Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
450D czy 40D
Autor Wiadomość
k1caj_ns 
Optyczny

Wysłany: Wto 19 Sie, 2008   

mkzg napisał/a:
40D+Tamron+70-200 f/4L IS USM

Dobry wybór chociaż ja zamiast IS wolałbym stałe światło 2.8 bo cenowo jest podobnie. Najlepiej to 70-200 f 2.8 L IS oczywiście ale to też kosztuje swoje :razz:

Jak bardziej potrzebujesz stabilizacji to już Twój wybór :wink:

Reklama

mkzg
[Usunięty]

Dzięki kozidron i k1caj_ns, rzadko używam tego, ale "Pomogliście" :)

Co do gripa to oryginalny czy zamiennik BG-E5, bo widziałem, że oryginalne gripy do 40D bodajże BG-E2N są kosmicznie drogie...

A lepszy to tego zestawu 450D + grip + tamron byłby 70-300 IS USM czy 70-200 f/4 L USM, albo ew. IS USM?

kozidron
[Usunięty]

ja miałem na mysli gripa do 450D jakbys zdecydował sie na druga opcję, bo on jest mały. ....natomiast co do gripa do 40D to lepiej ci doradzi k1caj_ns, bo sam uzywa 40D.
Mi się świetnie trzymało 40D bez gripa....no ale wiadomo , grip to nie tylko dobry uchwyt ale dodatkowy akumulator .....
Ja używam zamiennika do 400D, sprawuje się dobrze (niektórym użytkownikom się wiesza, u mnie coś takiego nie występuje mam delta batterygrip bg e3), zakup ten powiem był obowiązkowy w sensie grip nie model, bo jak się do takiego trabanta przypina jakąś lufe to nie ma za co złapać...

muad 
Rozmowny
dib

40d bardzo dobrze trzyma się bez gripa, nawet jeśli ktoś ma duże ręce. Jeśli ktoś często robi zdjęcia w pionie to wtedy grip jest wskazany. Dla mnie największy plus gripa to dotatkowe zasilanie. Niemniej w przypadku 40d wolłbym dokupić dodatkową baterię niż grip.

mkzg
[Usunięty]

Odwiedze na dniach FJ, dzwoniłem mają i 40D i 450D i 70-300, ale zapomniałem się o Tamrona spytać...

[ Dodano: Wto 19 Sie, 2008 17:12 ]
Niestety system nie pozwala mi już edytować poprzedniego posta więc podziele się z wami moimi przemyśleniami po macaniu aparatu.

Oglądałem 450D i 40D oba są dośc szybkie bla, bla, bla. 40 D lepiej się trzyma.
Kupie 40D jezeli pojawi się na niego Cashback. A właśnie, wiecie czy będzie na 40D? A na 17-85 f/4-5,6?

Do tego albo Tamron albo Canon 17-85, który zachwycił mnie prędkością AF, aczkolwiek Tamron ma wyższe MTF'y. Czy taka różnica 5 lpmm jest faktycznie zauważalna?
Wiem, wiem że Tamron ma mniejszą aberrację, ale mimo wszystko Canon i IS to Canon i IS...

Co do gripa, faktycznie w 40D jest przynajmniej mi zbędny.

A więc:

1)450D + kit + 70-200 f/4 IS USM, chociaż nie wiem czy jest mi aż tak bardzo potrzebny ten świetny obiektyw, może później...

2) 40D+ Tamron, albo Canon + 70-300 IS USM, i to chyba najlepszy dla mnie zestaw

Wytłuściłem pytania do Was.

piotr_u. 
Rozmowny

Wysłany: Sro 20 Sie, 2008   

mkzg napisał/a:
Czy taka różnica 5 lpmm jest faktycznie zauważalna?
Nie wiem, ale wiem, że różnica światła jest faktycznie i to mocno zauważalna.
mkzg napisał/a:
Wiem, wiem że Tamron ma mniejszą aberrację, ale mimo wszystko Canon i IS to Canon i IS...
Jak czytam Twoje posty, to tak jakbym słyszał siebie sprzed niespełna roku. Też nie wierzyłem wtedy w światło, jedynie ta stabilizacja była mi w głowie :shock: Teraz sobie trochę pluję w brodę, że od razu nie posłuchałem innych. No ale ponoć najlepiej się uczymy na własnych błędach :mrgreen:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

mkzg napisał/a:
mimo wszystko Canon i IS to Canon i IS...

I wydaje Ci sie, ze wszystko co zrobil Canon jest najlepsze? Smiem watpic. Tamron bedzie tutaj lepszym rozwiazaniem.
mkzg napisał/a:
Czy taka różnica 5 lpmm jest faktycznie zauważalna?

To zalezy. Arek w ktoryms z testow napisal (bardzo slusznie), ze w fotografii nie chodzi o bicie rekordow. Ale 5lpmm to juz jednak troche jest.

kozidron
[Usunięty]

mkzg, z tego co słyszałem (przeczytałem z 2 źródła, znaczy na forum optyczne) w Polsce cashback'a już nie ma, za to w europie tak(Polska niby w europie leży ale cóż).

Nie patrz na tą stabilizację ....canona a najlepiej jak się jeszcze wahasz to idź do sklepu, załóż jakiegoś canona i na iso 100 (jak wybierzesz sklep bez okien w jakiejś galerii to lepiej), zobacz na priorytecie przysłony (dajmy na to na f 5.6 na tym szkle z IS przy ogniskowej 85, to będzie jego najniższe światełko) jaki ci czas wychodzi(celuj w jakis ciemny kąt żeby było 1/8) pstryknij a potem załóż tego tamrona wyceluj w ten sam ciemny kąt i przy światełku 2.8 wyjdzie ci czas 1/30 a przy takiej wartości (jak nie pijesz) da się nie poruszoną fotę zrobić.
Ja to wolę 10 razy bardziej jasne szkła niż stabilizacje(jeżeli mowa do zakresu 70mm), stabilizacja to sie przydaje powyżej 70mm.

Co do różnicy lpmm, to zerknij na testy, nie tylko różnica rozdzielczości przemawia na korzyść tamrona.....powiem tak jak potrzebujesz takiego zooma to tamron jest lepszym rozwiązaniem. Canon 17-85IS jest ciemny o wadach optycznych większych od tamiego nie wspomnę...

mkzg
[Usunięty]

Cahbacka nie ma, ale mam nadzieje że będzie...

Słyszałem również, że Canon przed Cashbackeim podnosi ceny hurtowe, więc... zobacze jeszcze.

Ok, przekonaliście mnie do Tamiego, tylko jeszcze dumam nad korpusem, ale to pozostawię sobie

mkzg
[Usunięty]

Wysłany: Czw 21 Sie, 2008   

Po dyskusjach z moim portfelem zgodnie uznaliśmy, żę warto porównać MTF'y Tamrona i Canona 18-55 IS i tutaj sie ostro zdziwiłem, bo żeby uzyskać taką samą wartość jaką ma Canon trzeba przymknąć Tamiego do przynajmniej 4 lub nawet 5.6 co daje mi wydzłużenie ekspozycji aż o 2 EV.

I tu pytanie:Czy dobrym zamiennikiem dla jasnego Tamrona byłby komplet 18-55 IS i 50/1.8?

adamo 
Nowy

Panowie co myślicie o zestawie 40d+canon 50mm f1.4.pytam gdyż właśnie zastanawiam się nad takim zakupem.

kozidron
[Usunięty]

mkzg, tak, jak ci napisałem wyżej nie patrz tylko na wykres rozdzielczości i chyba się jakaś pomyłka wkradła bo tamron przecież wypada lepiej od 18-55IS. Poza tym to solidniejsza konstrukcja od nowego kita i zdecydowanie lepszy optycznie jest tami od kita canona.

adamo napisał/a:
Panowie co myślicie o zestawie 40d+canon 50mm f1.4.pytam gdyż właśnie zastanawiam się nad takim zakupem.

bardzo fajny zestaw ale jeżeli tylko na tym szkle ma się skończyć...No i najważniejsza sprawa co chcesz tym fotografować....

adamo 
Nowy

adamo napisał/a:

bardzo fajny zestaw ale jeżeli tylko na tym szkle ma się skończyć...No i najważniejsza sprawa co chcesz tym fotografować....[/quote]

fotografia portretowa i trochę ogólnej.myślę ze na chwile obecna na tym poprzestanę.
co do zestawu 40d to mam jeszcze jedna opcje ale opinie jak na razie rożne jeżeli chodzi o współprace z canonem a mianowicie Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM

k1caj_ns 
Optyczny

Jak odpowiada Ci taki nożny zoom to obfocisz tym szkłem na prawdę sporo. Prędzej czy później i tak coś dokupisz pewnie :wink:

Ja bym brał canona. Jak chcesz głównie portrety pstrykać to grip się przyda do 40d.

mkzg
[Usunięty]

Wysłany: Pią 22 Sie, 2008   

Można gdzieś wypożyczyć aparat np na dwa tygodnie, żeby sobie przetestować, okoloce Zielonej Góry, lub, żeby jakiś sklep wysłał?

Odpowiedz do tematu