Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lornetka?
Autor Wiadomość
timonek 
Nowy

Wysłany: Nie 06 Lip, 2025   

Kot72 napisał/a:
Jan55, ta z OLX wygląda na nową tylko trochę dziwne że ktoś kupił i zaraz odsprzedaje . Z pakietem ochronnym i wysyłką cena jak za nową z Ali ...

timonek, jak jest okazja to bierz Meade .

Czyli rozumiem nic lepszego w cenie okolo 300 zl nie znajde ? to ywpada ja zamowic. Bo nie chcialem tu juz wzucac 50 linkow d lornetek bo uznalem ze to bez sesnsu jezeli sie nie znam. To wybralem takie po parametrach iewentulanie zdaje sie na czyjes zdanie kogos kto sie orientuje bardziej :) .

Reklama

Jan55 
Optyczny
amator

timonek...Znalazłem Meade w jednym sklepie "Bispace" za 300 zł, więc ta cena jest jak najbardziej opłacalna, tzn lornetka jest tej ceny warta.
Natomiast poprzednie ceny, w granicach 800 zl, były co nieco z kosmosu, bo po dołożeniu 150 zł można było kupić, zdecydowanie lepszego, Vortexa DB HD 8x32, więc kto miał pojęcie o lornetkach, to nie kupił Meade za 800 zł.
Kup tego Meade i spróbuj, bo na pewno jest zdecydowanie lepszy od tych 8x25.
Kupno na OLX jest zawsze obarczone ryzykiem, więc lepiej to zrobić w sklepie internetowym z możliwością zwrotu, gdyby było coś nie tak z lornetką.

timonek 
Nowy

Jan55 napisał/a:
timonek...Znalazłem Meade w jednym sklepie "Bispace" za 300 zł, więc ta cena jest jak najbardziej opłacalna, tzn lornetka jest tej ceny warta.
Natomiast poprzednie ceny, w granicach 800 zl, były co nieco z kosmosu, bo po dołożeniu 150 zł można było kupić, zdecydowanie lepszego, Vortexa DB HD 8x32, więc kto miał pojęcie o lornetkach, to nie kupił Meade za 800 zł.
Kup tego Meade i spróbuj, bo na pewno jest zdecydowanie lepszy od tych 8x25.

Wczesniej byla tez w sklepie lavenhuk ale przez ten czas co sie rozgladalem czytalem juz sie skonczyly.
To czy tak czy siak nawet jak kosztowala 600 jak pisales to i tak raczej w tej chwili z normalnie dostepych lornetek nie wyprzedazowych raczej nic lepszego nie dostane bo bym musial dac ponad 500 zeby miec jakos tej meade dobrze mysle ? Czy moze jest cos lepsezgo od meade w cenie 400-500 tak teoretycznie juz bo wiecej i tak bym na lornetke nie wydal :) A co do tej meade to czysty przypadek gdzies przeczytany test chyba nawet zagraniczna strona.

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Jakaś recenzja była ale modelu 8x42 . Te przeważnie bywają najlepsze w danej serii . 8x32 może już tak dobra nie być . SVbony mechanicznie będzie lepsze z uwagi na magnezową obudowę i metalowe pokrętło . Optycznie to trzeba by obie porównać jednocześnie . Zapewne czytałeś że obudowa i pokrętło Meade jest plastikowe ? Nie żeby to była jakaś wada ale trzeba będzie się delikatnie z tą lornetką obchodzić .

timonek 
Nowy

Kot72 napisał/a:
Jakaś recenzja była ale modelu 8x42 . Te przeważnie bywają najlepsze w danej serii . 8x32 może już tak dobra nie być . SVbony mechanicznie będzie lepsze z uwagi na magnezową obudowę i metalowe pokrętło . Optycznie to trzeba by obie porównać jednocześnie . Zapewne czytałeś że obudowa i pokrętło Meade jest plastikowe ? Nie żeby to była jakaś wada ale trzeba będzie się delikatnie z tą lornetką obchodzić .

Nie pamietam gdzie czytalem , prze ostanie dwa tygdnie czytalem na temat lornetek i tak zglupialem bo odnioslemm wrazenie ze nic ponizej tysiaca nie jest warte ;) Nie wiem juz takich sczegolow nie pamietam czy czytaelem ze cos jest plastikowe czy nie. Zeby porownac musialbym zamowic obie tylko czy bylbym w stanie zobaczyc roznice w krotkim czasie w miescie nie bedac np w gorach tam gdzie miala by byc uzywana. Delikatnie w snsie jak delikateni ? rozleci sie czy ze co sie ma stac ? przeciez plastik tez nie jest nie wiadomo jak slaby. I nie widze nigdzie zeby byla w podobej cenei tylko jest drozsza o dobra stowe lub nawet wecej.

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Ta Meade za ok 300 zł jest tylko 1 sztuka na stanie . Plus 20 zł za przesyłkę . Jeśli te parametry spełniają oczekiwania to brać . Tak jak pisałem zawsze można zwrócić .

timonek 
Nowy

Kot72 napisał/a:
Ta Meade za ok 300 zł jest tylko 1 sztuka na stanie . Plus 20 zł za przesyłkę . Jeśli te parametry spełniają oczekiwania to brać . Tak jak pisałem zawsze można zwrócić .
Ja sie nie znam to co patrzylem to napisalem dwa modele plus ten znaleziony przypadkiem. Gdyby tej nie bylo to pozostal by lavenhuk ktory wymienilem lub cos innego podobnego w podobnej cenie. Parametry to tylo suuche parametry nie znajac sie nie majac do czynienia z lornetkami moge tylko po parametrach wyszukac. Dlatego napisalem tutaj ze moze ktos mial doczynienia realnie z tanszymi lornetkami ponizej 500 zl.

Jan55 
Optyczny
amator

timonek...Kupno jakiejkolwiek lornetki poniżej 500 zł jest obarczone większym ryzykiem jej jakości optyczno-mechanicznej niż lornetki od 1000 zl wzwyż, więc trzeba patrzeć na to jak na loterię. Albo kupisz i trafisz na dobry egzemplarz albo na felerny. Tego się nie przewidzi, bo z reguły do lornetek bardzo tanich, producenci nie przywiązują żadnej wagi, co do ich jakości. W ostatnich czasach dotyka to też lornetek dużo droższych, i nic na to się nie poradzi. Trzeba kupować i sprawdzać samemu daną lornetkę. Gorzej, jeżeli kupujący nie jest obeznany w temacie i nie wie co i jak zrobić i sprawdzić, przynajmniej podstawowe cechy lornetki.

Jan55 
Optyczny
amator

timonek napisał..."Gdyby tej nie bylo to pozostal by lavenhuk ktory wymienilem lub cos innego podobnego w podobnej cenie..."

Lornetki które wymieniłeś, oprócz Meade 8x32, mają maleńkie pola widzenia, więc nie dość, że są słabe optycznie, to jeszcze patrzyłbyś przez nie jak przez rurkę, albo jak mówimy, przez dziurkę od klucza i zaręczam Ci, że po jednym wyjeździe na wycieczkę, lornetka wylądowałaby w szufladzie, nie przynosząc Ci satysfakcji z patrzenia przez nią :cry: .
Tak jak piszemy, kup tego Meade i sprawdź go fizycznie, bo to co piszemy to jedno a to co Tobie spasuje to coś innego. Po sprawdzeniu napisz czy jest OK, lub, czy coś Ci jeszcze podpowiedzieć. Jeżeli nie spasuje, to wtedy sobie kupisz taką jaką będziesz chciał i za mniejsze pieniądze. Tak to wygląda z mojego pkt widzenia :wink: .

Jan55 
Optyczny
amator

Kot72 napisał..." Zapewne czytałeś że obudowa i pokrętło Meade jest plastikowe ? Nie żeby to była jakaś wada ale trzeba będzie się delikatnie z tą lornetką obchodzić ."

Meade ma korpus alu i pokrętło metalowe obleczone gumową nakładką a plastikowe jest tylko pokrętło dioptrii, miałem tą lornetkę przez rok i to wiem, a na stronie Levenhuka też o tym piszą. Co do obudów to żadna obudowa (magnez,alu, poliwęglan) nie uchroni lornetki przed uszkodzeniami, jeżeli się o nią nie dba. Większość firm, większość swoich, nawet droższych modeli, np Vortex, Nikon, Opticron, Bushnell, Delta itd, "pakuje" swoje lornetki w obudowy z poliwęglanu i nic się z nimi nie dzieje, więc nie ma co straszyć delikatnym obchodzeniem się, z takimi lornetkami.

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Jan55, w recenzji mod 8x42 na Best binoculars reviews jest napisane że korpus , pokrętło i muszle to plastik . Nie sądzę aby w mod 8x32 dali inny materiał .

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Jan55 napisał/a:
Na pewno Meade Rainforest Pro 8x32, jest najlepszy z tych wszystkich, wymienionych przez Ciebie i jeżeli już masz kupować to kup tą lornetkę
Jan55, Kot72 i timonek: szczerze odradzam! Akurat tego Rainforesta miałem w ręku i choć Jan55 co do zasady to masz rację, że 8x32 jest lepsza niż 8x25, ale jak tylko przyłożyłem tę lornetkę do oczu, to natychmiastowo odniosłem piorunujące wrażenie, jakbym patrzył przez lekko zamgloną szybkę, w której nie da się ustawić wyraźnej ostrości. A zaznaczam, że ja nie jestem raczej nadmiernie wymagający pod tym względem i zwykle zadowalam się "średnią jakością optyczną" lornetki. Nie sądzę, żeby inne lornetki z tego przedziału cenowego były wyraźnie lepsze, przynajmniej dachówki.
BTW: tydzień temu zamawiałem "okulary do pracy z monitorem ekranowym", oprawki które wybrałem kosztowały raptem 290 zł a para zwykłych soczewek, przed obróbką, to koszt... 590 zł! Więc o jakiej jakości lornetki możemy mówić w cenie 200-300 zł?! Doradzanie komuś czegokolwiek "w miarę dobrego" w tym zakresie cenowym to nonsens! Dlatego na tak postawione pytanie mam swoją koncepcję, którą wyjaśniam w tym wątku.

timonek 
Nowy

Jan55 napisał/a:
timonek napisał..."Gdyby tej nie bylo to pozostal by lavenhuk ktory wymienilem lub cos innego podobnego w podobnej cenie..."

Lornetki które wymieniłeś, oprócz Meade 8x32, mają maleńkie pola widzenia, więc nie dość, że są słabe optycznie, to jeszcze patrzyłbyś przez nie jak przez rurkę, albo jak mówimy, przez dziurkę od klucza i zaręczam Ci, że po jednym wyjeździe na wycieczkę, lornetka wylądowałaby w szufladzie, nie przynosząc Ci satysfakcji z patrzenia przez nią :cry: .
Tak jak piszemy, kup tego Meade i sprawdź go fizycznie, bo to co piszemy to jedno a to co Tobie spasuje to coś innego. Po sprawdzeniu napisz czy jest OK, lub, czy coś Ci jeszcze podpowiedzieć. Jeżeli nie spasuje, to wtedy sobie kupisz taką jaką będziesz chciał i za mniejsze pieniądze. Tak to wygląda z mojego pkt widzenia :wink: .

Jak male pola widzenia maja jak nawet lavenhuk ma ciutke wieksze od meade , nie wiem skad take stwierdzenie. Przecez specjalnie wybralem modele o jak najwiekszym polu widzenia z najtanszych zeby wlasnie nie blo efektu dziurki od klucza.

timonek 
Nowy

Soniak10 napisał/a:
Jan55 napisał/a:
Na pewno Meade Rainforest Pro 8x32, jest najlepszy z tych wszystkich, wymienionych przez Ciebie i jeżeli już masz kupować to kup tą lornetkę
Jan55, Kot72 i timonek: szczerze odradzam! Akurat tego Rainforesta miałem w ręku i choć Jan55 co do zasady to masz rację, że 8x32 jest lepsza niż 8x25, ale jak tylko przyłożyłem tę lornetkę do oczu, to natychmiastowo odniosłem piorunujące wrażenie, jakbym patrzył przez lekko zamgloną szybkę, w której nie da się ustawić wyraźnej ostrości. A zaznaczam, że ja nie jestem raczej nadmiernie wymagający pod tym względem i zwykle zadowalam się "średnią jakością optyczną" lornetki. Nie sądzę, żeby inne lornetki z tego przedziału cenowego były wyraźnie lepsze, przynajmniej dachówki.
BTW: tydzień temu zamawiałem "okulary do pracy z monitorem ekranowym", oprawki które wybrałem kosztowały raptem 290 zł a para zwykłych soczewek, przed obróbką, to koszt... 590 zł! Więc o jakiej jakości lornetki możemy mówić w cenie 200-300 zł?! Doradzanie komuś czegokolwiek "w miarę dobrego" w tym zakresie cenowym to nonsens! Dlatego na tak postawione pytanie mam swoją koncepcję, którą wyjaśniam w tym wątku.

Uwazam ze troche przesadzasz z tymi cenami zwyklych soczewek w okularach, no oprawek nie lcze to calkiem inny temat. Zwykle soczewki do okularow kosztuja 60 zl do 100 to maks a nie 500 jak piszesz. Za tyle to ja nie wiem co to juz musi byc, wiem bo w rodzinie ostanio ktos robil olulary i z antyrefleksem. Wiekszosc ludzi nosi i patrzy noon tsop przez okulary gdzie szkla kosztuja ponizej stowy i jakos nikt nie mowi ze zle widzi.

Jan55 
Optyczny
amator

Kot72 Na "Best binoculars reviews", czasami testujący "strzela" takie babole, że aż wstyd. Więc ja traktuje jego opisy jako info. O kilku lornetkach pisał, że mają korpus poliwęglanowy a okazywało się, że to nie prawda. Na stronie Meade, która zniknęła z internetu, po sprzedaniu firmy Orionowi, zawsze pisało, że korpusy w Raiforestach są z alu. Sam to sprawdzałem w swoim, jak miałem, 8x32, więc się dalej nie będę spierał. Natomiast jedno mogę napisać, że Raiforest jest lepiej wykonaną i z lepszych materiałów, lornetką, niż np Nikon P7 8x30.

Odpowiedz do tematu