Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Już od jakiegoś czasu słyszałem o nadchodzącej kolejnej generacji Forestów, ale teraz po raz pierwszy słyszę, że będzie szkło ED. Cieszy. Zobaczymy, czy zastąpią obecne, czy uzupełnią ofertę. Jak zastąpią bez znacznej zmiany ceny, to będzie bardzo ciekawie.
Wysłany: Nie 13 Kwi, 2025
ryszardo...Jeżeli zmienią szkła na ED to bez zmiany ceny się nie obejdzie, bo takie są realia. Kwestią pozostaje, czy zmienią się, choć troszkę, parametry optyczne, na lepsze czyli transmisja, ostrość i AC. Jeżeli tak to niech Forest ED kosztuje nawet 1000 zł, bo będzie wtedy tej ceny wart .
Jan55, ja celowo napisałem 'bez znacznej zmiany ceny'
1000 zł za Foresta z nowymi powłokami i szkłem ED to już wydaje mi się trochę za dużo (w klasie 42 mm). Za blisko do serii Chase ED i różnice musiałyby być bardzo małe, żeby miało to sens.
Złotym środkiem wydaje mi się cena 800-850 zł za Foresty ED z obiektywami 42 mm i 900-950 zł za 50 mm. Pożyjemy, zobaczymy
Jeśli nie ruszą konstrukcji okularów, czyli nie poprawią korekcji na brzegach pola widzenia, oraz nie usprawnią powłok na pryzmatach, to samo ED jak dla mnie nie wystarczy żeby ją polecać
Wysłany: Pon 14 Kwi, 2025
widoczek napisał..."Jeśli nie ruszą konstrukcji okularów, czyli nie poprawią korekcji na brzegach pola widzenia, oraz nie usprawnią powłok na pryzmatach, to samo ED jak dla mnie nie wystarczy żeby ją polecać"
Właśnie o to chodzi, bo w innym przypadku, samo ED, będzie tylko, zmianą marketingową, w celu ewentualnego podniesienia ceny .
Moim skromnym zdaniem, niepotrzebnie poszli w wydziwianie we "wzornictwo diamentowe" wygląda to tanio i kiczowato. Chociaż najbardziej nie mogę przeboleć pokrętła w nowych lunetach obserwacyjnych od Delty:
Wysłany: Wto 27 Maj, 2025
krzykosz napisał..."Moim skromnym zdaniem, niepotrzebnie poszli w wydziwianie we "wzornictwo diamentowe" wygląda to tanio i kiczowato."
Masz rację, jak nasi już coś wymyślą to przykro patrzeć. W/g mnie, udziwniony designe. Ciekawe na ile optyka będzie lepsza (jeżeli będzie) od Foresta II .
Jan55 - ja strasznie się rozczarowałem po zobaczeniu tych lunet.
Już od jakiegoś czasu dostałem info od sprzedawcy że Delta ma wypuścić następników 65EDII pod postacią większych lunet 70mm i 85mm ze szkłem ED.
Już się nastawiłem, ponieważ myślę że w tym przedziale cenowym ok. 2500-4000 PLN myślę że będą to jedne z lepszych lunet w stosunku cena/jakość z wymiennym okularem.
Ale jak zobaczyłem to pokrętło (ono się nawet śliskie wydaje przez brak wyraźnej faktury) oraz gładki plastik/gumę obudowy (który będzie łapał każdą rysę w terenie) - mocno się zniechęciłem. Wystarczyło zostawić design z poprzedniej wersji i nie tworzyć jakieś teorii o diamentach - co to wygląda jak takie modne kiedyś geometryczne wazony z pepco czy innej ikei.
Ja rozumiem zrobić jakąś limitowaną, dobajrzoną edycję i tam zastosować takie wzornictwo, ale oni taki desing dali do flagowych wołów roboczych, według mnie to troche strzał w kolano.
Oj chyba będę musiał kupić 65ED wcześniej niż planowałem, jeśli 70ED ma ją zastąpić.
No chyba, że no siedemdziesiątka będzie równie lekka i dobra.
Ciekawi mnie, co zrobili z okularem. Mam nadzieję, że nie popsuli pól widzenia, bo były genialne. Jakby jeszcze jakimś cudem wsadzili go w obudowę 1.25", to w ogóle by było genialnie.
Na oko niestety nie widzę żadnego mocowania. Czyżby okular był niewymienny?
Zobaczymy
Wydaje mi się, że okulary będą niewymienne i w sumie ma to sens.
Do 65ED i tak nie było możliwości wsadzenia żadnego innego, więc jego wymienność była tylko niepotrzebnym słabym punktem zwiększającym masę i rozszczelniającym konstrukcję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9