Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
jaka lornetka
Autor Wiadomość
krzykosz 
Początkujący

Wysłany: Sob 28 Cze, 2025   

Jan55 - myślę że to juz lada moment jak wejdzie seria Forest III, która ma już być ze szkłem ED i ponoć w cenie 900-1000pln (tak wybrzmiało to z rolki gdzie zapowiedzili).

Na początku deklarowali premierę na maj/czerwiec, potem na czerwiec/lipiec. Mają obsuwę, ale myślę że ogólnie w lato się pojawią.

Po cichu liczę ze może też będzie premiera następcy Titanium HD 10x42. Nie ma go już nigdzie ma stanie, a fajnie by wypełnił luke lornetek "lepszejszych" za ok. 2/2.5k

Reklama

Jan55 
Optyczny
amator

krzykosz...Jeżeli nie podają nic o "nowym" Titanium HDED to raczej nie będzie, ale to moje zdanie.
W Titanium 10x42, nie ma co za wiele zmieniać, poza transmisją, pociemnieniami brzegowymi i ostrością brzegów, bo reszta nie wymaga zmian. Mogliby też zmienić muszle oczne na mniejsze, takie 42mm i byłoby super. Po takich zmianach, seria Titanium EDHD, zyskałaby na jakości, w stosunku do lornetek z wyższej półki. Trzeba też zauważyć, że seria Titanium HDED, to lornetki o świetnej korekcji AC i ostrości, i na tym polu nie muszą się wstydzić lornetek uznanych marek.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Podobno DO Forest II 10x42 jest dostępna tutaj ale za "normalną" cenę. MZ nadal jest warta tych pieniążków.
BTW: jeżeli nawet ma się pojawić nowa wersja Forest III ED za wyższą cenę, to i tak Delta powinna utrzymać w ofercie obecną wersję w niezmienionej cenie, albo nawet ciupinkę niższej, tzn poniżej 700 PLN. Rzecz w tym że seria Forest II wypracowała sobie opinię sprzętu, od którego zaczyna się przestrzeń "prawdziwych lornetek" I od którego warto zaczynać przygodę z binoholizmem. Szkoda byłoby tracić tak rozpoznawany na rynku produkt.

Jan55 
Optyczny
amator

Soniak10 napisał..." jeżeli nawet ma się pojawić nowa wersja Forest III ED za wyższą cenę, to i tak Delta powinna utrzymać w ofercie obecną wersję w niezmienionej cenie, albo nawet ciupinkę niższej, tzn poniżej 700 PLN."

Aby tak było jak piszesz to Forest II musiałaby kosztować max 550 zł, bo w przypadku wyższej ceny, zakup Foresta II byłby nieopłacalny. Chyba. że okaże się, że Forest III ED nie jest, aż tak, lepszy optycznie od Foresta II, to wtedy cena Foresta II (550 zł) będzie zachęcająca do zakupu. No i ten nowy projekt designu, na który, chyba, nawet Chińczyki by nie wpadli, chyba, że to oni wpadli, a Delta przyklepała.
Wg mnie, tylko bdb optyka F III ED i cena do max 1000 zł, może spowodować, że tą lornetką zainteresują się amatorzy binoholizmu :grin: . W cenie powyżej 1000 zł, zakup F III ED będzie już mało opłacalny, w stosunku np do Chase a nawet M7 czy Kow BD II, bo zakup Chase, w tej chwili, staje się nieopłacalny w stosunku do M7 i Kow BD II :wink: .
To takie moje przemyślenia i nie każdy musi się z nimi zgodzić :wink: .

krzykosz 
Początkujący

Wysłany: Wczoraj 20:24   

Jan55 - nie podważam jakości czy braku potrzeby wymiany Titanium HD, lecz dedukuje potencjalne nadejście nowej "tej najlepszej serii DO" po dostępności serii Titanium HD. Jej praktycznie nie ma gdzie dorwać w większych sklepach.
Więc można sugerować że nadejdzie następca w bliższej czy dalszej przyszłości, albo DO nie jest zainteresowana tym sektorem.

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wczoraj 23:49   

krzykosz...Z DO Titanium HDED, to jest prawdopodobnie taka sprawa, że jest to najmniej popularna seria Delty a wpływ na to ma kilka czynników czyli, mało atrakcyjna cena, duże muszle oczne (44mm), które nie każdemu pasują, duże pociemnienia brzegowe i duża nieostrość brzegowa. To wszystko, na tle konkurencji np Viper HD czy Kowy BD II, które są w podobnych cenach powoduje, że klienci raczej wolą kupić te drugie niż Titanium. Ja sam to, swego czasu poczyniłem i kupiłem Kowę BD II 10x42, która jest trochę lepsza optycznie i mechanicznie.
Co do braków w sklepach to Delta często miewała takie "przerwy" w dostawach swoich lornetek, tak więc,mnie osobiście to nie dziwi. Powoduje to tylko niepotrzebne podwyżki cen tych egzemplarzy, które są, jeszcze w sklepach, co widać po DO Forestach II a za chwilę może to dotknie Chase :wink: .

Odpowiedz do tematu