Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Żyjecie ?
Autor Wiadomość
Lech149 
Rozmowny

Wysłany: Pon 20 Sty, 2025   Żyjecie ?

Hej , żyjecie ? :twisted: :twisted:

Reklama

Mechooptyk 
Rozmowny

Wysłany: Pon 20 Sty, 2025   Re: Żyjecie ?

Lech149 napisał/a:
Hej , żyjecie ? :twisted: :twisted:

Zbieramy pieniądze na nowe lornetki. :mrgreen:

Abs 
Optyczny

Wysłany: Pon 20 Sty, 2025   

Coś mi się zdaje, że panel dyskusyjny (skromny) z szerokiego forum przeniósł się do tematu "Swarovski EL vs Skyrover..." - o wymienionych tu lornetkach dawno się nie mówi... Tak że jak chcesz o czymś pisać to może tam? :wink: :wink: :wink:

Lech149 
Rozmowny

Nie chcę nic pisać , chcę czytać . Na starą gwardię zawsze można liczyć . :mrgreen:

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

O lornetkach przyjemnie sie pisze, ale szybko dochodzi do etapu, gdy teoria zderza sie ze sciana praktyki i trudnych do wyslowienia doznan wizualnych. Wtedy potrzebujemy spotkan, wspolnego patrzenia przez optyke, nazywania wrazen i dzielenia sie spostrzezeniami. Najlepiej w ciekawych okolicznosciach przyrody.

No bo jak rozmawiac o kontrastowosci lornetek, jesli nie widzi sie tego samego, w tych samych warunkach oswietleniowych. Docenic wyższej klasy optyke, jesli sie przez nia nie patrzylo. Ale nie tylko… Dostrzec, jak czesto lornetki srodka skali potrafia byc blisko topowych i czerpac z nich tym wieksza satysfakcje.

Dlatego zapraszamy na cykliczne spotkania lornetkowe na warszawskich bulwarach. Zawsze towarzyszy im mila atmosfera i ciekawe dyskusje, coraz czesciej wykraczające poza optyke. Rzucam zatem propozycje spotkania w najblizszy weekend. Zapraszamy z lornetkami lub bez.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Wto 21 Sty, 2025   

binocullection napisał/a:
Dlatego zapraszamy na cykliczne spotkania lornetkowe na warszawskich bulwarach.
Nie wiem czy się zdobędę kiedyś na wyjazd aż na warszawskie bulwary (z Torunia) ale gdyby jednak (może w inne miejsce?) to zadam na wszelki wypadek pytanie:
otóż którą z lornetek uczestnicy woleliby "sprawdzić organoleptycznie": Swarovskiego EL Swarovision 10x42 czy Vortexa Vipera HD 12x50?
Pytam, bo wydaje mi się że ten Swarek (lub inny z serii EL) zwykle jest obecny na spotkaniach, a z Viperem chyba jest trudniej? Oczywiście Swarka mógłbym przywieźć, gdyby kolega mi go użyczył, ale mogę spróbować. Szansa jest.
Więc jak? EL 10x42 czy Viper 12x50?
MZ Viper też zasługuje, żeby go chociaż raz wziąć do ręki i "przyłożyć do łuków brwiowych".
(Problem w tym że gdyby kolega mi użyczył na weekend tego Swarka, to prawdopodobnie musiałbym mu na ten czas zostawić Vipera lub mojego Bushnella Forge 10x42 - transakcja wymienna).

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Obie lornetki są interesujące i nie pojawiły się jeszcze na spotkaniach. Obrazowanie Swarovskiego znamy i nie odkryje już niczego nowego. Przez Vipera chętnie popatrzymy, tym bardziej, że można go porównać z BC 12x50, a to lornetki z tego samego pułapu wartościowego.
Ciekawi mnie, na ile dopracowanie ergonomii Vortexa wyróżni się (lub nie) na tle chinczyka.

Reasumując - zapraszamy do Warszawy, ale mamy zbliżoną odległość nad Jeziorsko, więc może tam?

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Soniak10 napisał/a:
Oczywiście Swarka mógłbym przywieźć, gdyby kolega mi go użyczył, ale mogę spróbować. Szansa jest.
Więc jak? EL 10x42 czy Viper 12x50?
MZ Viper też zasługuje, żeby go chociaż raz wziąć do ręki i "przyłożyć do łuków brwiowych".
(Problem w tym że gdyby kolega mi użyczył na weekend tego Swarka, to prawdopodobnie musiałbym mu na ten czas zostawić Vipera lub mojego Bushnella Forge 10x42 - transakcja wymienna).

Mnie by pasowało żebyś przywiózł Bushnella, Foresta, Diamonda i Vipera. Myślę, że miło spędziłyby czas w towarzystwie moich dwóch M7 i Terry ed. :smile:

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Binokularnik napisał/a:
Mnie by pasowało żebyś przywiózł Bushnella, Foresta, Diamonda i Vipera.
Z tymi akurat byłby najmniejszy problem. Dla kontrastu mogę jeszcze dołożyć z przeciwnego końca skali (najniższej półki) BPC5 8x30 i Bressera RV 8x40 z pryzmatami ze szkła BK-7, żeby potem odczuwać tym większą satysfakcję z patrzenia przez te lepsze.
mamy zbliżoną odległość nad Jeziorsko, więc może tam?
Też mi się wydaje że nad Jeziorsko byłoby najzgrabniej, ale dopiero wiosną po Wielkanocy, może w któryś dzień weekendu majowego? No i z zaparkowaniem chyba mniejszy kłopot niż w Wa-wie?

Ps, jednak zapytam: a co myślicie o Gople w Kruszwicy? Widoki z Mysiej Wieży są rozległe i pozwalają na dość wszechstronne przetestowanie sprzętu. Wiem że to dalej z Warszawy niż Jeziorsko, ale...

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Pią 24 Sty, 2025   

Rzucam zatem propozycje spotkania w najblizszy weekend. Zapraszamy z lornetkami lub bez.

Spotkanie aktualne? 😀

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Tak.

Chętnie gdzieś w plenerze. Może Kampinos?

widoczek 
Optyczny

Moze być :mrgreen:

Odpowiedz do tematu