Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Średnica muszli 44 mm (+/- 1 mm)

Jak oceniasz średnicę muszli 44 mm
Akceptowalna i nie wpływa na komfort używania lornetki
42%
 42%  [ 3 ]
Akceptowalna, nieco pogarsza komfort, ale używam takich lornetek
28%
 28%  [ 2 ]
Zbyt duża, mocno pogarsza komfort, unikam takich lornetek
28%
 28%  [ 2 ]
Zbyt duża, uniemożliwia korzystanie z lornetki
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 7
Wszystkich Głosów: 7

Autor Wiadomość
_Tomek_ 
Optyczny

Wysłany: Pią 20 Cze, 2025   Średnica muszli 44 mm (+/- 1 mm)

To są spore muszle oczne i ciekawa będzie opinia większości.

Średnicę muszli mierzymy na krawędzi między zaokrąglonym rantem i główną częścią walcową (stożkową), czyli tam gdzie muszla zaczyna przylegać do oczodołu.

Reklama

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Pią 20 Cze, 2025   

Dla mnie, komfortowymi, są muszle 41 mm, max 42mm. W lornetkach 8/10x30/32 to minimum 38 mm.
Lornetki z muszlami 43 mm mam (2 Kowy BD II), ale używam je "okazjonalnie", pozostałe, z mniejszymi muszlami, "na co dzień".
Generalnie, to kształt twarzoczaszki, głębokość i wielkość oczodołów powodują, że wielkość muszli ocznych jest dla jednych użytkowników dobra a dla innych zła :cry: .

krzykosz 
Początkujący

Po ostatniej wizycie BF odbiłem się od ściany kiedy przymierzałem się do kupna Kowy BDII 10x42 lub Nikona M7 10x42. Przy mojej wąskiej twarz/rozstawie oczu, bez okularów dało radę, nos już miałem przyciśnięty trochę, ale na granicy tolerancji jeszcze.
Najgorzej że z okularami nie szło ich używać, coś ta budowa muszli albo ER tak nie trafiał, że miałem bardzo już mocne winiety, zmniejszone pole i mogłem mieć skuteczny obraz tylko w jednym okularze. Nie wiem co to dokładnie mogło być.

Vortexy z ich 40/41mm leżały świetnie, też budowa muszli dawała komfortowe zgłębienie na oparcie okularów. Więc używanie ich z okularami było jak na razie najmniej upierdliwe. Delta Optical Chase też dobrze się spisywały z lub bez oksów.

Moje przypuszczenie jest takie że dla okularników jeszcze sama budowa okularów mocno wpływa. Myślę że jakbym miał bardziej symetryczne okulary, które może również jeszcze bliżej oka są, to odbiór takiego M7 czy Kowy byłby lepszy.

Jan55 
Optyczny
amator

krzykosz...To co piszesz to zależy od rodzaju oprawek okularów, grubości szkieł i odległości szkieł od oczu.
Co do Kowy i M7 o których piszesz, to ewidentnie wielkość muszli ocznych (43mm) była przyczyną dociskania do nasady nosa. Za mała odległość między muszlami u nasady nosa.

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

_Tomek_, a skąd ten temat i ankieta ? Czyżby wspaniały BC z nowymi muszlami dalej był nie teges ? :wink: Ja z czasem przyzwyczaiłem się do P7 który ma średnicę muszli ok 43 mm co na początku niezbyt mi pasowało . Moje zdanie jest takie . Duże muszle być mogą pod warunkiem dużego ER . Pozostają jeszcze kwestie osobnicze czyli rozstaw źrenic / grubość nosa aby ucisku nie było .

_Tomek_ 
Optyczny

Dlaczego pytam? To jest obiektywnie duża średnica muszli jak na lornetkę, ale spotykana. Graniczna. Ciekawi mnie czy dla większości jest problematyczna, czy nie jest.

Nowe muszle Bannera mają dla mnie bezproblemową średnicę. Jednak zarówno stare, jak i nowe mają taki sobie mechanizm wysuwania. Dość łatwo przestawia się samoistnie podczas noszenia w futerale.

Kot72 napisał/a:
Pozostają jeszcze kwestie osobnicze czyli rozstaw źrenic / grubość nosa aby
ucisku nie było .

Dobrze, że o tym wspomniałeś. Nie napisałem, że chodzi mi o muszle okularów lornetki, a nie lunety (niby umieszczenie ankiety o tym mówi...) W lunecie nie trzeba wciskać nosa między muszle, więc mogą być większe. Okular zoom w moim Regalu ma muszle 52 mm, a malutki Plossl ma 44 mm.

Dzięki za odpowiedzi!

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

A tak z ciekawości .....Czy przy max wysuwie widzisz całe pole ? W BC oczywiście . W P7 muszę lekko cofnąć . Tak o 1/2 pozycji .

_Tomek_ 
Optyczny

Odrobinę ucięte, ale to nie szkodzi, bo i tak jest ogromne. Wysuwam na maksa, bo 1) muszle lubią się przestawić, więc po wyjęciu z futerału po prostu odkręcam do końca, a nie liczę ząbki, 2) przy maksymalnym wysuwie mogę się rozglądać po polu, a na -1 łapię sporadyczne zaciemnienia

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

_Tomek_, o.k. dzięki .

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Sob 21 Cze, 2025   

_Tomek_ napisał/a:
Odrobinę ucięte, ale to nie szkodzi, bo i tak jest ogromne. Wysuwam na maksa, bo 1) muszle lubią się przestawić, więc po wyjęciu z futerału po prostu odkręcam do końca, a nie liczę ząbki, 2) przy maksymalnym wysuwie mogę się rozglądać po polu, a na -1 łapię sporadyczne zaciemnienia

Zatem to naturalne że łapiesz flary pod Słońce. Żeby ograniczyć flarowanie trzeba sie troszkę zagłębić w obrazie, przybliżyć oko do okularu. Tak sie dzieje w każdej lornetce

_Tomek_ 
Optyczny

Nie, to zupełnie od tego nie zależy. Sprawdzałem już wiele razy z Bannerem, nawet i przed chwilą w lesie po raz 27 :) Tak samo łapie flary pod słońce na 0 i na -1, a nawet i --2, ktore jest juz nieużywalne z powodu zaciemnień. Genesis nie ma takich problemów (ma jeśli mocne światło jest w polu, ale to nie w dzień)

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Czy te problemy występują również gdy patrzysz przez Bannera bez soczewek kontaktowych?

Jan55 
Optyczny
amator

_Tomek_...Banner ma inne muszle (płytkie) a Genessis (głębokie), więc to też ma wpływ na te odblaski. Do tego, prawdopodobnie, gdyby te muszle były mniejsze, 42/43mm, to "wchodziłyby" głębiej w oczodoły i niwelowałyby te odblaski. Nie u każdego takie zjawiska zachodzą, na tych samych egzemplarzach lornetki, więc to zjawisko może występować indywidualnie i być zależne właśnie od dostosowania muszli do oczodołów :wink: .

_Tomek_ 
Optyczny

Binokularnik napisał/a:
Czy te problemy występują również gdy patrzysz przez Bannera bez soczewek kontaktowych?

Sprawdziłem bez soczewek i bez okularów (muszle wysunięte) oraz w okularach (muszle schowane). Problem jest taki sam.

Jan55 napisał/a:
Banner ma inne muszle (płytkie) a Genessis (głębokie), więc to też ma wpływ na te odblaski. Do tego, prawdopodobnie, gdyby te muszle były mniejsze, 42/43mm, to "wchodziłyby" głębiej w oczodoły i niwelowałyby te odblaski.

Być może... Muszle są rzeczywiście inne, mimo praktycznie tej samej średnicy. Trudno powiedzieć czy to jest przyczyną. To są flary powstające od światła wpadającego przez obiektywy, ale ich widoczność faktycznie może zależeć od ustawienia oka względem okularu, które jest wymuszone muszlą. Na pewno przyczyną tych flar nie jest to boczne światło od strony okularów, bo przysłanianie ręką nic nie zmienia. Zresztą generalnie tylko-boczne światło w tych lornetkach nie jest problemem (gdyby było, to są skrzydełkowe osłonki, ale ich nie potrzebuję)

krzykosz 
Początkujący

Wysłany: Nie 22 Cze, 2025   

Panowie a ktoś z was wie jaką szerokość muszli mają Vortexy Razor HD oraz UHD? (interesuje mnie kaliber 42mm i 50mm).

Bo w drodze poszukiwawczej do "zaginionej 12x50" która wyglądałaby następująco:
-dachówka
-przyzwoita optyka (skrót myślowy jakości, którą reprezentuje tutaj każda porządniejsza marka)
-pole min. 5,3°, fajnie 5,4°, idealnie =>5,5°
-min. IPD =<57mm
-szer. muszli ~ 40/41mm
-cena: nie jak alfa lub bardzo wysoka półka

Wychodzi że zostaje mi tylko Razer HD? (o ile ma muszle 40/41mm)

Odpowiedz do tematu