Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, nie wiem czy dobry dział, ale zapytam. Wszedłem w posiadanie lornetki Swarovski-Optik Habicht 7x42, napewno jest stara w miarę, stąd pytanie, jak można określić, nawet orientacyjnie kiedy została wyprodukowana?
Powiem tak, gratuluję zakupu ! Czy wartościowa to zależy od jej stanu. Ja bym napisał do Swarovskiego, nie tylko w sprawie numeru, ale np czy mogą i za ile zrobić przegląd.
Powiem tak, gratuluję zakupu ! Czy wartościowa to zależy od jej stanu. Ja bym napisał do Swarovskiego, nie tylko w sprawie numeru, ale np czy mogą i za ile zrobić przegląd.
Dzięki za info, z pytaniem czy wartościowa to chodziło mi o walory optyczne, o wymiar finansowy niezbyt. Z tym przeglądem ciekawy pomysł, a jest ktoś kto w kraju się mógłby czymś takim zająć? Gdyby oni się tego nie podjęli, lub gdyby ich cena wyrzuciła mnie z butów. Napewno jej się to przyda, w stanie jest średnim, ale przy takiej cenie zakupu ile dałem to nawet się nie dziwię.
Wysłany: Wto 01 Lip, 2025 Jaka lornetka do około 1000 zł
Witajcie grupowicze. Szukam w miarę przyzwoitej lornetki do astro, przyrody. Statyw mam. Tak oglądam Delta optical 9x63 Titanium lub Nikon 10x50 EX. Czy może coś zupełnie innego. Chciałbym kupić na Allegro jeszcze w tym tygodniu, Baaardzo proszę o pomoc
Wysłany: Wto 01 Lip, 2025
neshanic...Patrząc na wyniki testów Delty i EX to EX wypada zdecydowanie lepiej, co pokazuje różnica punktowa, między nimi. Ty musisz zdecydować i wybrać tą, która Ci bardziej będzie pasowała.
Wg mnie, lornetka 9x63 to lornetka raczej nie do przyrody a do obserwacji zmierzchowych i astro, natomiast lornetka 10x50, bardziej nadaje się do przyrody jak i do obserwacji astro i taką lornetką powinieneś się zainteresować.
Dzień dobry. W temacie lornetek jestem nowicjuszem. Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zakupu tejże.
W wyborze kieruje się wynikami testów i rankingiem na tej stronie. No i mam dylemat. Brałem pod uwagę produkty firmy Steiner. Sky Hawk 10 x42 ewentualnie Wild Life. Zastanawiam się jednak czy nie dołożyć i nie zdecydować się na zakup czegoś z pierwszej 10-tki. Tu najbardziej kusi Nikon Monarch HG. Do niej przekonuje mnie nawet detal w postaci solidnego pokrowca o chyba stosunkowo małej wagi.
Brałem też pod uwagę Olympusa.
Cel obserwacji to krajobrazy i ptaki. Może ktoś z panów coś doradzi. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Wysłany: Sro 02 Lip, 2025
RotLollipop...Jeżeli jesteś lornetkowym laikiem, to każda lornetka z pułapu cenowego od 1800 do 4000 zł, będzie bdb.
Nikon MHG nie jest wart obecnej ceny , i nie jest to lornetka tak dobra jak wskazuje to test. Jej mocną stroną jest duże pole ale słabą stroną jest widoczna AC. Do tego, w obecnej chwili, trzeba trafić na dobry egzemplarz, bo rozrzut jakościowy jest duży, za duży, jak na cenę 4000 zł.
Niewiele droższy (4199) od MHG, jest Vortex Razor HD z lepiej skorygowaną AC i o jasnym, neutralnym kolorystycznie, obrazku.
Olympus PRO też jest dobry, ale już trochę słabszy od ww lornetek i ma najmniejsze pole widzenia.
Jest jeszcze Vortex Viper HD, trochę lepszy od Olympusa.
BDB lornetką 10x42, jest też Kowa BD II, jasna, z dużym ostrym polem.
Jakąkolwiek, z ww lornetek, kupisz to będziesz zadowolony, bo różnice optyczne między nimi, są mało zauważalne dla laika, natomiast, lornetki te różnią się ergonomią, wielkością muszli ocznych, marką i oczywiście ceną.
Musisz pamiętać, że wielkość muszli ocznych w lornetkach, ma duży wpływ na komfort obserwacji. Niedopasowanie muszli do swoich oczodołów może spowodować, że zakup lornetki, nawet za 10000 zł, może nie dać satysfakcji z użytkowania danej lornetki.
Musisz też wiedzieć, czy jesteś w stanie utrzymać w bezruchu (drgania obrazu), lornetkę 10x42, bo to też ma znaczący wpływ na obserwacje, i w tym przypadku, nawet najlepsza lornetka nie da satysfakcji z użytkowania.
Wiele osób ma największy problem, właśnie z tym przypadkiem .
Ponieważ Silesię ze Stolicą komunikują dobre połączenia, proponuję Ci zainwestować w pasję i przyjechać spotkac się i popatrzeć przez różne sprzęty, a przede wszystkim przez ten, który odpowiada na całość Twoich potrzeb budżetowo-obserwacyjnych.
RotLollipop...Jeżeli jesteś lornetkowym laikiem, to każda lornetka z pułapu cenowego od 1800 do 4000 zł, będzie bdb.
Nikon MHG nie jest wart obecnej ceny , i nie jest to lornetka tak dobra jak wskazuje to test. Jej mocną stroną jest duże pole ale słabą stroną jest widoczna AC. Do tego, w obecnej chwili, trzeba trafić na dobry egzemplarz, bo rozrzut jakościowy jest duży, za duży, jak na cenę 4000 zł.
Niewiele droższy (4199) od MHG, jest Vortex Razor HD z lepiej skorygowaną AC i o jasnym, neutralnym kolorystycznie, obrazku.
Olympus PRO też jest dobry, ale już trochę słabszy od ww lornetek i ma najmniejsze pole widzenia.
Jest jeszcze Vortex Viper HD, trochę lepszy od Olympusa.
BDB lornetką 10x42, jest też Kowa BD II, jasna, z dużym ostrym polem.
Jakąkolwiek, z ww lornetek, kupisz to będziesz zadowolony, bo różnice optyczne między nimi, są mało zauważalne dla laika, natomiast, lornetki te różnią się ergonomią, wielkością muszli ocznych, marką i oczywiście ceną.
Musisz pamiętać, że wielkość muszli ocznych w lornetkach, ma duży wpływ na komfort obserwacji. Niedopasowanie muszli do swoich oczodołów może spowodować, że zakup lornetki, nawet za 10000 zł, może nie dać satysfakcji z użytkowania danej lornetki.
Musisz też wiedzieć, czy jesteś w stanie utrzymać w bezruchu (drgania obrazu), lornetkę 10x42, bo to też ma znaczący wpływ na obserwacje, i w tym przypadku, nawet najlepsza lornetka nie da satysfakcji z użytkowania.
Wiele osób ma największy problem, właśnie z tym przypadkiem .
Dzięki za odpowiedź. Hmmm problem w tym, w musiałbym kupić kilka lornetek i sprawdzić je. Później odesłać te, które mi nie pasują. A to przyznasz spore wyzwanie logistyczne.
Trochę zmartwiłes mnie tym, że np Nikon Nikoniw nierówny.. Sądziłem, że taka firma dba o jakość. Cena 900-1000 € powinna zobowiązywać.
[quote="binocullection"]Ponieważ Silesię ze Stolicą komunikują dobre połączenia, proponuję Ci zainwestować w pasję i przyjechać spotkac się i popatrzeć przez różne sprzęty, a przede wszystkim przez ten, który odpowiada na całość Twoich potrzeb budżetowo-obserwacyjnych.[/quote
Owszem blisko, ale ja od kilkunastu lat tam nie mieszkam. Dwa, chciałem kupić lornetke na najbliższy wyjazd wakacyjny... To już za kilka dni stąd nie mam czasu.
Wysłany: Sro 02 Lip, 2025
RotLollipop napisał..."Trochę zmartwiłes mnie tym, że np Nikon Nikoniw nierówny.. Sądziłem, że taka firma dba o jakość. Cena 900-1000 € powinna zobowiązywać."
Niestety ale tak teraz jest z lornetkami, nie tylko Nikona. Jakość pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami danej serii lornetek, nie jest równa i nie ma tu znaczenia cena.
Co do Steinera to są to lornetki mało popularne i optycznie nie należą do dobrych, co uwidacznia się po nieobecności opinii na forach. Te lornetki, które wymieniłem, są w cenach zbliżonych do niektórych Steinerów, ale optycznie są lepsze od Steinerów.
RotLollipop napisał..."chciałem kupić lornetke na najbliższy wyjazd wakacyjny... To już za kilka dni stąd nie mam czasu."
To jest najgorszy sposób zakupu, zwłaszcza lornetki, którą trzeba sprawdzić i dopiero podjąć decyzję, czy ta lornetka nam pasuje. W takim przypadku, zakup "drogiej" lornetki, jest dużym ryzykiem, wiążącym się z dużą stratą finansową, przy późniejszej ewentualnej odsprzedaży, gdyby się okazało, że lornetka nie pasuje, albo nie spełnia oczekiwanych wymagań.
Możesz zaryzykować, bo to Twoje pieniądze, a nuż trafisz na dobry egzemplarz, który Ci spasuje .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,68 sekundy. Zapytań do SQL: 10