Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jasność lornetki i jej znaczenie dla komfortu obserwacji
Autor Wiadomość
_Tomek_ 
Optyczny

Wysłany: Wto 09 Maj, 2023   

Też potwierdzam :) Miałem taką sytuację, że przez 8x42 spojrzałem nocą na lądujący na Okęciu samolot i nie byłem w stanie rozpoznać linii lotniczych, natomiast 10.5x44 elegancko pokazała żurawia na stateczniku.

Przypomniała mi się praca podlinkowana przez kogoś z Forumowiczów, tutaj w oryginale:
http://www.holgermerlitz....performance.pdf
Nie miałem jeszcze czasu dokładniej przeczytać, ale to o czym teraz mówimy (tyle że dotyczy młodego obserwatora) jest na Rys. 7, krzywe czerwona (8x56) i niebieska (12x42).
W dzień sprawa jest prosta - większe powiększenie, to lepsza rozpoznawalność szczegółów.
W nocy takoż - liczy się źrenica wyjściowa
To co ciekawe dzieje się podczas zmierzchu...

Reklama

krzys13k 
Rozmowny

W zeszłym roku obserwowałem przez lornetki galaktyki i pamiętam, że porównywałem 2 lornetki na galaktyce M101, która jest trudna w obserwacji. Podczas tych obserwacji moje oczy były zaadaptowane do ciemności, więc mogłem wycisnąć wszystkie fotony z lornetek :D Podczas jednego wypadu w 10x50 widziałem ją ledwo kątem oka, a w 7x42 już nie. Podczas drugiego wypadu w lepszych warunkach była widoczna w obydwu lornetkach.

A wiec widać że dodatkowe 8mm apertury robiło różnicę, mimo mniejszej źrenicy wyjściowej lornetki 50mm.

Wojtas_B 
Optyczny

krzys13k napisał/a:
Podczas jednego wypadu w 10x50 widziałem ją ledwo kątem oka, a w 7x42 już nie. Podczas drugiego wypadu w lepszych warunkach była widoczna w obydwu lornetkach.

A wiec widać że dodatkowe 8mm apertury robiło różnicę, mimo mniejszej źrenicy wyjściowej lornetki 50mm.

Myślę, że widoczność tej galaktyki może też wynikać z większego powiększenia lornetki.

_Tomek_ 
Optyczny

Pytanie czy dodatkowe 8 mm czy większe powiększenie, jak zauważył Wojtas_B...
Pisząc, że w nocy liczy się źrenica wyjściowa (w dzień powiększenie) zakładam stałe powiększenie (w dzień - aperturę).

Wygląda na to, że ta krytykowana sprawność zmierzchowa jednak jakiś sens ma.

krzys13k 
Rozmowny

Akurat samo powiększenie chyba tu nie grało roli bo galaktyka rozmiarami jest dosyć duża tylko ma bardzo małą jasność. Cała jest rozmiarami porównywalna z księżycem. Oczywiście w lornetce widać tylko jasny środek, a nie całą galaktykę.
Obserwacja była na granicy widoczności, tylko spoglądając kątem oka. Obstawiam że gdybym miał lornetkę 7x50 to by też była widoczna.

_Tomek_ napisał/a:
Pisząc, że w nocy liczy się źrenica wyjściowa (w dzień powiększenie) zakładam stałe powiększenie (w dzień - aperturę).

Dokładnie tak to zrozumiałem, tylko chciałem podać ten przykład, że powiększeniem można nadrobić braki w źrenicy wyjściowej. Ale już braku apertury nie nadrobimy niczym.

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

_Tomek_ napisał/a:

Kurcze, chyba masz rację! :smile:
Kowa 6.5x32: sprawność zmierzchowa 14.42, źrenica 4.92mm
Terra 10x25: 15.8 i 2.5mm
hmm...i co teraz? jakie wnioski z tego wyciągnąć? pomoże ktoś? :wink:

PS. czy sprawność zmierzchowa jest tożsama z nocną?

Wojtas_B 
Optyczny

Większa źrenica zasadniczo też poprawia tolerancję na pozycję oczu. Było to widać na ostatnim zlocie, kiedy patrząc przez EL 10x50 wielu z nas od razu zauważało duży komfort z tego wynikający.

krzys13k 
Rozmowny

Binokularnik napisał/a:
_Tomek_ napisał/a:

A to ciekawe!
Na intuicję wybrałbym jako oczywistość Kowę jako lornetkę do obserwacji o zmierzchu, a tu jednak nie do końca...
Chyba też tego nie rozumiem :)

_Tomek_ 
Optyczny

Wojtas_B napisał/a:
Większa źrenica zasadniczo też poprawia tolerancję na pozycję oczu.

Dokładnie, w 8x42 mam pod tym względem największy komfort. Nie muszę specjalnie dbać o rozstaw tubusów, moja żona może korzystać z lornetki pode mnie ustawionej, mogę wygodnie patrzeć na brzegi pola (odwracając tylko wzrok, bez przesuwania lornetki w oczodołach).
W różnych 7x50 to już w ogóle pod tym względem jest pięknie.

O jeszcze jednym plusie większej źrenicy lornetki niż oka pisał Arek w wątku o SFL - wycinamy najlepszą część obrazu z centrum obiektywu, odrzucając brzegi produkujące większe wady.

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

krzys13k napisał/a:
Binokularnik napisał/a:
_Tomek_ napisał/a:

A to ciekawe!
Na intuicję wybrałbym jako oczywistość Kowę jako lornetkę do obserwacji o zmierzchu, a tu jednak nie do końca...
Chyba też tego nie rozumiem :)

No właśnie, obserwując te łabędzie o zmierzchu, większy pożytek miałem z Terry niż z Kowy, mimo jej jasnego obrazu, wspaniałego komfortu obserwacji, dużego pola itp. Patrząc przez kowę jedynie nabrałem podejrzeń, że to łabędzie a nie gęsi sąsiada :wink: . Terra dała 100% pewności. Może dlatego, że były białe i miały kontrastowo (czarno-żółto) ubarwione dzioby? Czarny chrząszcz w ciemnym lesie był praktycznie niewidoczny dla Terry.

browar 
Rozmowny

Sprawność zmierzchowa głównie zależy od wieku obserwatora, najlepiej sens tego mocno niedocenianego parametru oddaje linkowana wyżej przez _Tomka_ praca Holgera Merlitza "Wydajnośc lornetki: model wykrywania celu Berka", tutaj przetłumaczona przez google i posprzątana (uporządkowałem wzory) przeze mnie:
https://drive.google.com/file/d/1YIVH2vzV6ul3_YioYvJgu5lTia--g8Sb/view?usp=sharing
To jakby synteza źrenicy wyjściowej i powiększenia lornetki, im człek starszy, tym ważniejszy parametr, ale młodych też obowiązuje. Esencja w/w pracy to ryc 5 i 6
Tą pracę należy przestudiować, przeczytanie po łebkach nie wystarczy.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Pon 17 Lut, 2025   

Odświeżając i uzupełniając temat:
dzisiaj ok. 6:35, czyli jakieś 23 minuty przed wschodem Słońca, wziąłem jak zwykle po przebudzeniu lornetkę (Forge 10x42) do ręki, żeby zlustrować łąkę sąsiada za płotem. Nad wschodnim horyzontem była już wyraźnie zarysowana pomarańczowo-różowa łuna wschodzącego Słońca, Księżyc w ostatniej kwadrze, oświetlone ~80% powierzchni Srebrnego Globu, niebo bezchmurne.
W tych warunkach patrząc na łąkę okiem nieuzbrojonym, myszkujący w odległości ok 100m lisek wydawał się jednolitą, szarą plamką, natomiast po przyłożeniu do oka lornetki widoczny był idealnie, jak w delikatnie zamglony dzień, ze wszystkimi szczegółami ubarwienia: wszelkie szare plamki sierści, czysto biała szyja i pierś, czarne łapy i piękne, rude tło.
Żałuję, że nie wziąłem lornetki do ręki zaraz po przebudzeniu, czyli ok. pół godziny wcześniej, bo przy tych warunkach wydaje się, że obraz w lornetce byłby tylko nieznacznie ciemniejszy. Jeżeli pogoda się nie popsuje, to sprawdzę jutro lub przy innej najbliższej okazji.
Tak więc po raz kolejny namawiam Koleżanki i Kolegów, nie tylko myśliwych, do zweryfikowania zastarzałych poglądów, że po zmierzchu to tylko cegła klasy 8x56 umożliwia patrzenie na świat.
A już w ogóle twierdzenie, że las w dzień stwarza "trudne warunki świetlne" wymagające specjalnie jasnej lornetki, są - wg mojego doświadczenia - gruuubo przesadzone! Pozwolę sobie powtórzyć, że w lesie (każdym) w dzień zdecydowanie większy problem stanowią kontrasty świetlne, aniżeli niedostatek światła. Lornetka o aperturze 40-42mm w zupełności na takie okoliczności wystarcza.
:idea:

_Tomek_ 
Optyczny

Bo 10x42 to dobre parametry także na warunki typu zmierzch czy właśnie świt. Co innego porządna noc i ostatni eksperyment mnie w tym utwierdził. W pochmurną noc na plaży, z dala od ludzkiego oświetlenia, gołym okiem widziałem widziałem mniej lub bardziej czarne plamy. Niektóre się poruszały (fale). Lornetka 10.5x44 wycięła wszystko, jakby zasłonić oczy.

browar 
Rozmowny

_Tomek_ napisał/a:
Bo 10x42 to dobre parametry także na warunki typu zmierzch czy właśnie świt. Co innego porządna noc i ostatni eksperyment mnie w tym utwierdził. W pochmurną noc na plaży, z dala od ludzkiego oświetlenia, gołym okiem widziałem widziałem mniej lub bardziej czarne plamy. Niektóre się poruszały (fale). Lornetka 10.5x44 wycięła wszystko, jakby zasłonić oczy.

No ale w lornetce masz widzenie centralne, a bez niej peryferyjne, a więc to chyba nie problem lornetki...

_Tomek_ 
Optyczny

Nie miałem na myśli, że wycięła w sensie zawężenia pola widzenia, tylko przyciemniła na tyle, że plamy dostrzegalne gołym okiem stały się na tyle ciemniejsze, że już nierozróżnialne.

Skoro moja źrenica miała więcej niż 4.2 mm (podmiejska noc daje 5 mm - no, dokładniej to tak było kilka lat temu...), to przy powiększeniu 10.5x i obiektywach 44 mm obraz musiał być ciemniejszy niż bez lornetki.

Nie miałem niestety 8x42, żeby zobaczyć jak przy większej źrenicy wyjściowej.

Odpowiedz do tematu