Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 21 Sie, 2025 Co w zamian Nikon 8x25EX
Panowie doradźcie . Mój Nikon 8x25 tak jak juz kiedys pisałem rozpada się w rękach. Powłoka gumowa pokruszyła mi się w rękach po kilku latach użytkowania. Muszle regulowane odpadają itp. Normalnie działa jednak wyglada jak wyjęta ze śmietnika- wstyd. Zacząłem się rozglądać za czymś nowym . Miałem w rękach Fujinona 8x32, Vortexa Diamondback 8x32, Vortexa Crossfire 10x42 i 10x50 -Wszystkie dachówki. Te lornetki to jakis niebywały śmietnik. Obraz jest generalnie jasny i kontrastowy , ale na tym się zalety konczą. Regulacja ostrości w moim Nikonie działa pieknie to znaczy jest duży zakres regulacji kiedy jestem juz bliski właściwej ostrosci. W tych co ogladałem to jest tragedia . Punkt zero to jest może pół mm regulacji i często nie da idealnie ustawić ostrosci. Kolimacja też w nich była kiepska - Każda była źle skolimowana, w głowie się kręciło Pole widzenia - tragedia. Aberracja waliła po oczach juz w centrum pola widzenia. Jedyna przewaga tych nowych lornetek to jaśniejszy obraz niż w Nikonie , ale to jest niewielka różnica. Co szukać do 1000zł żeby było lepsze lub chociaż takie samo jakościowo co mój stary Nikon który optycznie moim zdaniem jest mega jak za taką cenę . Wtedy zapłaciłem kilkaset zł za niego.
Z tego co jest mi wiadome to ,, wolny " focuser ma Nikon P7 8X30 oraz seria SVbony 202ed .
Tak tylko po pierwsze nie chodzi mi tylko o to żebym mógł komfortowo ustawić ostrość tylko też o reszte parametrów, które by byly takie same lub lepsze niz mój Nikon, po drugie właściwosci mechaniczne P7 to tragedia . Jest kupę reklamacji.
Ostatnio zmieniony przez Binofan Czw 21 Sie, 2025, w całości zmieniany 1 raz
Kolego daruj sobie takie teksty. Mam wiele lornetek od wielkiej 30x100 poprzez inne mniejsze i potrzebuje malutkiej o akceptowalnej jakosci. Pokaż mi gdzie napisałem że jest wybitny ? Napisałem tylko że bije na głowe te które mialem ostatnio w rękach w swojej klasie cenowej . Przez te co wymienilem nie dalo się obserwować wcale i tyle.
Trudno Ciebie kolego zrozumieć bo oglądałeś lornetki większe a potrzebujesz malutkiej . Określ może parametry i zakres cenowy to być może ktoś rozsądnie doradzi . Jeśli w/w Nikon Tobie odpowiadał to kup nowego i po sprawie .
Wysłany: Czw 21 Sie, 2025
Binofan...Jeżeli uważasz, że np Vortex DBHD 8x32 to śmieć optyczny przy Nikonie 8x25, to albo miałeś pecha i trafiłeś na felerny egz albo Twój Nikon to jakiś wyszukany extra egzemplarz.
Ja o tym Nikonie nic dobrego nie mogę powiedzieć i podobnie kilka, znajomych osób, które go miały. To słabe lornetki tak optycznie jak i mechanicznie i do Vortexa czy innych (Fuijona nie znam), które wymieniłeś, jest mu daleko. AC w swojej lornetce możesz nie widzieć, bo to ciemna lornetka w stosunku do innych, z większą aperturą i lepszą optyką. Piszę oczywiście o dobrych egzemplarzach tych lornetek.
Proponuję tak jak radzi kol Kot72..."Jeśli w/w Nikon Tobie odpowiadał to kup nowego i po sprawie" .
Kol. Kot - Zakres cenowy podałem w pierwszym poscie. Oglądałem większe lornetki bo tylko takie były dostępne od ręki . Nie interesuje mnie zakup wysyłkowy bo zamówiłem dwie i dwie przyszły z rozwaloną kolimacją - musiałem zwracać i czekać na reklamacje. Gdyby 8czy10x32 była dobra to bym ją kupił bez zastanawiania się - niewielka różnica w wielkości. Jak okazało się że te małe mają obraz do d... to poprosiłem o większe celem weryfikacji. Było to samo co potwierdził sprzedawca po popatrzeniu przez nie. Mogę kupić 8-10x25, 28 lub 32 . Większe raczej nie wchodza w grę bo sa za duze i za ciężkie.
Jan55 - Potwierdzasz tylko to co ja napisałem wcześniej - Nikon to ciemniejsza lornetka od oglądanych jednak skolimowana idealnie , dająca dobrej jakości obraz bez przeszkadzajacej aberracji i idealnej ostrości dającej się super regulować.
Powtarzam te co oglądałem miały optykę mniej lub więcej rozkolimowaną i bardzo kiepska regulację ostrości ( ruch pół mm w lewo lub prawo powodował juz utratę ostrosci w sposób drastyczny. W niektórych wyraźnie nie dało się ustawić idealnej ostrości . O polu widzenia nie wspomnę bo to przepaść. Oczywiście rozmawiamy tu o lornetkach do 1tyś zł i w tych kategoriach sie poruszamy. To ma być lornetka w góry na rower na wedrówki piesze bo tak był używany Nikon .
ps. Nie sądziłem że ten Nikon jest dalej produkowany !! Jednak proszę o ew. podpowiedzi co można by kupić lepszego do 1tyś zł . Moze być 8-10x32 maksymalnie.
Co do pecha to nie wiem, zamawiałem w dwóch miejscach, o ogladałem w sklepie i wszystkie egzemplarze były z identycznymi wadami kolimacji i problemami z ustawieniem ostrosci. Owszem były jasne , ale co z tego . Akurat Vortex DBHD miał ten sam problem oczy bolały od razu i ostrosci idealnej nie dało się ustawić .
To oczywiste że przy braku kolimacji główka boli i ustawienie idealnej ostrości staje się problematyczne . Nie chcesz kupować wysyłkowo to pozostają wizyty w sklepach stacjonarnych i wybieranie idealnej dla Ciebie sztuki . W cenie do tysiąca złotych to może być ciężko bo zbyt wielkiego wyboru nie ma . Ryzyko wadliwej sztuki też znacząco wzrasta .
Binofan...Trzeba zacząć od tego, że nie ma gwarancji na zakup idealnej jakościowo lornetki, nie ważne gdzie będziesz kupował, czy to w sklepie stacjonarnym czy internetowym.
Sklep internetowy ma tą dużą przewagę nad stacjonarnym, że możesz zwrócić lornetkę do 14 dni, jeżeli Ci nie spasuje i pieniądze masz zwrócone w miarę szybko, a w sklepie stacjonarnym musisz lornetkę reklamować a reklamacja trwa, w zależności gdzie znajduje się serwis danej firmy. Trwa to czasami 1 miesiąc. Przerabiałem to też.
Nie ma innej możliwości na zakup i sprawdzenie lornetki i wg mnie, najlepiej kupować w znanych i sprawdzonych sklepach internetowych, gdzie bez problemów można lornetkę zwrócić, bez podania przyczyny.
Co do wyboru lornetki o jakiej piszesz to do 1000 zł nie ma wielkiego wyboru. Z 8x25 jest Hawk Endurans ED 8x25 lub trochę większa Endurans ED 8x32. Z innych, małych, to tylko Vortex DB HD 8x32. Reszta jak np Zeiss Terra 8x25 i Nikony M7 8/10x30 to już ceny 50% wyższe, ale i optyka lepsza od tych, które wymieniłem. Jeżeli nie te, to pozostaje Nikon EX 8x25 lub Kowy i Olympusy. Te dwie ostatnie z małymi polami ale z ciut lepszą optyką .
Kite Falco 8x32, to lornetka podobna optycznie, do Vortexa DB HD 8x32. Różnią się niuansami i designem.
Falko ma troszkę mniejsze pole widzenia i troszkę więcej nieostrości na brzegach. Niemniej jednak to dobra, optycznie, lornetka ale nie tak dobra jak M7 8x30 .
Wysłany: Pią 22 Sie, 2025
Kot72...Ceny na lornetki Kite Falco i Lynx+ były jeszcze wyższe, ale w ostatnich czasach trochę spadły i np na Falco są bardziej adekwatne vs optyka niż w serii Lynx+, która niewiele różni się optycznie, na plus, od Falco a kosztuje 2x więcej. Cóż, firma Kite ceni się dość wysoko ze swoimi produktami a optyka jest jaka jest, niby bdb, ale jakby jej coś brakowało .
PS. Największym problemem w lornetkach Kite są zawyżone, w specyfikacjach, wielkości pola widzenia i do tego, występujące nieostrości brzegowe, zwłaszcza w Lynx+ .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9