Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka 8x25 czy 8x32?
Autor Wiadomość
sleipnir 
Nowy

Wysłany: Sob 30 Sie, 2025   Lornetka 8x25 czy 8x32?

Przekopałem forum chyba na 20 stron wstecz, przejrzałem podobne wątki, ale dalej mam wątpliwości jaki obrać kierunek, zwłaszcza uwzględniając kolejne pozycje lornetkowe na rynku. Mając budżet max do 800 - 1000 zł waham się pomiędzy 8x25 najlepiej łamaną podwójnie (np Hawke Endurance ED 8x25) a małą, ale z dobrymi osiągami 8x32 (Vortex Diamondback 8x32 albo z gorszym polem Hawke ED 8x32, cięższy, ale szkło ED). Już w wielu miejscach widziałem, że coś co by się wydawało złotym środkiem pomiędzy nimi, czyli Delta One 8x32 wielu z Was odradzało ją, Vortex jest chwalony, a ja się zastanawiam co ma większy sens. Taka lornetka którą można nosić, korzystać, używać, sięgać chętnie na spacer do parku, na małą wycieczkę, również w góry, ale też optycznie żeby nie kulała. Mój Forest 8x42 jednak swoje waży, objętościowo też mała z tym futerałem nie jest i raczej na spacer do parku nie chce się tego targać. Monokulary cały czas używam, ale jednak chciałbym coś małego, kompaktowego do patrzenia, ale na dwa okulary. Poczytałem trochę specyfikacji, opinii itp. i dalej jestem w kropce. Jestem tutaj ciekaw Waszego zdania, jak było u Was? Czy poszliście w 8x32 i był strzał w 10tkę czy jednak więcej leżała niż była używana i sięgaliście po 8x25? A może postawił ktoś na 8x25, jej ograniczenia zaczęły męczyć i był przeskok na 8x32?

Obecnie przy dobrych wiatrach można Vortexa Diamondbacka 8x32 wyrwać za nieco ponad 800 zł, Delta One 8x32 za około 600 zł, a Hawke ED 8x25 za 800 zł z groszami. Hawke ED 8x32 to już 1000 zł. Nie znam się na pozostałych markach typu Kova, Svbony, Focus, Opticron, Nikon itd. a tam widzę że też jest w czym wybierać. Zdecydowanie odpadają pozycje powyżej 1000 (w zasadzie 800 zł z groszami to budżet, a 1000 zł to już naciąganie go max), więc Zeiss Terra ED 8x25 odpada i wszelkie inne wynalazki powyżej 1000 zł. Myślę też, że 8x32 wymiarami i wagą powinna być poniżej 500 gram, bo bywają modele zbliżone wymiarami i wagą do 8x42, a to już jest bez sensu dla mnie.

Reklama

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Sob 30 Sie, 2025   

sleipnir...Jeżeli do 1000 zł, mała i lekka, to Tylko Vortex 8x32. Hawk jest większy i cięższy i do tego ma małe pole widzenia, o 1* mniejsze od Vortexa. To duża różnica w komforcie widzenia. Hawk, optycznie nie różni się wiele od Vortexa, ja przynajmniej nie widziałem różnicy, nawet w AC. Delta One jest najsłabsza z 8x32 ale najmniejsza i najlżejsza. Jeżeli chcesz mieć jakąś korzyść z lornetki, w postaci komfortu użytkowania, to daruj sobie 8x25, bo różnica między 8x30/32 a 8x25 jest zdecydowanie duża, na korzyść 8x30/32, tak w optyce jak i w użytkowaniu. Znam wiele osób, które to przerabiały, w tym ja sam, i wszyscy zrezygnowaliśmy z 8x25 :wink: .
Ja, mając 9 różnych lornetek, 8/10/12x42 i 8/10x30/32, najczęściej korzystam z najmniejszych 8/10x30/32, a większe okazjonalnie, najczęściej z balkonu :smile: .

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Moim zdaniem:
Nie kupuj DO One, bo to słaba lornetka.
Hawke Endurance ED 8x25 ma malutkie pole, ja bym nie kupił.

Z tego wszystkiego najlepsze opinie czytałem o Vortexie DB 8x32, ale nie miałem go w rękach. Pole widzenia bardzo fajne.

O innych się nie wypowiem.
Ja jednak celuję w trochę wyższy segment. Poniżej 1000 zł konieczne są niestety duże kompromisy.

Jan55 
Optyczny
amator

sleipnir...Jeszcze jedno, Enduransy mają słabe muszle oczne (słaby plastic) i najczęściej nie wytrzymują użytkowania. Jedynymi i najlepszymi, na rynku i do 1000 zł, są w tej chwili, Vortexy 8x32. Wszystko co lepsze to już ceny około 1500 zł i więcej.
Jest jeszcze Nikon P7, ale ja go nie polecam, bo to najsłabsza, pod względem jakości mechanicznej, lornetka, o czym już było pisane na forum a w dziale "Lornetki", też są opinie użytkowników, na ten temat :wink: .

sleipnir 
Nowy

Jan55 właśnie zaczynam dochodzić do tych samych wniosków co Ty i inni na forum, chyba po prostu potrzebowałem usłyszeć jakieś potwierdzenie do Was :D . Rozważałem dzisiaj rano na spacerach, nosząc na wycieczki itp. 8x25 vs 8x32 i doszedłem do wniosku, że jeśli chcę totalnie lekko, minimalistycznie i na szybko luknąć, to wezmę mono Hawke ED 8x25 które już mam (w tych rozmiarach, wadze i cenie to chyba najlepsza opcja, bo mieści się do każdej kieszeni, nerki itp.), które wszędzie biorę. Na spacer do parku może i by 8x25 stykła, ale pomyślałem tak - jesień, zima, ciemniej, gorsza pogoda, albo góry i 8x25 zrobi się upierdliwa, zero przyjemności. Do szybkiego podpatrzenia i zlokalizowania celu, to mam mono przecież. Branie 8x42 w góry robi się upierdliwe , więc mogłoby się szybko okazać, że tak czy siak dojdzie 8x32. To tak jak z Victorinoxami - wchodziłem w temat scyzoryków i forów, gdzie musiałem przejść kilka modeli i konfiguracji, plus własne doświadczenia by zrozumieć, że realnie to ja potrzebuję dwóch - trzech modeli i to zaspokaja wszelkie potrzeby.

W kwestii Hawke i Vortexa, to nie wiem jak Vortex DB 8x32, ale Hawke ED 8x42 mono w porównaniu do Delty Forest II 8x42 wypada gorzej z polem, ale lepiej z AC (nawet znacznie lepiej), a reszta jest zbliżona. Mechanicznie i ergonomicznie, to 8x42 Hawke jest spoko, muszla jest ciut luźna, tu Delta wyraźnie przyjemnie jest sztywna i lepiej to działa. Za to w mono 8x25 Hawke to muszla wysuwa się za mało o 3-5 mm (tzn. za krótka ER) dla komfortowego patrzenia plus rzeczywiście muszla trochę luźno lata i się trzęsie. Nie ma tragedii, ale po roku codziennego użytkowania faktycznie muszla może tu klęknąć. Tu bym wskazał chyba dwie największe bolączki Hawke - pola mogłyby być większe jak u konkurencji i muszle oczne zdecydowanie do poprawy. Jednak jak miałem kilka Vortexów solo 8x36 na testach i 8x25, to jeszcze gorzej było z jakością i ergonomią ich muszli i nie tylko (opisałem to w innym wątku na forum). Obym nie trafił na takie samo rozczarowanie jeśli wezmę DB Vortexa 8x32 i tego najbardziej się w Vortexie obawiam.

Oprócz tego Vortexa co sądzisz o tych wszystkich Kovach, Svbony, Focus, Opticron, Celestron, Bresser itd. itp.? Jest tego dużo na rynku, sporo modeli chwalonych jest na forum, więc ciekaw jestem czy jest tam jakaś ciekawa, może lepsza a może podobna, ale tańsza alternatywa dla Vortexa DB 8x32? Bo na papierze to dobrze wygląda, ale w realu i jak ktoś miał styczność, to wiem że może być różnie. Robię rekonesans rynku zanim kupię coś.

ryszardo chyba właśnie wybór stanie na tego Vortexa. W kwestii budżetu, to nie chcę przeginać, bo wiem że jak zwiększę do 1300, to potem ktoś powie zwiększ do 1500 tylko trochę, przy 1500 ktoś powie, że dozbieraj do 2000 i będzie super itd. itp. i tak można w nieskończoność zwiększać budżet aż do Svarków po 15k :mrgreen: Stąd myślę, że do 1000 będzie coś sensownego, co realnie będę używać. Delta One rzeczywiście czym więcej czytałem, tym bardziej ją odpuszczałem sobie. W kwestii Hawke to muszle i pola trochę u nich kuleją, ale poza tym dają dobrą jakość optyki i wykonania.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

sleipnir napisał/a:
W kwestii budżetu, to nie chcę przeginać, bo wiem że jak zwiększę do 1300, to potem ktoś powie zwiększ do 1500 tylko trochę, przy 1500 ktoś powie, że dozbieraj do 2000 i będzie super itd. itp. i tak można w nieskończoność zwiększać budżet aż do Svarków po 15k :mrgreen:

Nie do końca się z tym zgodzę.
Ze znanych mi małych 8x30-32 stosunkiem jakość/cena wygrywa Nikon Monarch M7 za niecałe 1500 zł.
Jak chce się coś nie większego i zauważalnie lepszego, to trzeba zapłacić już dużo więcej. Moim zdaniem poziom wyżej jest dopiero Swarek CL Companion, a wygrywa obecnie chyba Zeiss SFL (ale to jeszcze muszę sprawdzić). Nic droższego nie jest równie małe.
Poniżej 1000 zł tylko Vortex DB i wspomniany Nikon P7 wydają się być warte uwagi.

Jeśli zaś chodzi o 8x25, to mam i sobie chwalę, ale zdecydowanie wykraczającego poza budżet Zeissa Victory Pocket.

sleipnir 
Nowy

ryszardo to jednak Vortex DB jest za połowę tej ceny, więc to jest bardzo duża różnica. Jestem ciekaw jaki jest Hawke Frontier EDX 8x25 który wyszedł albo zaraz ma wyjść w cenie plus minus 1500 zł. Hawke ED 8x25 to odpowiednia konkurencja dla Zeissa Terry ED 8x25 - może trochę gorszy mechanicznie, ale zbliżony optycznie i połowę tańszy (na papierze wręcz idą łeb w łeb w wielu kwestiach). Za to jeśli Frontier EDX będzie optycznie konkurencją dla Zeissa VP, to będzie to naprawdę mocny zawodnik - w cenie 1500, a nie 3000-3600 zł. Nawet jeżeli będzie troszkę gorszy, to przebitka cenowa będzie bezdyskusyjnie na korzyść Hawke. Z tego co widziałem to ma mieć pole 8,1 stopnia gdzieś, poza tym to najwyższa linia Hawke, więc mimo ceny plus minus 1,5k, to taki maluch może być naprawdę mocnym graczem wśród kompaktów.

Jan55 
Optyczny
amator

sleipnir...A ja mam obawy, że Frontier ED 8x25 nie będzie miał pola 8,1*, ponieważ żadna lornetka Hawka nie ma pola równego podanemu w specyfikacjach, wszystkie są mniejsze. Miałem kilka, różnych, Hawków w rękach, Enduransów i Frontierów, i wszystkie miały pola mniejsze, ale teraz może będzie inaczej, chociaż w to wątpię. Nawet jak będzie 8* to nie będzie dobrze skorygowane, bo to w tak małych lornetkach jest raczej niewykonalne, mało tego to nikt tego do tej pory nie dokonał, a co dopiero żeby "przeskoczyć", optycznie, Terrę czy VP.
Na jakiej podstawie twierdzisz, że Endurans 8x25 jest zbliżony optycznie do Terry? Jeżeli tylko na podstawie marketingowej specyfikacji to moje gratulacje :cry: . W takim razie nie potrzebujesz nic lepszego jak ten Endurans, który wg mnie, jest na zbliżonym poziomie optycznym do Kowy, Olympusa i trochę lepszym od Nikona S EX.
Lornetki serii Hawk Frontier to lornetki dobre ale nie bdb w porównaniu np z Nikonem M7 czy GPO, mają swoje wady jak inne a jedynym ich atutem jest bdb korekcja AC i kontrast. Lornetki 8x32 Frontier ED wcale nie należą do grona dobrych, to poziom Vortexa 8x32 tylko z troszkę lepszą korekcją AC.
Jeżeli już, to lepsza optycznie ale nie mechanicznie, jest apertura Frontiera 8x42 i tyle :wink: .
Enduransy 8x42 to poziom optyczny zbliżony do Delty Chase a Endurans 8x32 to poziom optyczny, pomiędzy Vortexem a Kite Falco. Dużym problemem Hawków jest mechanika muszli ocznych i to też trzeba brać pod uwagę.
.

sleipnir 
Nowy

Jan55 spójrz na to, że taki Hawke ED 8x25 kosztuje połowę ceny Terry i ma w zestawie oprócz etui zaślepki gumowe, woreczek, szmatkę, Paski itp. Wstydem jest żeby taka marka jak Zeiss nie dała do Terry zaślepek gumowych, a połowę tańszy Hawke daje je do wszystkich produktów z każdej linii. Za granicą jest chwalony, serwis i rozpatrywanie gwarancji również. W kwestii mechaniki muszli ocznych zgadzam się że tu kuleją. Najlepiej byłoby porównać Hawke z innymi lornetkami żeby wyrobić sobie zdanie. Przykładowo ja nie skreśliłem całkowicie Vortexa, ale mam wiele obaw przed kupnem 8x32 po tylu ich wtopach u mnie z całą serią Solo. Mam nadzieję, że lornetki są dużo lepiej robione, bo ich monokulary zawiodły mnie totalnie.

Mówisz że Kowy, Olympusy itp. Są gorsze niż Vortex? A Svbony? Jestem ciekaw czy w tym budżecie jest tylko i wyłącznie Vortex DB 8x32 czy też są alternatywy.

Jan55 
Optyczny
amator

sleipnir...Zatyczek do lornetek 8x25 nie daje nawet Zeiss do VP i Swarovski CLP, a lornetki kosztują 3500 zł, więc nie jest to coś co wpływa na jakość optyczną lornetki.
Nie porównuj monokularów do lornetek i ich jakości. Miałem 4 rodzaje lornetek Vortexa i żaden nie miał wad, ani optycznych ani mechanicznych. W każdej firmie trafiają się "lemony" np Nikony, Kowy, Svbony itd.
Jest to pokłosie marnej kontroli jakości, w produkcji, co w przy takich cenach jest, niestety, częstym zjawiskiem. Firmy wolą wymieniać dany, zły egz, na nowy niż naprawiać uszkodzony.

Piszesz..."...mam wiele obaw przed kupnem 8x32 po tylu ich wtopach u mnie z całą serią Solo".

A jaką masz pewność, że kupując lornetkę Hawka czy Svbony itp, nie trafisz na zły egzemplarz ? Nie masz żadnej pewności bo życie pokazuje, że aby trafić na dobry egzemplarz lornetki, to w dzisiejszych czasach, trzeba mieć szczęście :grin: . Dotyczy to drogich jak i tanich lornetek.
Przerabiałem to z Kowami i NIkonami M7 oraz MHG, który kosztuje teraz prawie 4000 zł. Tak więc nie ma regół, że wszystko musi być dobre.
Co do Svbony, to Ty chcesz małą lornetkę a Svbony do takich nie należy, to gabaryt Enduransa, czyli większy od Vortexa, do tego, podobno, wcale nie jest taki super, jak się okazuje, bo entuzjazm co do jego jakości, opadł dość szybko :cry: .

sleipnir 
Nowy

Wysłany: Nie 31 Sie, 2025   

Jan55 nie negowałem ich jakości optyki, ale zwykłe dziadowanie firm premium, które przy tej renomie po tylu latach i w takich cenach obowiązkowo powinny zadbać o takie dodatki. W lornetce za 200 zł może tego zabraknąć, ale w sprzęcie za 1500-3500 to jest kpina, żeby tego nie było. Pewnie stanie wybór na Vortexa DB 8x32, ale moje obawy po wtopach z Solo biorą się z tego, iż obejrzałem recenzję mono 8x36 i tu gościu mówił, że jakościowo to poziom Diamondbacka... Miałem go i jeżeli miał na myśli stricte optykę, to było nieźle (ale jest trochę gorsza niż w Endurance). Jeżeli mechanikę, ergonomię i jakość wykonania, to lipa. W kwestii innych marek jest mnóstwo pozycji segmentu 8x30 i 8x32. Najchętniej bym gdzieś stacjonarnie przejrzał kilka modeli, ale do Beafoto mam daleko, a u mnie mimo, że duże wojewódzkie miasto, to nie kojarzę ani jednego sensownego sklepu z optyką (trzy lornetki Bushnella w militariach na krzyż to nie jest wybór).

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Nie 31 Sie, 2025   

sleipnir...Niestety ale Polska nie obfituje w ilość sklepów z optyką, więc pozostaje zakup tylko w sklepach internetowych. Trzeba zakupić, jeżeli dysponuje się, jakąś, "większą" kwotą pieniędzy, ze dwa/trzy modele lornetek, porównać je ze sobą i zostawić tą lornetkę, która najlepiej spasuje. Resztę zwrócić, jest na to 14 dni, więc wystarczająco dużo czasu na sprawdzenie w spokoju :wink: . Nie ma innej możliwości :cry: .

sleipnir 
Nowy

Wysłany: Pon 01 Wrz, 2025   

Jan55 u nas chyba poza myślistwem, to tematyka optyki jest bardzo niszowa. Zauważyłem już wielokrotnie przy różnych zakupach, że na internet jestem po prostu skazany, bo stacjonarnie często nie idzie nic dostać albo wybór słaby albo ceny w chory sposób zawyżone albo wszystko naraz i to w mieście w którym mieszka milion ludzi... Podsumowując ten wątek, to co czytałem, szukałem opinii itd. w budżecie plus minus do 1000 zł najlepszym wyborem w stosunku cena/jakość + niezawodność będzie Vortex Diamondback 8x32 WP, tak? Potem już tylko pozostanie mi ją zamówić i przetestować :) W zasadzie jeśli nie będzie miała jakichś wad i problemów to pewnie zostanie u mnie.

Lech149 
Rozmowny

A w jakim to mieście mieszkasz , jeżeli wolno spytać .

Jan55 
Optyczny
amator

sleipnir napisał..."Podsumowując ten wątek, to co czytałem, szukałem opinii itd. w budżecie plus minus do 1000 zł najlepszym wyborem w stosunku cena/jakość + niezawodność będzie Vortex Diamondback 8x32 WP, tak?..."

Tak, innego lepszego wyboru nie masz jak ten Vortex. Kup, sprawdź i oby Ci pasował :smile: .
Na forum BF w USA, został uznany przez jej użytkowników, jako najlepsza jakość w stosunku do ceny i ja też tak uważam :mrgreen: .

Odpowiedz do tematu