Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lornetka?
Autor Wiadomość
timonek 
Nowy

Wysłany: Wczoraj 23:06   

Witam, dolacze sie do tematu szukam lornetki taniej ale dobrej. Co sadzicie o lavenhuk 8x25 karma plus lub celestron 8x25 outland oraz Meade Rainforest Pro 8x32 . Ta ostatnia najlepiej po parametrach teoretycznie bo ma miec przesuniecie fazowe czy jakos tak co czytalem ze to polepsza obraz. Bede uzywal jej praktycznie raz w roku na wyjazdy w gory sporadycznie dlatego duzo nie che wydac, zwlascza ze to moja pierwsza lornetka. Moze jak zaczne kiedys czesciej uzywac to i pojde w cos drozszego narazie ma byc jak najtaniej. Znalazlem tez lornete za 150 zl , jezeli te maja byc tak samo slabe to w sumie po co przeplacac dwukrotnie wiecej. Ale wedlug parametrow te maja dosc szerokie katy patrzenia ta tania ma mniejszy np taka Discovery Elbrus 8x25. Co sadzicie o tych co podalem a moze cos jest lepszego w podobnej cenie. Moze byc troche rdozsza ale tez nie za duzo.

Reklama

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Dzisiaj 1:53   

timonek, najtańsza lornetka którą mogę polecić to Celestron Landscout 7x35 za 377 złotych w deltaoptical.pl (po wpisaniu kodu rabatowego ASTROLIFE10)

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Dzisiaj 9:18   

timonek...Jak na pierwszą lornetkę, to lornetki 8x25, które wymieniłeś, są chybionym pomysłem i do tego to lornetki słabe. Nie wielkość pola widzenia stanowi o jakości lornetki, a jej optyka. Jeżeli nie zależy Ci na dobrej jakości optyki, to jakąkolwiek lornetkę kupisz za 150-200 zł to będzie dla Ciebie dobra. Na pewno Meade Rainforest Pro 8x32, jest najlepszy z tych wszystkich, wymienionych przez Ciebie i jeżeli już masz kupować to kup tą lornetkę, bo na pewno lornetka 8x32, jest lepsza na pierwszą lornetkę, niż 8x25 :wink: .

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Wysłany: Dzisiaj 12:25   

Aktualnie u Chińczyków na Ali .... jest promocja na SVbony 202ed . 8X32 po rabatach i z darmową wysyłką wychodzi ok 395 zł . To już jest warte zastanowienia .

timonek 
Nowy

Wysłany: Dzisiaj 12:42   

widoczek napisał/a:
timonek, najtańsza lornetka którą mogę polecić to Celestron Landscout 7x35 za 377 złotych w deltaoptical.pl (po wpisaniu kodu rabatowego ASTROLIFE10)

ale to jest calkiem inna lornetka wieksza ciezsza

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Dzisiaj 12:43   

Na OLX, w Warszawie, jest nowa SVbony 202 ed za 370 zł. Cena przystępna, tak na Ali jak i w Warszawie.

timonek 
Nowy

Wysłany: Dzisiaj 12:51   

Jan55 napisał/a:
timonek...Jak na pierwszą lornetkę, to lornetki 8x25, które wymieniłeś, są chybionym pomysłem i do tego to lornetki słabe. Nie wielkość pola widzenia stanowi o jakości lornetki, a jej optyka. Jeżeli nie zależy Ci na dobrej jakości optyki, to jakąkolwiek lornetkę kupisz za 150-200 zł to będzie dla Ciebie dobra. Na pewno Meade Rainforest Pro 8x32, jest najlepszy z tych wszystkich, wymienionych przez Ciebie i jeżeli już masz kupować to kup tą lornetkę, bo na pewno lornetka 8x32, jest lepsza na pierwszą lornetkę, niż 8x25 :wink: .

Wiem ze lornetka za 200 czy 300 to nie bedzie to co za 500 czy 800. Wiem troche czytalem o lornetkach ze szkla optya najwazniejsza chodz pisalo tez ze wieksze pole widzenia jest tez wazne. Czyli jak mam kupic nawet tania lornetke to chyba lepiej z wiekszym niz mniejszym polem widzenia jezeli optycznie to to samo chyba ze zle mysle ?. Czytalem tez o tych parametrach o ilosci swiatla ktore wpada itp czyli o serdnicy to tez ja bede tylko w dzien jej uzywal nigdy wieczorem. To nie tak ze niezalezy mi na dobrej jakosci ale jak w okreslonej cenie nie dostane zadnej w dobrej jakosci tzn ze trzeba kupic to co jest chyba tak tragicznie nie bedzie ?. Patrzylem kiedys w znanej sieci sportowej sklepow byle jaka kolrnetke to nic zlego nie widzialem. Jak pisalem to lornetka pierwsza i uzywana naprawde spordydcznie wiec szkoda mi kasy dawac duzo za cos co bedzie lezalo caly rok w szufladzie. A przez najtansza chyba cos zawsze zobacze np z oddali jakies zwierze. To mam rozumiec ze jak wszytskie sa tak samo zle to po co mam placic 300 zl jak moglbym 150 jezeli ten sam efekt uzyskam ? Wydawalo mi sie ze w kazdej dziedzinie sa najlepsze produkty w swoim przedziale cenowym. Jezeli nic lepszego innego w tej ecnie od meade nie dostane to chyba wypada ta kupic poki jescze sa bo juz koncowki w jedym sjlepie sie nawet skonczyly a jescze dwa tygodnie temu byly jak czytalem o lornetkach.
Ostatnio zmieniony przez timonek Dzisiaj 12:54, w całości zmieniany 1 raz  

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Dzisiaj 12:53   

timonek napisał..."ale to jest calkiem inna lornetka wieksza ciezsza"

Tak bo to jest lornetka porro, która, raczej, do turystyki się nie nadaje (wielkość i waga).
Zobacz jeszcze na lornetkę Focus OUTDOOR II 8X34 HD w sklepie "Cyfrowe.pl" za 418 zł. Jest niezła, ale ma pole 7*, mniejsze od Rainforesta i Svbony.

timonek 
Nowy

Wysłany: Dzisiaj 13:03   

Jan55 napisał/a:
timonek napisał..."ale to jest calkiem inna lornetka wieksza ciezsza"

Tak bo to jest lornetka porro, która, raczej, do turystyki się nie nadaje (wielkość i waga).
Zobacz jeszcze na lornetkę Focus OUTDOOR II 8X34 HD w sklepie "Cyfrowe.pl" za 418 zł. Jest niezła, ale ma pole 7*, mniejsze od Rainforesta i Svbony.

To czyli jak ma mniejsze pole i jest drozsza od meade to chyba mniej oplacalny wybor ? Chyba z ejest ogolnie lepsza ? Ja moge tylko poczytac parametry a czy ona dobra nie wiem dlatego pytam tutaj moze ktos mial doczynienia z tanszymi lornetkami i wie co dobre w takiej cenie mniej wiecej. Mi pozostaje co najwyzej wybrac ze dwie zamowic i cos wybrac lub konkretna juz zeby nie zwracac. Z tego co wyszukalem ta meade byla ogolnie duzo drozsza wczesniej tylko dzieki wyprzedazom mozna kupic ja taniej, wiec moze to dobry wybor ? Jezli nie ma innej lepszej od niej w podobnej cenie ?
Ostatnio zmieniony przez timonek Dzisiaj 13:06, w całości zmieniany 1 raz  

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Dzisiaj 13:05   

timonek...Jak napisałem wcześniej, jeżeli nie ma dla Ciebie różnicy w optyce lornetki za 150-200 w stosunku do lornetki za 400-450 zł, to znaczy, że nie musisz kupować nic droższego ponad to, co sobie założyłeś.
Jedynie tylko radzę, nie kupuj na pierwszą lornetkę, lornetki 8x25, chyba, że miałeś taką w rękach, patrzyłeś przez nią i uważasz, że jest dla Ciebie dobra. Jeżeli nie miałeś w rękach 8x25, to kup, sprawdź, najwyżej zwrócisz do 14 dni :wink: .
Pytanie, w jakiej cenie możesz kupić Meade Rainforesta ?
Miałem go jak kosztował 599 zł i za taką cenę jest dobry, ale za wyższą już nie opłaca się kupować. Chodzi o jakość optyki w stosunku do ceny, a nie wielkość pola w stosunku do ceny. Są lornetki z mniejszymi polami ale z świetną optyką i mechaniką i kosztują 2 do nawet 10x więcej od Meade. Więc nie kieruj się dużym polem bo to nie jest najważniejszy warunek dobrej optyki.
Ostatnio zmieniony przez Jan55 Dzisiaj 13:13, w całości zmieniany 1 raz  

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Wysłany: Dzisiaj 13:13   

timonek, Marka MEADE już padła i została sprzedana zdaje się Orionowi . To co jest w tej chwili w sklepach to już końcówki . Jak Ci się podoba to bierz . Zawsze masz 14 dni na zwrot gdyby coś było nie tak .

timonek 
Nowy

Wysłany: Dzisiaj 13:14   

Jan55 napisał/a:
timonek...Jak napisałem wcześniej, jeżeli nie ma dla Ciebie różnicy w optyce lornetki za 150-200 w stosunku do lornetki za 400-450 zł, to znaczy, że nie musisz kupować nic droższego ponad to, co sobie założyłeś.
Jedynie tylko radzę, nie kupuj na pierwszą lornetkę, lornetki 8x25, chyba, że miałeś taką w rękach, patrzyłeś przez nią i uważasz, że jest dla Ciebie dobra. Jeżeli nie miałeś w rękach 8x25, to kup, sprawdź, najwyżej zwrócisz do 14 dni :wink: .
Pytanie, w jakie cenie możesz kupić Meade Rainforesta ?

Wiec tak procz zobaczenia raz beda w sklepie jakies jednej czy doch lornetek ptrzac tylko z dala na inne regaly sklepowe to nie mam doswiadczenia zadnego patrzac na dworze i jak to wyglada. Chce tanio bo nie wiem nawet jak czesto bede z nej korzystal napewno mysl jest zeyby zabrac w gory tylko i wylaczie, wiec raz w roku moze spojrze przez nia z 5 razy ;) . Jezeli te lornetki co wymienilem sa w podobych cenach to w sumie lepiej juz brac od razu 8x32 niz 8x25 zeby probowac jezeli faktycznie ma byc gorzej a duzo wieksza jakos po wymiarach nie jest od 8x25. Z tego co widzialem to meade byla duzo drozsza kiedys chyba z 800 zl wiec teoretycznie powinna byc lepsza od lavenhuka ktory normalnie kosztuje niecale 300 zl. a meade moge dzieki wyprzedazy kupic niewele drozej.

timonek 
Nowy

Wysłany: Dzisiaj 13:17   

Jan55 napisał/a:
Pytanie, w jakiej cenie możesz kupić Meade Rainforesta ?
Miałem go jak kosztował 599 zł i za taką cenę jest dobry, ale za wyższą już nie opłaca się kupować. Chodzi o jakość optyki w stosunku do ceny, a nie wielkość pola w stosunku do ceny. Są lornetki z mniejszymi polami ale z świetną optyką i mechaniką i kosztują 2 do nawet 10x więcej od Meade. Więc nie kieruj się dużym polem bo to nie jest najważniejszy warunek dobrej optyki.

Meade moge kupic za 300 zl wiem z tym polem ale czytalem ze z mniejszym polem to jak patrzenie przez dziurke od klucza wiec szukalem cos z wiekszym polem w tej samej cenie bo pomyslalem ze jak mam tyle samo zaplacic to lepiej zeby miala wieksze pole.

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Wysłany: Dzisiaj 13:19   

Jan55, ta z OLX wygląda na nową tylko trochę dziwne że ktoś kupił i zaraz odsprzedaje . Z pakietem ochronnym i wysyłką cena jak za nową z Ali ...

timonek, jak jest okazja to bierz Meade .

timonek 
Nowy

Wysłany: Dzisiaj 13:21   

Kot72 napisał/a:
timonek, Marka MEADE już padła i została sprzedana zdaje się Orionowi . To co jest w tej chwili w sklepach to już końcówki . Jak Ci się podoba to bierz . Zawsze masz 14 dni na zwrot gdyby coś było nie tak .
Dla mnie nie ma tu pojecia podobac bo lornetki wygladaja praktycznie tak samo to nie ubranie ;) przegladajac widze tylko parametry dla mnie sie liczy cena, chce w tej chwili wydac malo ale zeby dobrze wydac . Chyba ze wszystkie lornetki do 300 sa tak samej jakosci ale watpie zasze sa lepsze prodyukty i gorsze w kazdym przedziale cenowym. Bo inaczej to moglbym wziasc jakas za 150 i wydalbym mniej jezeli tak samo bym widzial jak w tej za 300 ;)

Odpowiedz do tematu