Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka w góry i nad morze
Autor Wiadomość
marcinos 
Nowy

Wysłany: Pią 14 Mar, 2025   Lornetka w góry i nad morze

Dzień dobry
Chciałbym kupić lornetkę dla laika bo nim jestem ale w ogóle się na nich nie znam choć wymagań sporych nie mam. Wiem tylko, że kolega ma lornetkę do obserwacji ptaków za 7,500 zł to mnie z nóg ścięło :shock:
Chciałbym lornetkę turystyczna w góry i nad morze do obserwacji gór, statków w oddali, jachtów i miasteczek w oddali. Jak do tej pory miałem jakąś tam z Lidla oraz z Militarii, która za 130 zł okazała się klapą więc chciałbym zwiększyć budżet na nią do 400 zł. Tę z Militaria.pl kupiłem pod wpływem opinii, które były fantastyczne ale nie wiem kto je pisał. Wasze forum obserwuję od dawna, nie chciałem zawracać głowę ...... więc się zarejestrowałem ale każdy ma inny budżet etc. Widzę jednak, że to chyba jedyne sensowne miejsce gdzie można uzyskać wartościową pomoc stąd mój krok. Dobrze by było aby lornetka była taka aby nie trzeba było zdejmować okularów o ile to w ogóle możliwe. Z góry dziękuję za pomoc.

Reklama

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Wysłany: Pią 14 Mar, 2025   Re: Lornetka w góry i nad morze

marcinos napisał/a:
Dobrze by było aby lornetka była taka aby nie trzeba było zdejmować okularów o ile to w ogóle możliwe.

Możliwe o ile ma odpowiedni odstęp źrenicy https://www.optyczne.pl/4...5%BArenicy.html

Abs 
Optyczny

Wysłany: Pią 14 Mar, 2025   

W budżecie polecałbym Vortex Raptor 8,5x32 - normalna, pełnowymiarowa ale zgrabna. W kategoriach kieszonkowych - odpowiada mi Nikon Sportstar Ex 8x25. Mówimy o założonym budżecie.
PS. Kwestia okularów nie pomaga - rzeczywiście dobrze gdyby był większy odstęp źrenicy. Dobrze gdyby mieścił się w przedziale 12-20mm (+/-). W tańszych lornetkach może być z tym gorzej ale w obu proponowanych muszle są wywijane.
Ostatnio zmieniony przez Abs Pią 14 Mar, 2025, w całości zmieniany 1 raz  

marcinos 
Nowy

Nie znam się ale czy 8x25 to nie za mała ? Kieszonkowa nie musi być bo i tak trzymam w ręce lub w plecaku a budżet zawsze mogę nieco zwiększyć jeżeli lornetka jest tego warta.

Abs 
Optyczny

Większa jest zawsze lepsza - jaśniejsza i bardziej komfortowa. Dobre parametry dla turystyki to 8x30. Kompakty są dla tych, którzy takich potrzebują.
Przy większym budżecie tak na szybko; DO One 8x32 - mnie osobiście nie spasowała choć wielu chwali, Pentax AP 8x30, Nikon P7 8x30 czy Kowa 8x30yf oraz Opticrony wp 8x32 (całkiem niezłe)...
Są i większe - 8x42 lub 10x42...

marcinos 
Nowy

To chyba z tych wszystkich najbardziej odpowiada mi ten Raptor, no i w budżecie a dla laika jak dla mnie w teren górski chyba byłaby ok.

Jan55 
Optyczny
amator

marcinos, Abs...Ten Vortex byłby dobry ale nie dla "okularnika", bo ma za mały odstęp źrenicy (14mm). Miałem i wiem, że w okularach jest źle patrzeć. Lornetek x25 nie ma co polecać bo maja jeszcze mniejszy odstęp źrenicy a i komfort obserwacji nie jest dobry.

marcinos...Do 400 zł, są marne szanse, na zakup w miarę przyzwoitej lornetki z odpowiednią odległością źrenicy dla "okularnika", czyli 15-18mm. Powinieneś zwiększyć budżet do co najmniej 500 zł i wtedy można coś sensownego znaleźć, np w sklepie Lanius Books lornetka Focus Discover 8x32 w outlecie, z pełną gwarancją, za 499 zł i odstępem źrenicy 18mm oraz bdb parametrami optycznymi. Z 8x42 to jest tylko Celestron Outland 8x42 (17mm) za 478 zł, ale to nie jest jakiś "cud" optyczny. Ewentualnie musisz patrzeć za lornetkami porro, typu Celestron lub Delta a aperturze 7x35/8x42, bo wśród nich są takie do 400 zł.
Na Twoim miejscu zainteresowałbym się tym Focusem 8x32. Zadzwoń sobie do tego sklepu, pogadaj z właścicielem i zobaczysz co Ci powie. Gość jest bardzo kontaktowy i dobrze zorientowany w temacie, bo lornetka jest warta zainteresowania za taką cenę :wink: .

Ten Fokus może być o wiele lepszą, optycznie, lornetką od Vortexa, ale to musisz sam sprawdzić, zwłaszcza odstęp źrenicy, bo Vortex ma naprawdę mały, co dla "okularnika" stanowi duża przeszkodę w widzeniu całego obrazu.

Abs 
Optyczny

Jak widzisz łatwo nie jest. Pytanie na ile te okulary są priorytetowe. W okularach generalnie patrzy się średnio. Niektórzy wolą zdjąć i dostroić pod wadę wzroku. Będzie 8x42 - będzie waga, cena... Przy kompromisach zawsze gdzieś "boli". Te lornetki na F oraz te na C, które widziałem były bardzo średnie; nie wiem jak ta wersja na D (nie chcę psuć opinii - wszystkich modeli nie oglądałem). Zawsze warto sprawdzić samemu - zakupy przez internet dają możliwość zwrotu a w sklepie można obejrzeć.

Jan55 
Optyczny
amator

Abs...Też nie miałem w rękach tych Focusów D, ale warto je sprawdzić, bo mogą być lepsze optycznie albo takie jak DO Foresty 8x42, więc za takie pieniądze są warte. Celestrona 8x25 i x42 miałem w rekach i one są, po prostu, przeciętne optycznie a nawet słabe, poniżej DOForestów. Podałem Celestrona bo ma duży odstęp źrenicy, ale nie polecam go.
Tak jak napisałem, do 400 zł nie ma szans na kupno, w miarę przyzwoitej, optycznie, lornetki. Chyba, że kupującemu zależy tylko na tym aby coś widzieć a nie jak widzieć, wtedy można kupić jakąkolwiek lornetkę :wink: .

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Jan55 napisał/a:
Do 400 zł, są marne szanse, na zakup w miarę przyzwoitej lornetki z odpowiednią odległością źrenicy dla "okularnika", czyli 15-18mm.

W dziale "Sprzedam" jest info kol. Maćka o Delcie 0ptical Titanium ed 8x56 (ER 17mm). Cena atrakcyjna, lornetka duża, postawna....hmm…chyba jednak za duża i za ciężka w góry…szkoda :sad:

Bulo 
Nowy

Może Acuter...w Teleskopy teraz mają końcówkę serii i cenę 219zł za 8x32.Ze szkłem ED 449zł.

marcinos 
Nowy

Do 500 zł jak najbardziej jestem w stanie zwiększyć bo zależy mi na czymś w miarę przyzwoitym.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

8x25 to nie są złe parametry w góry jeśli jest się świadomym ograniczeń i traktuje się ją jako sprzęt typowo dzienny. Problemem najczęściej jest pole widzenia, które w niemal wszystkich maluchach jest tragiczne. Przy tym budżecie może być ciężko. Wspomniany Sportstar EX 8x25 mógłby być ciekawym wyborem, ale niestety 10 mm odstępu źrenicy i okulary to może nie być optymalna kombinacja.

DO One zdecydowanie nie polecam. Jest mała i na tym jej zalety się kończą. Gorszą ostrość i kontrast widziałem tylko w legendarnej 'Chochli Stalowej' i podobnych, nic nie wartych badziewiach.

Binokularnik napisał/a:
Jan55 napisał/a:
Do 400 zł, są marne szanse, na zakup w miarę przyzwoitej lornetki z odpowiednią odległością źrenicy dla "okularnika", czyli 15-18mm.

W dziale "Sprzedam" jest info kol. Maćka o Delcie 0ptical Titanium ed 8x56 (ER 17mm). Cena atrakcyjna, lornetka duża, postawna....hmm…chyba jednak za duża i za ciężka w góry…szkoda :sad:

Ta Delta jest już od dwóch miesięcy u mnie, więc ogłoszenie dawno nieaktualne.

Jan55 
Optyczny
amator

Bulo...Tak, Acutery, w tej chwili, mają bdb cenę, zwłaszcza ten z ED, jeżeli faktycznie to ED jest.
Nie proponowałem ich, bo to są lornetki, jak na 8x32, za ciężkie (prawie 700g) do noszenia, zwłaszcza w górach, ale jeżeli to nie przeszkadza kupującemu, to jak najbardziej są godne zainteresowania, ale pod warunkiem, że trafi się na dobry egzemplarz, co dotyczy tez innych lornetek, zwłaszcza, w takim przedziale cenowym. To trzeba mieć na uwadze.
Na miejscu kol.marcinos, zainteresowałbym się Focusem Discover i tym Acuterem ED i między nimi wybierałbym :wink: .

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Sob 15 Mar, 2025   

Marcinos, jesteś zainteresowany Bresserem Pirsch ED 8x34 za 750zł?
Lekka, zgrabna, ostre jasne obrazy. W okularach bez problemu można obserwować. Pole widzenia 7 stopni. Stan jak nowa, leży na półce bo wygryzł ją 2x cieższy Sky Rover Banner Cloud 8x42.

To jest ten szary Pirsch ED, lepszy https://www.bresser.com/p...coating-1720835
Jest jeszcze wersja zielona, zwykła, bez szkła ED i powłok dielektrycznych.

Odpowiedz do tematu