Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 22 Sie, 2025
Lech149... FF przeniesione z MHG i efekt taki sam, czyli niewiele wnoszący, a cenę lornetki podnoszący .
Mimo tego FF, zniekształcenia na brzegach pola w M7+ występują, podobnie jak w MHG. Są mniejsze niż w M7 ale są. Czy warto dokładać te 1000 zł do M7+ to już zależy od kupującego. Wg mnie nie warto, bo różnica w optyce przez dodanie FF jest minimalna i nie jest tego warta .
PS. Pytaniem pozostaje, co Nikon chciał uzyskać, poza wysoką ceną, przez dodanie tego FF do M7. Z tego co widać na forach (praktycznie brak opinii), to ta lornetka nie cieszy się jakimś zainteresowaniem, wręcz przeciwnie, dużo większym zainteresowaniem i dobrymi opiniami, cieszy się M7. Może, gdyby cena nie była tak drastycznie wysoka, w stosunku do M7, to zainteresowanie byłoby większe. Może .
W chwili obecnej , na ulubionej chińskiej platformie na A ... Svbony sa 202 8x32 ed do kupienia za jedyne 373,13 zł z darmową wysyłką . Gdybym potrzebował do celów jak autor tematu to nawet bym się nie zastanawiał
Jutro będę miał w rękach Nikona P7 8x30 . Co do tego SVbony to widzę, że mają ją u nas w jakichś Kauflandach itp - pewnie na zamówienie . Może gdzieś mają na stanie , zobaczę co to za cudak. Z Aliexpress trochę się boję bo jak przyjdzie rozkolimowana to będzie ....... i co wtedy ? Zwracać sie nie opłaca, nie wiadomo co z tym robić potem . Jak kurier rąbnie paczką to jest wielce prawdopodobne, że będzie rozkolimowana.
Binofan, ryzyko zawsze istnieje . Z Alika zamówiłem już sporo rzeczy , w tym dość drogie okulary do lunety i nigdy nic nie przyszło uszkodzone . Jak przyjdzie uszkodzona to odsyłasz do magazynu w Polsce i zwracają Tobie kasę . Za te pieniądze mz warto zaryzykować .
Jan55, niestety wersja upgrade jest gorsza optycznie i mechanicznie od starej wersji . Postęp vis 202 ed to sa 205 ed . Niestety są tylko 8x, 10x 42 . W sumie ceny też o.k. jak za lornetki z płaskim polem .
Jan55, no wiadomo że to co nowe zawiera ukryty podatek od nowości Binofan, jak będziesz macał P7 to zwróć uwagę na praktycznie brak dystorsji . Niestety przy panoramowaniu pojawia się efekt ,, toczącej się piłki " . Poziom AC jest porównywalny z Nikonem E2 , porównywałem bo E2 też posiadam . AC może nawet ciutkę mniejsza niż w E2 . Muszle oczne są duże i trzeba się dobrze dopasować . Ja używam na połowie pomiędzy ostatnią i przedostatnią pozycją . Wtedy widzę całe pole i nie ma zaciemnień .
Jan55, no wiadomo że to co nowe zawiera ukryty podatek od nowości Binofan, jak będziesz macał P7 to zwróć uwagę na praktycznie brak dystorsji . Niestety przy panoramowaniu pojawia się efekt ,, toczącej się piłki " . Poziom AC jest porównywalny z Nikonem E2 , porównywałem bo E2 też posiadam . AC może nawet ciutkę mniejsza niż w E2 . Muszle oczne są duże i trzeba się dobrze dopasować . Ja używam na połowie pomiędzy ostatnią i przedostatnią pozycją . Wtedy widzę całe pole i nie ma zaciemnień .
Ok, zwrócę na to uwagę. Napiszę jutro jakie wrażenia z oględzin.
No niestety, ale na razie nie mam możliwości sprawdzenia tego Nikona. Miał go wypożyczyć kolega z innego miasta i przywieźć do mnie, jednak na razie musiał wyjechać służbowo. U mnie nigdzie jej nie mają..
Nie wiem czy ja tylko mam takie szczęście ? Tak jak napisałem wcześniej Nikona P7 miał mi przywieźć kolega z Warszawy, ale musiał wyjechać służbowo. Zamówiłem więc w MediaExpert. Przyszła po dwóch dniach, odbiór w sklepie. Płacę, wychodzę na zewnątrz oglądam. Ładna, patrze przez nią i tak , totalnie rozkolimowana i na brzegach pola widzenia beczka jak cholera. Wracam więc do sklepu i oddają mi pieniądze. Nie wiem czy te wady to wynik uderzenia, pewnie tak choć coraz bardziej przekonuję się do tego ze to są odrzuty z wadami i to idzie do takich sklepów. Co jednak zrobić skoro nie ma gdzie zobaczzyć ich w realu. Oglądałem wczoraj też w jednym sklepie myśliwskim DO 10x50 Forest II . Spora, rozmiarami wykraczająca trochę poza moje załozenia, ale przyznam że zrobiła na mnie dobre wrażenie. Przede wszystkim dobrą regulacją ostrosci. Można było idealnie ją ustawić. Obraz naprawdę niezły, tylko ta aberracja dosyć spora . Generalnie gdyby nie te rozmiary to kto wie. Moze pokuszę się o sprawdzenie jeszcze Foresta II 10x42 .
Wysłany: Wto 02 Wrz, 2025
Binofan...Forest II 10x42 jest lepszą optycznie lornetką od 10x50, ale na brak AC raczej nie licz, chociaż nie jest źle, jest lepiej niż w x50 i zwłaszcza jak na lornetkę w takiej cenie . Jest nieporozumieniem, liczenie na bdb skorygowaną AC, w lornetkach na tym pułapie cenowym.
Chciałbym być dobrze zrozumiany. Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego że aberracja będzie w mniejszym lub wiekszym stopniu w lornetkach za 600-1000zł . Ja tylko opisałem co widziałem . Jeśli Forest II10x42 jest lepsza to wezmę ją na celownik.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11