Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co zamiast zestawu Canon 80d + Canon 70-200 F4 L
Autor Wiadomość
timi1970 
Bywalec

Wysłany: Pon 17 Lut, 2025   Co zamiast zestawu Canon 80d + Canon 70-200 F4 L

Wymyśliłem sobie taki zestaw: Canon 80d + Canon 70-200 F4 L, może polecicie coś lżejszego, ale nie gorszego w budżecie do 6k. Nie ukrywam, że to szkło zawsze było moim marzeniem, ale znam je tylko z oglądania zdjęć nim robionych:)

Reklama

fotosiek 
Początkujący

Wysłany: Sro 19 Lut, 2025   

Obiektyw który proponujesz to stary model który jakością nie powala, brałbym Canon EF 70-200 mm f/4L IS II USM a korpus ciekawy. Generalnie na pierwszym miejscu stawiałbym na jakość optyki a potem na korpus
Link do sampli z obiektywu

timi1970 
Bywalec

Wysłany: Sro 19 Lut, 2025   

Trochę zweryfikowałem mój pomysł i obecnie rozważam bezlusterkowca Canon R10 + adapter + Canon 70-200mm f/4 L IS USM. Minimalnie wykracza poza budżet, ale korpus byłby nowy. Dodam, że Canon EF 70-200 mm f/4L IS II USM nie mieści się w budżecie:(

Gelenda 
Nowy

Wysłany: Sob 22 Lut, 2025   

timi1970 napisał/a:
Trochę zweryfikowałem mój pomysł i obecnie rozważam bezlusterkowca Canon R10 + adapter + Canon 70-200mm f/4 L IS USM. Minimalnie wykracza poza budżet, ale korpus byłby nowy. Dodam, że Canon EF 70-200 mm f/4L IS II USM nie mieści się w budżecie:(
R10 + adapter to spoko wybór, a 70-200mm f/4 L IS USM to świetny obiektyw, choć drogi. Może używka by się zmieściła w budżecie?

fotosiek 
Początkujący

Wysłany: Nie 23 Lut, 2025   

R10 + adapter + 70-200/4 L IS , zdecydowanie lepiej. Sprawdź tylko czy w systemie Canona łączenie optyki do lustra z puszką bez lustra działa dobrze czy może jest podobnie jak w Nikonie, teoretycznie jest pełna współpraca z w praktyce już nie koniecznie.

jurand 
Rozmowny
Kanonier - bo tak

Wysłany: Nie 23 Lut, 2025   

Zaczął bym od tego do czego miało by to "pstrykadło" służyć.
Wybór zestawu 80d 70-20/4L może i ok. Choć mankamenty będą bo ciężko i dość ciemno.
Jestem w posiadaniu R10 do którego dokupiłem adapter Canona ze względu na posiadane obiektywy.
Założyłem i sprawdziłem. Działają prawidłowo. Nawet zapinałem stare M42 :mrgreen: też działa wszystko.
Jeden drobny minus - rozmiary i proporcje. R10+adapter+Sigma 17-70 wygląda zabawnie, a z Canonem 70-300 jest dla mnie nie do przyjęcia. Nawet R10+adapter + Canon 10-18, który z 60d był zgrabnym zestawem tu już taki nie jest.
Jeżeli akceptujesz taki "większy" zestaw to ok. U mnie się to ostatnio nie sprawdza.

foton2023 
Uczestnik
fotoN

Wysłany: Sro 26 Lut, 2025   

Poszedłbym w bezlusterkowca, osobiście najchętniej w R6 lub R5. Omijam raczej RP :)
Wiele zależy od przeznaczenia i budżetu.

Jak ktoś nie ma kasy to nadal dobrym wyborem są DSLR (jak 7D czy 7D II), ale jak jest kapusta, to brałbym belzustro przez adapter te szkiełka działają świetnie, a nowe RFy są zabójczo drogie.

Odpowiedz do tematu