawowego jest spory: E 50/1.8 OSS, FE 50/1.8, Sigma i Viltrox 56/1.4 itp.
Z szerokich Sony ma E 11/1.8 i E15/1.4 G + praktycznie wszystko od producentów niezależnych wymienione wcześniej.
Na tej podstawie ja bym celował w Fuji lub Sony, ale wybór należy do Ciebie.
Sprawdź ceny i zobacz, jaki korpus zmieści się w budżecie. Sprawdź rynek sprzętu używanego, jeśli dopuszczasz taką możliwość - to znacząco zwiększy Twoją elastyczność.
OK, posprawdzałem ceny i się za głowę chwyciłem, bo okazuje się, że ciężko się zmieścić w budżecie. Używane sprzęty tak, biorę pod uwagę, ale tylko ze sprawdzonego źródła, żadnych OLXów. A tu już wiemy, że ceny nie są tak kożystne, a czasem wręcz droższe (Canon Adapter Mount EF-EOS R na cyfrowe.pl kosztuje nowy 669, używany 720). Vlogerowe typy bez wizjera odrzucam. I ważne, nie napisałem aparat noszony często przy plecaku na uchwycie PeakDesign. A do fotografowania jest jeszcze ruchliwy dwulatek, więc AF z ostżeniem na oczy jest istotne.
No i stanąłem przed dylematem (mam nadzieję, że pomożecie zawęzić wybór, choć wiem, każdy ma inne potrzeby i wymagania):
nowy Canon R10 + wspomniany RF 50 mm f/1.8 STM. Zakup szerokiego kąta po upłynnieniu posiadanych obiektywów... o ile znajdą się chętni. Największy plus dla mnie to system i obsługa do której jestem przyzwyczajony od 2 dekad. Ale n ie wiem czy jest to dla mnie taka rewolucja EOS jak EOS.
używany Sony A6400 + nowy E 50/1.8 OSS (ewentualnie też używany). Zakup SAMYANG AF 12 mm f/2.0 Sony E w późniejszym czasie.
nowy Fujifilm X-T30 II czarny body + obiektyw XC 35 mm f/2 (dorzucają teraz za złotówkę), dokup szerokiego kąta w późniejszym czasie. A w kolejnym zakup lepszego obiektywu portret/street
nowy Nikon Z50 + Viltrox 56/1.4 (Nikkor Z 50mm f/1.4 poza zasięgiem).
1. Ergonomia
Sprawa indywidualna i trzeba wziąć do ręki.
Canon na 90% będzie pasował, bo oni są dość konsekwentni.
Z50 też powinien podejść, bo poza położeniem kółek sterujących nie różni się bardzo od Canonów i jest to wygodny korpus.
Sony i Fuji są inne, więc tu zdecydowanie zalecam wzięcie do ręki i sprawdzenie przed zakupem.
2. Stabilizacja
Żaden z wymienionych aparatów nie ma niestety stabilizowanej matrycy, a to byłby duży plus. Ja bym obecnie korpusu bez stabilizacji nie kupił.
Jeśli rozważasz Fuji XC 35mm, to zmieści się w budżecie z używanym X-S10 i jest stabilizacja w pakiecie, tylko korpus trochę większy. Nie wiem, jak z AF w tym przypadku.
Dzięki ryszardo, po przemyśleniu, jednak aparat będzie nowy, i troszkę naciągnę budżet. Tak, wiem, że ergonomię muszę sprawdzić w praktyce, użytkownie systemu myślę, że przyjdzie w czasie, ale aparat musi dobrze leżeć w dłoni (choć nie powiem zależy mi na zmniejszeniu wielkości względem tego co posiadam). Ze stabilizacją słuszna uwaga, choć uważam, że dość stabilnie trzymam sprzęt to by się przydała. Po zwiększeniu budżetu do rozważania wskakuje NIKON Z5 i Canon EOS RP i znów mam ból głowy. Pierwszy dużo cięży od Z50, drugi rozmiarem porównywalny z R10.
Celuję w Sony A6400 + Sony E 50 mm f/1.8 OSS - w tym tygodniu idę sprawdzić jak mi leży w ręce. W drugim etapie kusi mnie Sony E 11/1.8, ale nie wiem czy nie skończę z czymś tańszym (jak SAMYANG AF 12 mm f/2.0, a jeśli stwierdzę że jest zbyt szeroko to Sigma 16/1.4 ).
Wszystko rozbija się o kasę. Jak masz dużo kasy to brałbym FF od Panasonica, Nikona lub Sony. Jak średnio z kasą to APS-C z Sony lub jeszcze lepiej Fuji. A jak kasiorki nie za dużo lub wręcz mało. to zostałbym przy lustrzance, które dziś są "niemodne" a przez to bajecznie tanie, oferując nadal super jakość zdjęć. Zebrana szklarnia Canona zaprocentuje w przyszłości w bezlusterkowcu korzystając z adaptera.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9