Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lornetka w cenie do ok. 300 zł? Rady dla poszukujących
Autor Wiadomość
Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Wczoraj 19:31   Jaka lornetka w cenie do ok. 300 zł? Rady dla poszukujących

Ponieważ dość często na tym portalu pojawiają się takie pytania, dlatego postanowiłem przedstawić swoje stanowisko w tej sprawie, które adresuję wszystkim, poszukującym swojej "pierwszej, taniej i dobrej lornetki".
Po pierwsze: tydzień temu zamawiałem "okulary do pracy z monitorem ekranowym", oprawki które wybrałem kosztowały raptem 290 zł a para zwykłych soczewek, przed obróbką, to koszt... 590 zł! Więc jakiej jakości lornetki możemy się spodziewać w cenie 200-300 zł?!

Co zatem można poradzić komuś, kto nie chce lub nie może wydać chociażby tych 700 zł na pierwszą, przyzwoitą lornetkę?
Otóż kompilacja dostępnych informacji, w tym artykułu o "chochli stalowej" w Optyczne.pl, prowadzi mnie do wniosku, że ten supertani sprzęt, dostępny na portalach chińskich, np. na TEMU, jest konstruowany z odpadów poprodukcyjnych w chińskich fabrykach, które produkują sprzęt dla rozmaitych marek z całego świata. Te podzespoły (soczewki, pryzmaty, tubusy) prawdopodobnie nie przeszły kontroli jakości, wymaganej przez renomowanego producenta i powinny zostać zniszczone. Ale „przedsiębiorczy Chińczycy” zamiast ponosić koszty utylizacji, postanowili użyć tych części do montażu lornetek „noname” albo pod własnymi „markami-krzakami” i sprzedawać za symboliczne grosze. Ponieważ te podzespoły nie przeszły kontroli jakości z przyczyn różnych – czasami poważnych (wyszczerbione pryzmaty lub soczewki, źle wyczernione wnętrza tubusów albo wadliwie położone powłoki na szkłach) a czasami drobnych (jakieś drobne zarysowania powierzchni itp) – więc w ten sposób mogą powstawać lornetki o bardzo różnych parametrach i dużym rozrzucie jakości. Siłą rzeczy muszą one być wmontowane w tubusy o identycznych wymiarach montażowych i zbliżonym kształcie do markowych oryginałów, stąd ich podobieństwo do sprzętu markowego. Na dowód załączam zrzutki z ekranu dla kilku przykładowych lornetek, jakie rzuciły mi się w oczy na takim właśnie, chińskim portalu. Jasne, że muszą one różnić się choć trochę wyglądem od markowych oryginałów, bo oryginały zapewne są zastrzeżone i ich skopiowanie jeden-do-jednego naraziłoby fabrykę na potężne kary.
W ten sposób można za niewielkie pieniądze trafić (najczęściej) na sprzęt ewidentnie wadliwy, ale można też mieć szczęście i trafić na egzemplarz, w którym wady będą wręcz niezauważalne, przynajmniej w pierwszym okresie użytkowania i dla niedoświadczonego właściciela. Zresztą komentarze pod ich ofertami od osób, które taki sprzęt kupiły wskazują, że niektórzy mieli jednak szczęście. Ale czy warto próbować? Każdy musi sam sobie odpowiedzieć.

Podsumowując: na pytanie „jaką lornetkę mam kupić w cenie do ~300-400 zł?” mam jedną odpowiedź: w tej cenie to można jedynie zdać się na los szczęścia, uzbroić w cierpliwość, wyszukać na jakiś azjatyckich portalach coś, co wygląda podobnie do markowych oryginałów, i zamówić sprzęt w cenie, powiedzmy, 150-300 zł licząc się z tym, że pierwszy egzemplarz (a może i drugi też?) trzeba będzie odesłać i zażądać wymiany na inny.

Jeśli ten tekst komuś coś rozjaśni i pomoże w podjęciu decyzji, to będę wdzięczny za "lajka".
Powodzenia w wyborach i zadowolenia z podjętych decyzji. Oby jak najrzadziej trzeba było odsyłać zamówiony przez internet sprzęt.

TEMU_lornetka_AfterWave-xxx.jpg
Kojarzy się z Leicą?
Plik ściągnięto 320 raz(y) 45,06 KB

TEMU_lornetka_SunCore2-xxx.jpg
Meopta?
Plik ściągnięto 320 raz(y) 62,62 KB

TEMU_lornetka_Bravrain-DeltaOptical.jpg
Krewniak Delta Optical Forest II?
Plik ściągnięto 320 raz(y) 81,98 KB

TEMU_lornetka_EmPower-xxx.jpg
Klon Steinera?
Plik ściągnięto 320 raz(y) 48,55 KB

TEMU_lornetka_Apexel-xxx.jpg
Podobna do Zeissa?
Plik ściągnięto 320 raz(y) 48,05 KB

Reklama

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Wczoraj 21:49   

Kupowanie losowego, chińskiego sprzętu, którego nigdy się nie miało w ręku, nie widziało się żadnej wiarygodnej opinii/recenzji itp. nie jest moim zdaniem sensownym krokiem.

Zdawanie się na szczęście w przypadku ograniczonego budżetu to też dziwny pomysł. Jak się nie trafi, to co? Skąd pewność, że początkujący będzie w stanie rozpoznać bubla?

Ja postanowiłem, że przy kolejnych okazjach poświęcę więcej czasu na zapoznanie się z tańszym (<1000 PLN) sprzętem. Będę miał większą wiedzę, co polecać ludziom, którzy nie chcą wydawać na lornetkę więcej.

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wczoraj 22:16   

ryszardo...Dobrze napisane, ale co polecisz ludziom, laikom, którzy chcą kupić lornetkę za max 150-300zł a nie za 500-1000 zł ?
Ja polecam to co znam i zaznaczam, że kupno takiego sprzętu to los szczęścia, jak się trafi :wink: .
Nie polecam czegoś co jest niewiadomym czy używanym sprzętem, chyba, że można taki sprzęt, fizycznie, sprawdzić, przed zakupem.

Napisałeś..."Zdawanie się na szczęście w przypadku ograniczonego budżetu to też dziwny pomysł. Jak się nie trafi, to co? Skąd pewność, że początkujący będzie w stanie rozpoznać bubla? "

Na bubla można trafić, nawet, w sprzęcie kilka-kilkanaście razy droższym, czego sam nie raz doświadczyłem. Tyle, że mam jakieś pojecie o lornetkach i ich właściwościach mechaniczno-optycznych, a laik czegoś takiego nie ma, więc wystarcza mu to co zobaczy przez zakupioną, w miarę tanią lornetkę, byle był to w miarę ostry obraz. Dla większości użytkowników-laików, nie mają znaczenia pozostałe aspekty optyczne, bo po prostu, tym tematem, się nie interesują. Wobec tego laik, czy kupi lornetkę za 150 czy za 800 zł to i tak będzie to dla niego tylko lornetka, którą użyje tylko raz a może 4 razy w roku i dojdzie do wniosku, że niepotrzebnie wydał kasę.
Chyba, że załapie bakcyla binoholizmu i zacznie się interesować oraz zgłębiać, "tajemnice" optyczne lornetek, ale musi chcieć to robić, a jeżeli nie, to proponowanie mu lornetek droższych, ponad to co sobie założy , nie ma sensu :wink: .

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Wczoraj 22:31   

Jeszcze nie wiem, co polecę ludziom dysponującym kwotą poniżej 500 zł.
Ja napisałem, że będę patrzył na lornetki za mniej niż 1000 zł (bo ich nie znam dostatecznie dobrze), a nie na lornetki za 500-1000 zł. 200 też jest mniejsze od 1000 :idea:

Może się okazać, że stwierdzę, iż za mniej niż 400 zł (przykład, jeszcze tego nie wiem) polecę, żeby w ogóle lornetki nie kupować, bo to marnowanie pieniędzy. Zobaczymy :roll:

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Wczoraj 22:45   

ryszardo napisał/a:
Kupowanie losowego, chińskiego sprzętu, którego nigdy się nie miało w ręku, nie widziało się żadnej wiarygodnej opinii/recenzji itp. nie jest moim zdaniem sensownym krokiem.
W sumie tak, ale szukanie "dobrej lornetki (tzn zasługującej na polecenie) za 200-300 zł" nie jest ani odrobinę bardziej sensowne, dlatego "quod scripsi, scripsi".
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam :cool:
ryszardo napisał/a:
Może się okazać, że stwierdzę, iż za mniej niż 400 zł (...) polecę, żeby w ogóle lornetki nie kupować, bo to marnowanie pieniędzy.
I z mojego doświadczenia wynika, że to byłby najsłuszniejszy wniosek. A jeżeli komuś bardzo zależy i ma mocne nerwy, to niech się bawi w "rosyjską ruletkę", którą opisałem wyżej. :idea:
BTW: czy Optyczne.pl nie zechciałyby zakupić takiego losowego sprzętu, wyglądającego na klona jakieś znanej marki i poddać testowi oraz rozebrać na części - podobnie jak z tą "chochlą stalową" - i sprawdzić, czy nie ma trochę racji w tym, co napisałem? Te 200 zł to nie powinien być koszt rozkładający budżet Portalu, prawda? :wink:

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wczoraj 23:51   

Soniak10...O tym co napisałeś w pierwszym poście tematu, to piszemy za każdym razem jak ktoś zadaje pytanie"Jaką lornetkę kupić za 100-500 zł". Natomiast, czy zadający pytanie skorzysta z naszych porad, to już jest wielka niewiadoma, ponieważ mało kto z tych pytających odpowiada, czy kupił to co chciał za swój budżet, czy raczej skorzystał z naszych porad i kupił drożej ale lepiej :smile: .
Są ludzie, którzy niby chcą porady ale i tak z tej porady nie skorzystają, bo taka ich wola. Kupują i tak to co chcą i ewentualnie jak im nie pasuje, to lornetki lądują w lombardach lub portalach sprzedażowych za cenę wyższą od zakupu (spotkałem się z takimi ofertami kilka razy na OLX) lub za pól ceny, aby tylko pozbyć się chłamu lornetkowego, kupionego według swojego widzimisię.
Tylko świadomy tematu lornetkowicz, może postąpi wg naszych porad, chociaż nie zawsze, które to porady, dla laików, ukierunkowanych na swój określony budżet, są ewentualnie, tylko jakąś wskazówką do zakupu :wink: .
Jestem ciekaw jak temat się rozwinie i jakie będą padać propozycje, dotyczące zakupów "tańszych", ale dobrych lornetek :wink: .

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Dzisiaj 8:52   

ryszardo napisał/a:
Jak się nie trafi, to co? Skąd pewność, że początkujący będzie w stanie rozpoznać bubla?

Pan Prezes Cichosz, dwa zestawy pytań, nagroda 25 tysięcy złotych.
Odpowiadam na pytanie 1: jak się nie trafi, to się odsyła z prośbą o wymianę na inny (niekoniecznie lepszy) egzemplarz, do skutku lub do wyczerpania nerwowego, zależy co szybciej nastąpi. "Rosyjska ruletka", tylko przed zamówieniem należy zapoznać się - drobiazgowo! - z regulaminem sprzedawcy i portalu. :wink:
Odpowiadam na pytanie 2: jeżeli początkujący po przyłożeniu lornetki do oczu widzi obraz, który go satysfakcjonuje i nie jest w stanie rozpoznać bubla, to w czym problem? O to przecież chodzi, żeby klient był zadowolony, czyż nie?!
Panie Prezesie, czy wygrałem? Chociaż lornetkę? Chińską? :grin:

_Tomek_ 
Optyczny

Wysłany: Dzisiaj 9:52   

Soniak10, dobry początek i odniesienie do okularów, mam to samo doświadczenie, dalej jednak zbędna dyskusja o chłamie lornetkowym. Przez kilka lat do czytania używałem okularów z apteki/Rosmana za ~25 zł, które dawały nieprzyjemne odblaski i łamały się, a teraz zrobiłem w końcu porządne za 5 stów. Ile więc może kosztować przyzwoita lornetka klasy 32/42 mm, która jest bardziej skomplikowana?

Jeśli ma to być dachówka, to moim zdaniem minimum jakie trzeba wydać, by mieć przyjemność z obserwacji to kwota 1500-2000 zł. Dokładniej, chodzi o komplet podstawowych technologii:
- wielowarstwowe powłoki na wszystkich szklanych powierzchniach (FMC) - wpływ na jasność, kolorystykę i kontrast
- powłoki korygujące fazę na pryzmatach (P) - rozdzielczość, kontrast
- odbijająca warstwa srebrowa lub dielektryczna na pryzmatach - jasność, kontrast
- szkło o niskiej dyspersji w obiektywach (ED) - aberracja chromatyczna
- szkło BaK-7 w prymatach - jasność w całym polu widzenia

Trzeba spokojnie wczytać się w specyfikację i upewnić się, że lornetka dysponuje wszystkim co wymieniłem. Nie jest to gwarancja sukcesu, są lornetki o dobrej kontroli AC bez szkła ED (zwłaszcza te o mniejszych aperturach i powiększeniach), są lornetki ze szkłem ED i sporą AC, ale ogólna zasada jest taka jak napisałem.

Tańsze lornetki wymagają oszczędności mających bardzo widoczne konsekwencje, np. Delta Forrest II daje ciemny i mało kontrastowy obraz (zwykła aluminiowa warstwa odbijająca na pryzmatach - trzeba dołożyć do Chase z warstwą srebrową), Vortex Diamondback HD ma dużą AC wynikającą z braku szkła ED (trzeba dołożyć do Viper HD), itd.

Lornetki porro mogą być tańsze, bo nie wymagają niektórych powłok i pryzmaty są prostsze w budowie. Sam 20 lat temu używałem całkiem przyzwoitego Soligora MC Advanced 10x50 za 250 zł (teraz pewnie podobne lornetki są za 500-700 zł), więc jeśli ktoś musi tak oszczędzać, to raczej w tę stronę powinien iść. Dachówki poniżej 1000 zł odradzam.

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Wysłany: Dzisiaj 11:01   

_Tomek_, nie zgodzę się z Tobą . Jest wiele lornetek dachowych w cenie poniżej tysiąca które spokojnie można polecić . Dla laika - amatora to będzie lepiej niż dobrze . Seria Forest II od DO . Nikon P7 sam posiadam , używam i jestem zadowolony , SVbony 202ed 400-600 zł ludzie mają i sobie chwalą , vortex db też spokojnie da się używać . Do 300 zł jednak cudów nie należy się spodziewać i w tym przypadku raczej bym stawiał na używane porro z poprzedniej epoki . Do trzech stówek jest spory wybór np 8x30 w stanie bdb lub jak nowym . Obraz będzie lekko zażółcony ale używać się da .
Soniak10, tymi zdjęciami niczego nie udowodniłeś . Chińczycy produkują lornetki i w różnym przedziale cenowym . Przeważnie wg wzoru/modelu które potem kupujący może brandować własną nazwą . Teza o składaniu z materiałów odpadowych jest nie zasadna i nie ekonomiczna . Generalnie dostajesz to za co płacisz a na cenę końcową składają się jeszcze marże pośredników cła i podatki . Jak myślicie , za ile z fabryki wychodzi dachówka , taka za którą w sklepie płacimy tysiąc ?

_Tomek_ 
Optyczny

Wysłany: Dzisiaj 11:37   

Kot72, ludzie mają i chwalą różne rzeczy. Oto monokular 8x42 Levenhuk Atom za 110 zł i opinie o nim:
https://www.mediaexpert.p...vRoC_WIQAvD_BwE

Przypadkowo mam to (...) w domu i mogę opisać jak wygląda obraz. Natomiast wyżej możemy przeczytać:
"Za tą cenę bardzo dobry sprzęt. Dobrze łapie ostrość na bliskie i duże odległości"
"Jasny i wyraźny obraz ale słabe przybliżenie"

Jak ktoś ma takie oczekiwania to niech kupuje cokolwiek i nie zawraca głowy pytaniami. A skoro pyta, to najlepiej niech każdy poleca w zgodzie z własnymi doświadczeniami. Ja po prostu nie radzę wydawać na dachówkę mniej niż te okolice 1000 zł, tak samo jak odradzam rower z marketu za 400 zł.

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Dzisiaj 12:33   

_Tomek_ napisał..." szkło BaK-7 w prymatach - jasność w całym polu widzenia".

Coś kolega pomylił z tymi Bak-ami, chodzi o Bak-4 a nie o BaK-7. Szkła BaK-7 to wkładają Chińczyki do lornetek za 5-10$ bo do lornetek za 50$ i wyżej, już nie.

Kolega napisał też..."Dachówki poniżej 1000 zł odradzam."
Dlaczego?
Jeżeli ktoś chce kupić lornetką za kwotę poniżej 1000 zl, np za 200-500 zł,bo taka mu pasuje, to po prostu, można mu doradzić kupno lornetki dobrej, w tym przedziale cenowym i już. Poco kogoś namawiać na coś czego on nie chce, bo jest drogie. My mamy swoje wymagania w stosunku do optyki lornetek, ale te wymagania, nie koniecznie mogą interesować pytającego o poradę, w sprawie zakupu. Chyba, że pytający dokładnie sprecyzuje swoje wymagania, nie przystające do jego budżetu, to wtedy można mu ewentualnie uświadomić, że jego wymagania nie przystają do tak niskiego pułapu cenowego i musi pomyśleć o wyższym budżecie.
Większość ludzi nie chce aby im dyktować co i za ile mają kupić, zwłaszcza, jeżeli chodzi o rzeczy, które są drogie i nie są podstawą do życia codziennego, a lornetka do takich należy :wink: .

Napiszę za kol Soniakiem : "Takie jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam".

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Wysłany: Dzisiaj 12:49   

_Tomek_ napisał/a:
Ja po prostu nie radzę wydawać na dachówkę mniej niż te okolice 1000 zł, tak samo jak odradzam rower z marketu za 400 zł.

Kowy sv 8x25 i 10x25 (zwłaszcza ta druga jeżeli ER 10mm jest do zaakceptowania) nie są co prawda wybitne, ale również nie są beznadziejne.

PS. Za 400zł to tydzień temu kupiłem dwie opony i 2 dętki. :smile:

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Dzisiaj 12:50   

Kot72 napisał..." Do 300 zł jednak cudów nie należy się spodziewać i w tym przypadku raczej bym stawiał na używane porro z poprzedniej epoki ."

Proponowanie laikowi i nie tylko, zakupu używanej 30-40 letniej lornetki, "dużej i ciężkiej", to pomysł chybiony, choćby była w super stanie oczywiście wg sprzedającego, bo rzeczywistość bywa różna. Chyba, że jest możliwość sprawdzenia przed zakupem, ale to też jest utopia, bo oferty bywają z różnych stron Polski, więc jeżdżenie gdzieś po lornetkę za 300 zł, a nawet 1000 zł, mija się z celem (dodatkowe koszty). Pisałem już o tym ja i inni użytkownicy Forum, więc pisanie o tym nie ma sensu, a zwłaszcza proponowanie takich ofert laikowi lornetkowemu, dla którego zakup lornetki, typu dach, jest wyczynem kosztowym, a nie jakościowym :cry: .

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Wysłany: Dzisiaj 12:51   

_Tomek_, na podstawie raptem dwóch opinii trudno wyciągnąć jakieś wnioski . Przykładowo Svbony ma wiele opinii i recenzji . Apropos , jaką lornetkę polecasz za 1K ? Zapewne Chase ed ? :mrgreen:

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Dzisiaj 13:21   

Kot72...Chase ED, nigdy nie kosztowała 1000zł :lol: , przynajmniej ja sobie nie przypominam. Chase już stoi na "wyższej" półce cenowej (min 1200 zł do 1500). Co do jakości lornetek Chase to nie ma się czego wstydzić, zwłaszcza w cenie do 1200 zł. Od ceny 1500 już należy się zastanowić, czy nie dołożyć te 300 zł i kupić czy to Kowę czy M7, bo są lepsze optycznie :wink: , ale to już jest wybór kupujących.

Odpowiedz do tematu