Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 06 Cze, 2025 Pierwsza lornetka ~500 zł
Dzień dobry,
Od jakiegoś czasu przeczesuję różne fora i strony w celu znalezienia odpowiedzi na pytanie jaki model lornetki będzie najbliższy moim wymaganiom i jednocześnie najwierniejszy dopasowaniu ceny do jakości. Wspomagałem się nawet szerokopojętymi czatami "AI" w celach eksperymentalnych.
Jeśli chodzi o moje wymagania są dość standardowe wydaje mi się, a mimo to nie łatwo było dojść do jakichkolwiek wniosków - jednak nie jest to temat grzejący setki tysięcy ludzi i fora w dużej mierze mają albo stare posty albo ciężko się do nich dokopać.
Do brzegu - szukam lornetki do takiej codziennej, wyprawowej/wakacyjnej/działkowej obserwacji przyrody za około 500 zł. Chciałbym jednak by spełniła dwa dodatkowe wymagania - możliwość choć podstawowej obserwacji nieba (nocą) oraz by była kompaktowa na tyle by można było ją bez stresu spakowac na wakacje za granicą samolotem bez stresu, że mi mocno nadwyręża kg limity bagażowe.
Na mojej obecnej liście znajduje się:
DELTA OPTICAL One 8x32
DELTA OPTICAL Forest II 8x42 (trochę duża)
OLYMPUS 8x25 WP II
Nikon PROSTAFF P3 8x30
Focus Observer 8x34 HD
Czy jakaś z tych lornetek wyróżnia się specjalnie? Czy może coś oczywistego pominąłem? Może powinienem szukać czegoś z przybliżeniem 7?
Z mojego doświadczenia:
Delta Optical One 8x32 i Nikon P3 8x30 (oraz pozostałe w tej serii) to słabe lornetki, których zdecydowanie nie warto kupować. Obie mają bardzo kiepski kontrast. Nie wiem jak w Delcie, ale Nikon nie ma powłok na wszystkich granicach powietrze-szkło i efekt jest kiepski, a pod światło tragiczny.
Forest II jest lornetką lepszą od tych dwóch.
Pozostałych nie znam.
ryszardo, - to dobrze wiedzieć że P3 8x30 ma słabe powłoki. Dwa dni temu poleciłem znajomemu po pytał jaką kompaktową lornetkę za do ok.500zł kupić i mu poleciłem właśnie Nikona P3 8x30 i Kowa SV II 8x25. Ale to było takie suche polecenie, bo innych rozwiązań nie znalazłem.
Wysłany: Pią 06 Cze, 2025
Marek Marecki...Z tego co pisze kol. 10.ok, widać, że szuka lornetki w miarę lekkiej i mobilnej a ten Olympus do takich nie należy.
10.ok...Z lornetek, które wymieniłeś, najlepszą będzie Delta Forest II 8x42 i nie ma co się zastanawiać i gdybać co lepsze. Drugą po niej będzie Fokus HD 8x34 ale różnica, poza wagą i wielkością, jaka jest między nimi to : Forest ma większe pole 8,1*/ 65* co daje większy komfort widzenia a Fokus ma 7*/56*, więc o 9*, pola okularu mniej. Do tego Forest jest lornetką jaśniejszą 42 vs 34 mm, co też nie jest bez znaczenia, zwłaszcza przy obserwacjach zmierzchowych. Obie wymienione przez Ciebie lornetki nie należą do lornetek bdb, ale w swoich cenach są dobre. Nic innego, a dobrego optycznie, w takiej cenie nie ma do kupienia. Pozostałe lornetki są słabsze a lornetka 8x25, nie nadaje się do obserwacji tylko do popatrzenia/podpatrzenia .
A Nikon P7 8X30 ? W Teleskopach 719 pln . Jak nie podejdzie to zawsze można odesłać . Jak wzrok jeszcze dobry to można pomyśleć o dziadku CZJ 8x30 . Do pięciu stówek powinno się wyrwać sztukę w dobrym stanie z powłokami T3M . Jest jeszcze SVbony 202 ed 8x32 . Cena oscyluje w okolicach 500 .
Wysłany: Pią 06 Cze, 2025
10.ok...Jest taka lornetka jak Focus Discover 8x32 za 699 zł w sklepie Lanius Books. Parametry i specyfikację ma bdb. Zadzwoń do sklepu, właściciel jest uprzejmy i bdb obeznany w temacie bino i chętnie wyjaśni Ci, bez wciskania kitu, co ta lornetka jest warta. Cena jest promocyjna, bo normalnie kosztuje około 1000 zł. Być może, jest lepsza optycznie od Nikona P7 czy Vortexa DB HD a na pewno lepsza mechanicznie (pokrętła ostrości, dioptrii i muszle oczne) od Nikonów P3 i P7.
PS.Przy okazji możesz porozmawiać o tym Focusie Observerze 8x34 HD.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9