Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Celestron Outland X 8x42
Autor Wiadomość
Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Wysłany: Nie 04 Maj, 2025   

Cytat:
Może więc lepiej na początek kupić coś za kilkaset złotych niż myśleć w kategoriach zakupu "na lata"?

Jestem tego samego zdania .

Reklama

_Tomek_ 
Optyczny

Odnoszę wrażenie, że wydając kolejno 1, 2, 3 tysiące na lornetkę klasy 30-40 mm w pierwszej kolejności zyskujemy na optyce (powłoki, szkło ED), a na mechanice i trwałości to tak różnie. Moim zdaniem chcąc być pewnym zakupu "na lata" trzeba ograniczyć się do najbardziej uznanych marek (bo raczej pozostaną na rynku) oraz sprawdzonych modeli (co by nie wynikła jakaś niedoróbka). Najtańsze w tym wypadku będą "tanie" lornetki Swarovski (Companion, SLC - teraz w wydaniu Kahles Helia S), Zeiss Conquest (ale już nie SFL, bo za krótko na rynku), Leica Trinovid, Kowa Genesis, Nikon Monarch HG, Vortex Viper/Razor. Można mieć wrażenie przepłacania, można dostać lepszą optykę taniej, ale z punktu widzenia trwałości zyskuje się spokój, bo te lornetki żyją od lat.

Taka tylko dygresja, bo uważam, że przy pierwszej lornetce (a na to wskazuje wybór tytułowego modelu) nie ma sensu silenie się na zakup na lata. Także dlatego, że parametry mogą okazać się chybione.

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

...... i faza na lornetkę może szybko minąć a drogi sprzęt odsprzedać trudno i raczej ze sporą stratą .
To też trzeba mieć na uwadze :wink:

Jan55 
Optyczny
amator

Panowie, w/g Waszego rozumowania, to zakup pierwszej dobrej lornetki, nawet za 1500 zł nie ma sensu, bo uważacie, że nie wytrzyma wielu lat. W związku z tym, nie pozostaje nic innego, jak zakup jakiekolwiek lornetki za 150-300 zł i to wystarczy, bo jak się znudzi czy zepsuje to się ją wyrzuci i kupi ewentualnie następną, może lepszą.
Jeżeli ktoś chce kupić dobrą lornetkę, w podanej przez siebie kwocie, to powinno się mu doradzić zakup odpowiednio dobrej lornetki w takim budżecie, a nie tańszej i słabszej, tylko dlatego, że ani ta droższa ani ta tania nie wytrzymają kilku lat. Natomiast to czy kupujący będzie używał lornetki miesiąc czy rok i mu się znudzi, to już jest jego sprawa i to powinien przemyśleć przed zakupem :lol: .

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

'Jakakolwiek' za 150-300 zł to kiepski wybór, bo za te pieniądze nie da się kupić nic przyzwoitego.
Jakaś przyzwoita za 500-800 to dużo lepszy wybór.

Moja pierwsza lornetka (bazarowego badziewia z dzieciństwa nie liczę) to był Nikon M7 za 1800, ale to było przetestowaniu setek lornetek na zlotach, w sklepach i w terenie z ludźmi. Do tego obeznanie z teleskopami, lunetami itp.
Moim zdaniem do 2k może być sens wydawać na pierwszą lornetkę jeśli ktoś wie, że będzie jej używał regularnie i może sobie na to pozwolić. Oczywiście jak ktoś zarabia absurdalnie dużo, to może sobie pozwolić na więcej, żeby nie kupować 2 razy (co najwyżej inne parametry) - znam taki przypadek.

_Tomek_ 
Optyczny

Wysłany: Pon 05 Maj, 2025   

Jan55 napisał/a:
Panowie, w/g Waszego rozumowania, to zakup pierwszej dobrej lornetki, nawet za 1500 zł nie ma sensu, bo uważacie, że nie wytrzyma wielu lat.

Cały czas miałem na myśli stwierdzenie autora:

V-Patri_98 napisał/a:
A jeśli jednak odżałować kasy i kupić coś porządnego na lata powyżej kafla to co np?

"Na lata" to ja rozumiem 10 lat bezproblemowego intensywnego używania (kilkadziesiąt razy w roku, w każdych warunkach, za każdym razem po kilka godzin obserwacji), z możliwością późniejszego serwisu. Z tego punktu widzenia staram się doradzić jak najlepiej i wymieniłem kilka marek i modeli (nie wszystkie, bo także jeszcze Meopta Meostar 30-letnią gwarancją). Ale trzeba wydać przynajmniej te 4-5 tys. zł.

Za 1-3 tys. zł na pewno dostaniemy znacznie lepszą optykę niż za kilka stów, ale nie wierzę w jakąś specjalnie większą trwałość tych lornetek niż np. wspomnianego Foresta II 8x42 (który ma już tu swoją niezłą renomę). Chyba, że się kilka razy w roku wyciąga na dłużej.

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Wysłany: Pon 05 Maj, 2025   Re: Celestron Outland X 8x42

V-Patri_98 napisał/a:
Dodam, że cenię sobie dobry czysty ostry obraz.

Hmm…nie wiem jak to jest z Outlandem X 8x42, ale w oparciu o informację na tym forum (ktoś napisał, że jest niezła) poleciłem koleżance 8x32. Oddała go po dwóch dniach i uparła się na moją Kowę sv 8x25, którą jej pożyczyłem po to żeby mogła (d)ocenić czym jest duże pole w porównaniu z dziurką od klucza.

V-Patri_98 
Nowy
V-Patri_98

Wysłany: Wto 06 Maj, 2025   

Panowie powinienem to na początku napisać. U mnie tak naprawdę problem polega na tym, że ja posiadam tą lornetkę Celestron. Mam ją kilka lat. Na początku spełniała moje wymagania i było wow ale po czasie stwierdziłem, że jednak tak nie jest kolorowo. Zauważałem znaczną złą jakość optyki która zaczęła mi przeszkadzać. Chciałbym się "przesiąść"na coś lepszego. Myślałem że jak kupię coś droższego z mocniejszymi parametrami to będzie super. Wybaczcie, że nie napisałem tego od razu. :roll: Kowę odkryłem sam i spodobała mi się mimo że to taki trochę "golas" z wyglądu ale ważne, że ma dobrą specyfikację.

zadra 
Bywalec
nowy szukacz

W niskim budżecie sproʻbuj poszukać dla siebie uzywkę.
Nie bój się buszlelów czy delt ale celuj w lornetki używane z portali aukcyjnych gdzie masz gwarantowaną możliwość zwrotu zakupionej lornetki i odzyskanie pieniędzy.

Nie każdy musi kupować nową lornetkę i nawet nowa nie kazdemu się spodoba.
W okolicach 1000zł możesz trafić na średniej jakości zeissa lub deltę titanium albo innego nikona.
Gdy porównasz to co reprezentują z tą co daje Ci aktualnie posiadana, to możesz dojść do ciekawych wniosków.

Oczywiście masz dużą szansę na zakupienie lornetki uszkodzonej, dlatego musj być gwarantowana możliwość zwrotu oroduktu i odzyskanie kasy.

Ja zanim kupiłem swoje miałem w ręku kilka(naście) używek i nowych lornetek. Dałem sobie czas, szukałem aż zdecydowałem się na zakup.
Jak to u mnie było, możesz sobie poczytać w temacie ktory stworzyłem.
Też chciałem coś za "pińcet" a kupiłem 6x drożej, ale myślę, że warto było.
Lornetka to jie zakup na miesiąc, czy kwartał.
Swoją masz (opisałeś) kilka lat, zatem odczuwasz potrzebę posiadania i używania lornetki.

Na Twoim miejscu spróbowałbym na początku używanych, tańszych (do tysiąca) a później przemyślał czego oczekuję a co dostaję za te pieniądze.

Jan55 
Optyczny
amator

V-Patri_98 napisał..."Kowę odkryłem sam i spodobała mi się mimo że to taki trochę "golas" z wyglądu ale ważne, że ma dobrą specyfikację."

Specyfikacja na papierze nie świadczy wcale o tym, że dana lornetka jest dobra.
W przypadki Kowy BD II 8x32/42 są lornetki lepsze optycznie od niej, ale nie wynika to ze specyfikacji. Mało tego to są w podobnych cenach, np.Nikony M7 8x30/42 są zdecydowanie lepszymi, optycznie, lornetkami, podobnie jak GPO Passion ED 8x32/42 czy DO Chase ED 8x42 i Olympus PRO 8x42, też nie są gorsze od Kowy, tyle, że mają mniejsze pole widzenia. Każda z w/w lornetek jest zdecydowanie lepsza od Celestrona, którego masz obecnie :grin: . Aby było śmieszniej, to DO Forest II 8x42 jest lepsza od tego Celestrona mimo, że to, niby, ta sama półka jakościowo-cenowa :wink: .

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Sro 07 Maj, 2025   

zadra...Kupno używanej lornetki to loteria jak totolotek.
Jeżeli już, to pozostają tylko lombardy jako firmy sprzedające i można, ewentualnie, tam zwrócić do 14 dni lornetkę a później też można się bujać ze zwrotem pieniędzy, bo znam przypadki, że nie chcieli zwrócić pieniędzy uznając, że klient uszkodził lornetkę i dlatego ją zwraca, dopiero interwencja Allegro pomogła. Trzeba pamiętać, że w lombardach, wszystko co sprzedają, to w ich mniemaniu, jest w "idealnym" stanie :lol: :lol: , a w rzeczywistości jest odwrotnie :oops: .
Używaną lornetkę można kupić tylko od osoby znajomej albo jeżeli jest możliwość sprawdzenia jej przed zakupem.
Kol V-Patri_98, z tego co pisze, to chce kupić dachówkę a nie "klocka" w postaci porro, więc jaki sens ma polecanie kupna, używanej, starej lornetki, za 1000 zł, jeżeli dokładając 300-500 zł może kupić lornetkę nową i lepszą, z gwarancją i bezproblemowym zwrotem, jeżeli mu nie spasuje.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Sro 07 Maj, 2025   

Jan55 napisał/a:
Używaną lornetkę można kupić tylko od osoby znajomej albo jeżeli jest możliwość sprawdzenia jej przed zakupem.
Też tak uważam :!:

Odpowiedz do tematu