Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Oooo, super, z góry dzięki.
A jak sprawa z cłem i vatem, oraz ile wyniosła dostawa?
Bo obecnie w najbliższych tygodniach miałem kupić 10x42 Nikona M7 lub KOWA BDII, ale Panowie tak zachwalacie, że może warto zwiększyć budżet i pomyśleć nad tym kitajcem.
Wysłany: Wto 03 Cze, 2025
krzykosz napisał..."Bo obecnie w najbliższych tygodniach miałem kupić 10x42 Nikona M7 lub KOWA BDII, ale Panowie tak zachwalacie, że może warto zwiększyć budżet i pomyśleć nad tym kitajcem. "
Można pomyśleć nad SRBC, ale też trzeba się "pomodlić" , aby dostać dobry, bez wad, egzemplarz. Do tego trzeba prosić o dostawę mniejszych muszli ocznych (44mm) bo oryginalne są wielkie (48mm), więc mogą sprawiać kłopoty w użytkowaniu (komfort obserwacji). Chyba, że teraz, dają już mniejsze od razu, przy montażu lornetki. Pozostaje kwestia gwarancji, Nikon i Kowa 10 lat a SRBC bodajże 2 lata i tylko u producenta na drugim końcu świata.
Myśl i kupuj co uważasz .
Bo obecnie w najbliższych tygodniach miałem kupić 10x42 Nikona M7 lub KOWA BDII, ale Panowie tak zachwalacie, że może warto zwiększyć budżet i pomyśleć nad tym kitajcem.
Pomyśl też o szelkach skoro: ” ja z lornetką będę szedł w teren i marsze po 20-25km.”
Można pomyśleć nad SRBC, ale też trzeba się "pomodlić" , aby dostać dobry, bez wad, egzemplarz. Do tego trzeba prosić o dostawę mniejszych muszli ocznych (44mm) bo oryginalne są wielkie (48mm), więc mogą sprawiać kłopoty w użytkowaniu (komfort obserwacji). Chyba, że teraz, dają już mniejsze od razu, przy montażu lornetki. Pozostaje kwestia gwarancji, Nikon i Kowa 10 lat a SRBC bodajże 2 lata i tylko u producenta na drugim końcu świata.
Myśl i kupuj co uważasz .
Powoli trzeba zacząć myśleć nad inną argumentacją przeciwko SRBC, bo zarówno powtarzalność, jak i muszle, przestały być zagadnieniem. Na całe szczęście Bóg wysłuchuje naszych modlitw i nie pozwolił jeszcze na to, aby Banner stał się lżejszy. No bo co wtedy?
Szelki, przy lornetce SRBC, ważącej kilo, są jak najbardziej wskazane , zwłaszcza jak ktoś będzie ją chciał nosić w terenie (długie spacery, góry itp).
Jan55 - ooo dobrze że piszesz o tych muszlach, wezmę to pod uwagę! Wydawałoby się że Azjaci o dość drobnych twarzach będą robić sprzęt pod swoje drobne gabaryty, a tu jednak nie. Chyba że celują na export tym towarem.
A dlatego dla mnie wciąż główny wybór to będzie Nikon lub Kowa (o ile oczywiście szerokość okularów się będzie zgadzać), bo jednak za tymi nazwami stoi 'święty spokój', a właśnie SRBC to byłoby trochę granie na spekulacji.
Binokularnik - jasne, akcesoria już będą dokupywane po lornetce. Obecnie nie wytrzymałem i zamówiłem monokular Vortexa Solo 8x36 aby mieć cokolwiek do lasu i marszów. No i też doszedłem do wniosku że do marszu aby podpatrzeć na szybko symbol na szlaku, zwierzę za drzewem - to będzie wygodniejszy monokular (również nie będzie go szkoda gdy będzie często wyciągany), a już w na większych przerwach czy na punktach widokowych to wtedy bym wyciągał lornetkę.
No i też doszedłem do wniosku że do marszu aby podpatrzeć na szybko symbol na szlaku, zwierzę za drzewem - to będzie wygodniejszy monokular (również nie będzie go szkoda gdy będzie często wyciągany), a już w na większych przerwach czy na punktach widokowych to wtedy bym wyciągał lornetkę.
To słuszna koncepcja o ile patrzenie przez monokular jest dla Ciebie komfortowe. (np. dla mnie nie jest, po prostu g… widzę i nie wstydzę się to przyznać)
A Banner? Hmm…waży tyle co dwie puszki piwa z których śmiało można zrezygnować.
krzykosz...Właśnie te duże muszle oczne są robione pod azjatów, bo mają płaskie twarze i co za tym idzie, oczy ich, są płytko osadzone w oczodołach, w przeciwieństwie do oczów innych nacji (głębsze oczodoły).
Wielkość muszli ocznych to podstawa komfortu użytkowania lornetki, przez jej właściciela.
Binokularnik - właśnie odebrałem Solo 8x36 z paczkomatu parę godz. temu i już trochę zdążyłem polukać.
Już nabawiłem się lekkiego zmęczenia prawego oka (wiodące)
Zgadzam się że binokle to nie są, ale najbardziej irytujące jak dla mnie jest "przeeksponowanie" prawego oka które najwięcej patrzyło. Mam na nim takie wrażenie jakbym spojrzał w słońce, albo jakbym nosił jakieś bardzo mocne okulary. (może też brak adaptacji oka, bo mam lekką wadę (~-1) i nie noszę na co dzień okularów?)
To jest główna jak dla mnie na razie wada użytkowa, bo lewym co prawda będę starał się patrzeć, ale naturalnym wyborem zawsze będzie prawe oko.
krzykosz Zmierzyłem rozstaw, BC 8x42 ma 56-75 mm. Jeśli będziesz kupować to, jak pisze Jan55, dopytaj czy są mniejsze muszle oczne 44 mm (i pasujący do nich deszczochron).
krzykosz Zmierzyłem rozstaw, BC 8x42 ma 56-75 mm. Jeśli będziesz kupować to, jak pisze Jan55, dopytaj czy są mniejsze muszle oczne 44 mm (i pasujący do nich deszczochron).
Dzięki za informacje! Czyli te SRCB coraz bardziej mnie zachęcają.
A jeszcze mam parę pytań do Ciebie:
1. te muszle to trzeba dokupić ekstra czy można już przy zakupie podmienić? (~+380zł do ceny za same muszle już trochę zniechęca)
2. dowalili Ci jakiś podatek? ile finalnie zapłaciłeś zakładając że na stronie cena startuje 499$?
Wysłany: Sro 04 Cze, 2025
krzykosz...Ktoś na forum pisał ile go kosztował zakup. Jak dobrze pamiętam to cena lornetki z opłatami celno-skarbowymi wynosi w granicach 3000 zł. Co do muszli to trzeba się dopytać kupując lornetkę. Miały być bezpłatnie ale dla tych co zarejestrowali zakup lornetki a płaciło się tylko za wysyłkę. Czy tak jest dalej to wiedzą Ci co już muszle załatwiali .
Co do muszli to musisz dopytać. Ja kupiłem z dużymi, bo tylko takie były. Później zaprojektowali mniejsze I wysyłali gratis użytkownikom. Nie mam pojęcia jak teraz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10