Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przy zakupie nowej lornetki oczywiście nic nie zapłacisz za mniejsze muszle oczne.
Jeśli chodzi o cenę to... zależy. Na ich stronie skyroveroptics.com/products/8x42-10x42-10x50-12x50-12x56-15x56-apo-binoculars?variant=47289258541293 masz sztywne ceny, ale jeśli chodzi o aliexpress to często są kupony do wpisywania, można szukać po internecie, np. jest taka strona lowcychin.pl/kupony-aliexpress/gdzie pojawiaja sie kody na zniżki.
Przykładowo ich najdroższa lornetka, Sky Rover 15x56 APO, kosztuje na oficjalnej stronie $699 + $40 wysyłka Fedexem, co daje łącznie $739. Od tej kwoty płacisz Fedexowi cło 4.7% oraz 23% VAT. Licząc dla uproszczenia dolar po 4 złote daje to 3800 złotych. Dodatkowo Fedex za obsługę celną pobiera jakies 150 złotych. Ile dokladnie to nie wiem, musiałby sie Tomek wypowiedzieć. Załóżmy że jest to 150zlotych, więc koniec końców koszty to 3950 złotych.
Z kolei na aliexpress dzięki kuponom kupiłem 15x56 za $647 już łącznie z wysyłką, co daje z cłem i VAT-em 3330 zlotych. Kolejny plus jest taki, że z aliexpress przesyłki idą Pocztą Polską, dzieki czemu koszt obsługi celnej jest niski, jakies 20 złotych. Koniec końców lornetka kosztowala mnie 3350 złotych więc jakieś 600 złotych mniej niż na ich stronie internetowej
Z tym plusem Poczty Polskiej wobec Fedex to tak różnie bywa Fedex stara się, by formalności celne przebiegły sprawnie. Mejlowo prosi o dokumenty (potwierdzenie zakupu i deklaracja importera), a całość płaci się u kuriera. Od wysłania z Kunming do odbioru u mnie w domu minął tydzień.
Z kolei deszczochron kupowałem w Wlk Brytanii i na samym cle leżał tydzień. W końcu wiedziony przeczuciem (żadnych informacji) wpisałem numer przesyłki w wyszukiwarce Pocztex i... okazało się, że paczka została właśnie awizowana w mojej placówce pocztowej. W skrzynce żadnego awizo, paczkę odebrałem, awizo pojawiło się 2 dni później. Gdyby to była lornetka za 3 tys zł to chyba musiałbym mieć nerwy ze stali.
Kurde, ostra matematyka tutaj odchodzi, a to wątek o spotkaniu!
A spotkanie to wspomnienia... I to nie tylko lornetkowe, ale i przyrodnicze czy ogólno-dyskusyjno-światopoglądowe. W tym polityczne. Dla przykładu - jaką politykę w stosunku do wyważenia intensywności kontrastu przyjmie "szary" Swarek patrząc na bieżące tendencje rynkowe. Czy w lornetce może być za dużo kontrastu, czy nie? Wieczorem doszło do ożywionych dyskusji pomiędzy obojgiem stronnictw, które w niezawodny sposób pogodziły pomoce naukowe dostarczone na miejsce spotkania z całej Polski. Wszak łaczy nas radość z obserwacji.
Wręcz przeciwnie. Osoby z zacięciem fotograficznym nie przechodzą obojętnie obok lornetkowiczów, bo węszą okazje na ciekawy kadr - "na co Panowie tak patrzą"? Lornetki budzą przede wszystkim zdziwienie, kojarzą się głównie z ptakami. Szczególnie, jeśli jesteś nad Jeziorskiem, które ptakami stoi.
Kiedyś w Kampinosie zapytany, dlaczego patrzę na koronę drzewa, odpowiedziałem że ze względu na przestrzenność gałęzi.
- Mhhhhm...
Piękna kolekcja Bannerów na kanapie! Ale ten 56 mm jest wyraźnie dłuższy od reszty.
binocullection napisał/a:
Kiedyś w Kampinosie zapytany, dlaczego patrzę na koronę drzewa, odpowiedziałem że ze względu na przestrzenność gałęzi.
- Mhhhhm...
W takim pytaniu można wyczuć powątpiewanie czy aby na pewno warto tam patrzeć. Ja kiedyś leżałem w nocy na plaży i patrzyłem na gwiazdy. Podszedł do mnie chłopiec ok. 12 lat i spytał wprost: "Jakie gwiazdy są?" Chwilę pogadaliśmy, potem dopiero zdałem sobie sprawę, że to dość dziwne, że po północy samotny dzieciak chodzi po plaży...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,53 sekundy. Zapytań do SQL: 20