Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lornetka w cenie do ok. 300 zł? Rady dla poszukujących
Autor Wiadomość
_Tomek_ 
Optyczny

Wysłany: Wczoraj 13:21   

Jan55 napisał/a:
_Tomek_ napisał..." szkło BaK-7 w prymatach - jasność w całym polu widzenia".

Coś kolega pomylił z tymi Bak-ami, chodzi o Bak-4 a nie o BaK-7. Szkła BaK-7 to wkładają Chińczyki do lornetek za 5-10$ bo do lornetek za 50$ i wyżej, już nie.

Tak, zgadza się, przepraszam za pomyłkę. Tu można doczytać dużo więcej:
https://beafoto.pl/pryzmaty-bak4-czy-bk7-sk15

Chciałem zasygnalizować co warto poczytać wybierając lornetkę. W artykułach na Optyczne i na stronach porządnych sklepów wszystko jest wyjaśnione. Skoro pytający ma czas od 2 tygodni analizować oferty lornetek za 300 zł, to może też się nieco dokształcić.

Jan55 napisał/a:
My mamy swoje wymagania w stosunku do optyki lornetek, ale te wymagania, nie koniecznie mogą interesować pytającego o poradę, w sprawie zakupu.

To po co w takim razie pyta? Skoro, jak widać, nawet Meade za 300 zł zbiera skrajne opinie, to niech pytający idzie do sklepu i coś mu znajdą w zadanym budżecie. Mi nie zależy żeby cokolwiek kupował.

Tak jak kupno roweru za 400 zł uważam za błąd (który popełnił na przykład mój brat - oczywiście klamot, luzy, frustracja zamiast przyjemności z jazdy), tak i w przypadku lornetek uważam, że nie wszystko co jest sprzedawane spełnia minimum przyzwoitości.

Jak ktoś się nie zna to zawsze będzie narzekał na cenę i zawsze będzie chciał taniej. Nie znaczy to jednak, że nie można doradzać zgodnie z własnymi przekonaniami, nawet jak to jest nie po myśli.

Takie jest moje zdanie i też się z nim zgadzam :twisted:

Kot72 napisał/a:
_Tomek_, na podstawie raptem dwóch opinii trudno wyciągnąć jakieś wnioski . Przykładowo Svbony ma wiele opinii i recenzji . Apropos , jaką lornetkę polecasz za 1K ? Zapewne Chase ed ? :mrgreen:

Kot72, to jest umowna granica. Napisałem listę co moim zdaniem lornetka powinna mieć. A ile już wyjdzie dokładnie to każdy sobie sprawdzi. W tej klasie "sprzętu minimum" są lornetki Kowa BD II, Nikon M7, Delta Chase, GPO Passion ED, Vortex Viper HD.

Reklama

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Wysłany: Wczoraj 13:36   

_Tomek_, lornetki które wymieniłeś to już minimum 1,5 k wzwyż . A taki GPO 8X32 nie jest optycznie lepszy od P7 . Wiem bo mam obie . GPO w brandzie Geco . Przy czym za P7 dałem w sklepie 580 zł .

Luzy w rowerze za 400zł też da się wyregulować ale trzeba mieć trochę wiedzy i smykałki ...

Wojtas_B 
Optyczny

Wysłany: Wczoraj 13:38   

Kot72 napisał/a:

Luzy w rowerze za 400zł też da się wyregulować ale trzeba mieć trochę wiedzy i smykałki ...

A w rowerze za 200 zł?

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Wysłany: Wczoraj 13:53   

Wojtas_B, myślę że taką operację da radę wykonać nawet w rowerze za 0 zł . Darowanym lub znalezionym pod fajansem .

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wczoraj 15:33   

Kot72 napisał..." A taki GPO 8X32 nie jest optycznie lepszy od P7 . Wiem bo mam obie ."

Ciekawe, bo z tego co piszesz to wynika, że P7 jest porównywalne optycznie z SFL 8x30.
Wynika to z tego, że niejaki Canip z BF, uznany tester lornetek, porównał GPO 8x32 z SFL 8x30 i wyszło mu, że GPO nie odstaje wiele, optycznie, od SFL 8x30, a nawet jest w niektórych aspektach lepsze od SFL.

Cytat z testu Canipa :

" Passion ED i SFL są porównywalne :
• rozmiar
• FOV
• gładkość focusera
• centralna ostrość i kontrast
• łatwość widzenia
• komfort panoramowania

Passion ED jest :
trochę lepsza pod względem

• światło rozproszone i kolce
• Korekta CA
i dużo lepsza :
- cena !!!

SFL jest lepsza
• waga
• użyteczne odciążenie oka
• bliska ostrość
• wierność kolorów
• ostrość krawędzi
• jasność obrazu

Podsumowując: moim skromnym zdaniem Passion ED wypada bardzo dobrze na tle SFL-a, czyli oferuje naprawdę dobry stosunek jakości do ceny.

Passion ED po raz kolejny udowadnia, że ​​różnice w postrzeganiu pomiędzy lornetką za 1500 dolarów a lornetką za 400 dolarów nie zawsze są tak duże, jak można by się spodziewać.

Canip"

Powyższa opinia pokrywa się z moją, w kwestii jakości optyki w GPO. Jej najbliższym optycznie, jest Nikon M7 8x30 i do niego można porównywać GPO.
Co do porównania GPO z P7, to też miałem możliwość porównania z P7 kolegi, notabene dwa razy wymienianym na mechanikę i mogę napisać, że mechanicznie P7 to III liga, gorzej od starego 7s, a optycznie na pierwszym miejscu II ligi, dużo lepiej niż stary 7s. Nikon P7, w porównaniu z GPO, ma widoczną AC, mniejszą ostrość środka i większą nieostrość brzegową i jest ciemniejszy. Reszta niuansów optycznych, jest na dobrym poziomie, adekwatnym do ceny.
Takie jest moje zdanie a Twoje może być odmienne.
Być może, trafiłeś na nie najlepszy egzemplarz Geco więc jakość jego optyki jest porównywalna z tym P7, bo tak, też może być.
Kol Kot72...Nie piszę tego aby Ci coś udowadniać ale po to, aby szukający porady i mniej obeznani w świecie lornetek zobaczyli, że są różnice w postrzeganiu jakości optyki, przez każdego inaczej. Dla jednych wady nie są wadami a dla innych już są, a wszelkie opinie są opiniami subiektywnymi, piszących te opinie :wink: .

Wojtas_B 
Optyczny

Wysłany: Wczoraj 16:17   

Co to jest "ostrość krawędzi"?
Są nieoszlifowane, można się skaleczyć?

Co to jest "gładkość focusera"?
Nie ma karbowania, jest w związku z tym śliski?

Co to są "kolce"?
Ten Passion ED jest kaktusem czy jeżem?
A może różą lub jeżozwierzem?

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Wysłany: Wczoraj 16:27   

Jan55, widzę że w inne P7 patrzyłeś . Ja na swojego narzekać nie mogę AC jest widoczna , ale porównywalna z EII za 3K . Przy polu 8,7 te nieostrości brzegowe można przełknąć bez bólu .GPO też ma spore nieostrości a pole wyraźnie mniejsze . Dodam że w nieostrościach obraz jest czytelny . Jasność jest lepsza i kolory bez zafarbu . Jedno co mi przeszkadza to jest efekt toczącej się kuli przy panoramowaniu i spajki na latarniach . Jeśli chodzi o ostrość centralną to w P7 jest lepsza niż w EII . Od M7 też jest lepsza jak wynika z recenzji na Binoview ru . Uważam że jak za cenę którą zapłaciłem to jest to dobra lornetka .

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wczoraj 22:24   

Wojtas_B...Jesteś bardzo zgryźliwy :grin: , niemniej jednak Ci odpiszę.

- "Co to jest "ostrość krawędzi"?
Są nieoszlifowane, można się skaleczyć?"

Tak, trzeba uważać bo można się skaleczyć

- "Co to jest "gładkość focusera"?
Nie ma karbowania, jest w związku z tym śliski?"

Tak, też trzeba uważać żeby palec się nie pośliznął.

- "Co to są "kolce"?
Ten Passion ED jest kaktusem czy jeżem?
A może różą lub jeżozwierzem?"

Pasion ED nie jest kaktusem ani jeżem, tym bardziej różą i jeżozwierzem. Jest po prostu lornetką :mrgreen: .

To tak dla mało zorientowanych w temacie :lol: .

Lech149 
Rozmowny

Wysłany: Wczoraj 22:46   

:razz: :razz: :razz:

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wczoraj 22:57   

Kot72 napisał..."widzę że w inne P7 patrzyłeś..."

Patrzyłem przez trzy egzemplarze (dwa po wymianie), jak pisałem wcześniej i między tymi egzemplarzami nie widziałem żadnej różnicy w optyce, na lepsze. Wszystkie miały te same "wady", o których napisałem. a które to "wady" różniły P7, na niekorzyść, w stosunku do mojego GPO. Potwierdził to też właściciel P7. Jemu te wady optyki w P7, szczególnie nie wadzą, poza mechaniką, ale to odrębny temat. Być może trafiłeś na lepszy egzemplarz P7 a słabszy GECO, albo kolega ma pecha i trafił na słabą serię P7 a mój GPO jest lepszy optycznie od Twojego GECO :wink: .
Mimo wymienionych przeze mnie "wad" w P7, optycznie jest to dobra lornetka w swojej cenie, zdecydowanie lepsza od starej wersji 7s. Natomiast największą jej wadą jest mechanika muszli, mostka i pokrętła dioptrii. Może nie dotyczy to wszystkich egzemplarzy, ale jednak było o tym pisane też na BF i CN, więc jest coś na rzeczy.

Odpowiedz do tematu