Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja tą mniej więcej ogniskową ogarnąłem Celestronem X-Cel LX 7 mm . Jest naprawdę genialny . Na Aliku z rabatami cena zbliżona do tego Sky Watchera . Baader Hyperion Mark IV do mojej lunety nie podejdzie bez przeróbek więc nawet o nim nie myślę .
U mnie prawie by pasował (nie obejmie go oryginalna tulejowa osłonka okularu, ale to nic, grunt ze nie ma problemu z wyostrzeniem). To chyba najlepszy okular zoom jaki mógłbym podpiąć, ale... ostatnio wyciągam lunete tylko do astro, a tam używam tego SWA.
Ten SWA jest w miare ok, ale taka sytuacja. Zimą zrobiliśmy imprezę urodzinową dla syna, w pewnym momencie pokazałem dzieciom nocne niebo, Księżyc, akurat Wenus tez świeciła. Pytam jak wrażenia... "Taka tęczowa kulka".
Będzie mi tu 8-letni g...rz AC wypominał
A w obserwacjach dziennych pewnie też AC wyłazi . Do Księżyca wziąłem filterek SVbony . Jeszcze nie wypróbowałem bo nie dojechał . Podobno kontrast poprawia .
Wracając do tematu, moja reklamacja została rozpatrzona pozytywnie przez kolba.pl. Dostałem nowy egzemplarz (tak jak wnioskowałem w zgłoszeniu). Problem z muszlą oczną nie występuje.
Nie widać też żadnych innych problemów. Aberracja chromatyczna jest na podobnym poziomie do starego egzemplarza(dość małym), obszar ostrego pola widzenia też jest ok.
Tak że duże brawa dla importera za szybkie rozwiązanie problemu.
Wysyłałem bezpośrednio kurierem do kolba.pl i bezpośrednio od nich dostałem paczkę. Musiałem zapłacić za kuriera w jedną stronę. Mogłem to załatwić przez sklep stacjonarny teleskopy.pl, ale straciłem do tego sklepu zaufanie. Być może niesłusznie. Faktem jest, że same rozmowy z tym sklepem po wykryciu przeze mnie problemu były dość trudne. Pytanie też czy dostałbym akurat ten nowy egzemplarz który wysłał importer. Czy może inny z tych które mają na stanie ?
Wysłany: Pon 18 Sie, 2025
pp516...Niestety ale obsługa w "teleskopach" nie należy do uprzejmych, czego sam, kiedyś doświadczyłem. Co do wymiany, uszkodzonego egzemplarza w sklepie, to wysłaliby do dystrybutora i czas oczekiwania, wydłużył by się o następne tygodnie.
Najważniejsze, że sprawa załatwiona i możesz cieszyć oczy widokami .
Też właśnie doszedłem do wniosku, że wysyłka bezpośrednio do dystrybutora będzie lepszym pomysłem. Przede wszystkim ze względu na większą kontrolę nad całym procesem. Można też wprost zaznaczyć w zgłoszeniu, że zależy nam na wymianie a nie naprawie (co w przypadku sprzętu który popsuł się po kilku dniach jest wydaje mi się uzasadnione). Załatwianie tego przez sklep mogłoby się skończyć różnie. Nie jestem pewien, ale w takiej sytuacji większy sklep internetowy chyba po prostu oddałby pieniądze bez zbędnych dyskusji (oczywiście po sprawdzeniu, że problemu nie spowodował sam klient).
Sama lornetka jak dla mnie jest bardzo ok. Przed zakupem porównywałem ją z Kową Bd2. Kowa była trochę jaśniejsza, ale miała dwie wady. Pierwsza to zbyt duże AC. Viper też je ma, ale mniejsze, tak że jak dla mnie jest już akceptowalne. Może trafiłem na gorszy egzemplarz Kowy. Drugim problemem były duże muszle oczne. Nie bardzo mi pasowały do twarzy. Szczególnie przy mniejszych odległościach obserwacji, gdy chciałem ustawić mniejszy rozstaw okularów, nie starczało już miejsca na nos . W Kowie pierścień ostrości działał lepiej, w Viperze ciężej, chociaż też precyzyjnie. Dlatego wybór padł jednak na Vipera.
Mam nadzieję, że obecny zakup zaspokoi na jakiś czas moje potrzeby (głównie obserwacje ptaków i innych zwierząt). Chociaż widzę już, że np. nad Wisłą przydałoby się również coś z większym powiększeniem. Więc już mi chodzi po głowie jakaś luneta dla takich przypadków. Albo lornetka w rodzaju 12x50. Ale to może w przyszłości
No to mamy szczęśliwy i co ważne szybki finał załatwienia sprawy . Ze wszystkiego płynie nauka . Na przyszłość sprawdzisz sto razy zanim kupisz lub kupisz wysyłkowo i na spokojnie sprawdzisz w domu .pp516, ciesz się nowym nabytkiem i życzę ciekawych obserwacji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9