Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W przypadku modelu 6x32 nastąpił spory skrót "optymalizacyjny" obudowy lornetki. Obudowa od strony obiektywow jest zdecydowanie zbyt duża w stosunku do małej średnicy 32mm szkiełek. Wygląda to dziwnie, tak jakby to była lornetka 42mm z zainstalowaną przysłoną zmniejszającą średnice obiektuwu do 32mm
Mnie zastanawia to jakim "cudem" tak szybko wprowadzili ją na rynek po sugestiach klienteli.
Bo słuchają klientów: mają aktywnych ludzi na forum CN, odpowiadają pod ocenami produktów w sklepie, szybko odpowiadali na moje mejle z pytaniami. Są dużo bliżej klienta niż taki, nie wiem, np. Zeiss, gdzie jak ktoś z kierownictwa rzuci wywiad raz na kilka lat, to wszyscy pieją i oprawiają w ramki (specjalna sekcja na BF temu poświęcona).
Mnie zastanawia kiedy będą znowu dostępne... Po jednym dniu wersja bez filtrów astro jest wyprzedana. Oni chyba produkują te lornetki w tej samej fabryce w Kunming, która robi całą masę nonamowych lornetek, brandowanych potem przez różnych producentów... Tylko tutaj projekt jest autorski Sky Rovera
W przypadku modelu 6x32 nastąpił spory skrót "optymalizacyjny" obudowy lornetki. Obudowa od strony obiektywow jest zdecydowanie zbyt duża w stosunku do małej średnicy 32mm szkiełek. Wygląda to dziwnie, tak jakby to była lornetka 42mm z zainstalowaną przysłoną zmniejszającą średnice obiektuwu do 32mm
Hmm…faktyczne! Masz rację. Ta 6x32 waży prawie tyle co 42mm i jest jedynie troszkę krótsza. W przypadku innych firm różnice w gabarytach miedzy modelami 42mm a 32mm są jednak bardziej konkretne. Czy w tej sytuacji nie lepsza byłaby 6x42mm?
Hmm…faktyczne! Masz rację. Ta 6x32 waży prawie tyle co 42mm i jest jedynie troszkę krótsza. W przypadku innych firm różnice w gabarytach miedzy modelami 42mm a 32mm są jednak bardziej konkretne. Czy w tej sytuacji nie lepsza byłaby 6x42mm?
6x42 byłaby dużo trudniejsza w zaprojektowaniu i wykonaniu, bo wymagałaby jaśniejszego obiektywu (okular jest pewnie ten sam, stąd szybkie wdrożenie), który dawałby gorszy obraz lub musiałby być dużo bardziej skomplikowany optycznie.
Wysłany: Nie 03 Sie, 2025
widoczek napisał..."Obudowa od strony obiektywow jest zdecydowanie zbyt duża w stosunku do małej średnicy 32mm szkiełek. Wygląda to dziwnie, tak jakby to była lornetka 42mm z zainstalowaną przysłoną zmniejszającą średnice obiektuwu do 32mm "
Tak jest, bo grubość/wysokość 6x32 jest, praktycznie, taka sama, jak 8/10x42, różnica między nimi to tylko 2mm (62 vs 64mm). Jest to nad wyraz "gruba" lornetka, jak na 6x32, więc stąd taka waga. To chyba najgrubsza lornetka x32, na świecie .
Naczytałem się o tym, że opracowanie nowego modelu wybitnej lornetki wymaga zaangażowania tęgich głów na okres wielu lat, a tu proszę - pstryk...i gotowe.
Tak jest w wielkich koncernach, gdzie np działem sport optics rządzą ludzie nie mający pojęcia o sport optics...
Więc rzeucana jest myś, potem myślą, ale ponieważ nic nie ogarniają, to zlecają badania rykowe.... po krórych wiedzą jeszcze mniej, potem jeszcze tylko kilka narad, konsltuacje z działem marketingu (gdzie nikt o niczym nic nie wie.....) aż wreszcie decyzja.
W SkyRoverze mogę uwierzyć, że jak w piątek szef powie: zróbmy 6,5x32, to w poniedziałek grupa optyków siada do Zemaxa a grupa mechaników w pokoju obok siada do AutoCADa i wio do przodu...
A co do gabarytów 6,5x32 - każdy, kto miał przy oku SARDa 6x42, bez wahania uzna, że SRBC jest maleńką, lekką, poręczną lornetką ultraszerokokątną. Tam o "miniaturyzacji" decydują pryzmaty, a nie obiektywy czy okulary - rozrysujcie sobie wiązkę światła przy założeniu, że mamy obiektyw 32mm f/5, i 12,2" pole widzenia. Średnica obrazu w płaszczyźnie ostrości wychodzi dość pokaźna i cały ten obraz trzeba przepchnąć przez pryzmaty....
A co do gabarytów 6,5x32 - każdy, kto miał przy oku SARDa 6x42, bez wahania uzna, że SRBC jest maleńką, lekką, poręczną lornetką ultraszerokokątną. Tam o "miniaturyzacji" decydują pryzmaty, a nie obiektywy czy okulary - rozrysujcie sobie wiązkę światła przy założeniu, że mamy obiektyw 32mm f/5, i 12,2" pole widzenia. Średnica obrazu w płaszczyźnie ostrości wychodzi dość pokaźna i cały ten obraz trzeba przepchnąć przez pryzmaty....
Czyli w tym wypadku (ogromne pole widzenia) zmiana obudowy (zwężenie tubusów pod soczewki 32mm) nie miałaby większego sensu. Lornetka byłaby odrobinkę lżejsza, ale wyglądałaby dość zabawnie i pod względem ergonomicznym chyba byłaby do kitu.
Czyli w tym wypadku (ogromne pole widzenia) zmiana obudowy (zwężenie tubusów pod soczewki 32mm) nie miałaby większego sensu. Lornetka byłaby odrobinkę lżejsza, ale wyglądałaby dość zabawnie i pod względem ergonomicznym chyba byłaby do kitu.
Owszem, możnaby minimalnie zmniejszyć średnicę tubusów przy obiektywach. Technicznie wykonalne. Ale finansowo zupełnie nieuzasadnione.
Przy założeniu, że obiektyw jest f/5, w płaszczyźnie ogniska powstaje obraz o średnicy 34,2 mm. Czyli większy niż obiektywy. A więc snop światła ma przekrój niemal walcowy.... A gdy światłosiła obiektywu jest mniejsza, np f5,5 czy f/6 - obraz będzie jeszcze większy!
Stąd adaptacja korpusów z linii 42mm wydaje się bardzo rozsądna
W końcu po około 20 dniach, przyjechał do mnie obecnie sławny: Przyczajony Tygrys, Ukryty Smok o kalibrze 12x50.
Pierwsze myśli (subiektywne) po 30 minutach:
-zapakowane prestiżowo i bezpiecznie
-fajny futerał (i z paskiem)
-ciężka ale za to solidna
-focuser rusza się 'metalicznie' i liniowo
-obraz w skrócie: no lepszy od mojej M7
-nie potrafię jeszcze dioptrii wyregulować
-poruszanie muszlami daje frajdę i posiada wiele małych stopni
-dopiero po zamontowaniu mniejszych muszli odblokowałem prawidłowe możliwości obserwacji
-trzeba kupić nowe gumowe osłonki do mniejszych muszli
@Kot72 - rozumiem, chociaż myślałem że może cos bardziej lokalnie da radę dostać.
Ali sobie chce zostawić na koniec bo nie chce mi się przedzierać przez wyszukiwanie miliona pozycji na hasło "eyepiece covers"
Właśnie przyłożyłem moje pokrywki na muszle od Nikona M7 i pasują do muszli SRBC 44mm - leżą bardzo zwarcie i nie odpadają.
krzykosz, pod hasłem gumowa osłona okularów lornetki , na pierwszej stronie wyświetla się właściwy deszczochron o średnicy muszli 44 mm , więc już nie przesadzaj że trzeba się przebijać przez milion ofert . Cena 12,90 pln . Możesz poszukać tańszej oferty ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10