Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co w zamian Nikon 8x25EX
Autor Wiadomość
Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Wysłany: Sro 10 Wrz, 2025   

Binofan, tak z ciekawości , czy w tym P7 widziałeś podwójny obraz ? Tak wygląda obraz z totalnie rozkolimowanej lornetki . Jeśli waga Cię nie ogranicza to Levenhuk sherman pro 8x32 optycznie jest świetna . Ostatnio na Ali kupiłem wersję chińską za jedyne 256 zł . Obraz bajka , praktycznie brak AC , bdb kontrast i kolor , brak odblasków nawet patrząc na Księżyc w pełni , dystorsja niewielka . Jedynie trzeba zaakceptować dość duże muszle oczne 46 mm .

Reklama

Binofan 
Uczestnik

Wysłany: Czw 11 Wrz, 2025   

Witam.
Podwójny nie był, ale oczy bolały i czuć było że wzrok robi lekkiego zeza. Odczuwalne jest to w momencie odsunięcia jej od oczu kiedy jest rozkolimowana.
Chętnie bym skorzystał z propozycji zakupu lornetki za 256zł jednak nie wiem może ja mam pecha ?
Wczoraj odesłałem Svbony 10x42 . Przyszła oczywiście lekko rozkolimowana pomimo mojej prośby żeby dokładnie ją sprawdzić przed wysyłką. Chyba nie sprawdzili bo przyszła bardzo dobrze zapakowana, a mimo to lekko rozkolimowana. Oczy bolały . Nie wiem czy tylko ja mam pecha ? Człowiek ze sklepu internetowego próbował mnie pouczać że nie ma idealnie skolimowanych lornetek i takie tam ...... . Na moje stwierdzenie że bawię się lornetkami od 40 lat i mam 3 sztuki Garetta 30x100 , Kronosa 26x70 i Nikona 8x25 i tamte lornetki nie mają tego typu problemów nic nie odpowiedział . Boję się znowu zakupu przez internet bo jak przyjdzie rozkolimowana to co z nią zrobię ? Rzucę w kąt.

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Wysłany: Czw 11 Wrz, 2025   

Binofan, bez urazy ale odnoszę wrażenie że może delikatnie jest coś nie tak z Twoim wzrokiem ?
W P7 8X30 która praktycznie nie generuje dystorsji Ty widzisz beczkę . Szczerze mówiąc , a miałem w rękach sporo lornetek , nigdy w żadnej nie widziałem dystorsji beczkowej . Poduszkowa i owszem jest dość powszechna . Czy ty używasz jakiś szkieł korekcyjnych ( okulary , szkła kontaktowe ) ? Jeśli odczuwasz ból oczu to raczej wynika to z nieodpowiedniego IPD lub braku prawidłowej regulacji dioptrii pomiędzy okiem prawym a lewym . Sprawdzenie kolimacji przez odsuwanie lornetki od oczu ma wykazać czy obrazy z obu tubusów są wyrównane . Ta procedura też wymaga wcześniejszego ustawienia ostrości na nieskończoność i sprawdzenia na odległych obiektach . Dodam jeszcze że większość lornetek nie jest idealnie skolimowana ale mózg bez problemu łączy obrazy nawet na gwiazdach . Kiepska kolimacja jeszcze połączy obrazy dzienne ale już na gwiazdach nie połączy . Bardzo rozjechana kolimacja nie połączy obrazów dziennych .

Binofan 
Uczestnik

Wysłany: Pią 12 Wrz, 2025   

Kot 72 czy ty czytasz to co ja piszę ??
W poście poprzednim napisałem wyraźnie że :
Mam 3 lornetki i w żadnej nie ma tego typu objawów. Pozwolę sobie nawet napisać drobną sugestię :
Nie zgodzę się ze stwierdzeniem że :
Napisałes : Mózg bez problemu łączy obraz .......
Mózg nie ma łączyc obrazu. To lornetka ma być dobrze skolimowana . Nie wiem, my chyba rozmawiamy o dwóch różnych rzeczach . Mam lornetki od 40 lat . Nawet jak jest minimalnie źle skolimowana to owszem mózg łączy obrazy, ale ty robisz lekkiego zeza. Jak odsuniesz lornetkę od oczu i popatrzysz bez niej to przez chwilę masz wrażenie że robiłes lekkiego zeza, wzrok wraca do mormalności. Jeśli nie wiesz o czym piszę to jesteś szczęściarzem który nigdy nie patrzył przez źle skolimowaną lornetkę :grin: . Albo masz źle skolimowaną/ skolimowane i wydaje ci się że to normalne ( także bez urazy)
Absolutnie nie może tak być , nawet minimalnie bo komfort obserwacji spada mocno - to bez sensu . Jedna z moich lornet potężna Garret 30x100 ma po dwie śrubki kolimacyjne z każdej strony. Mozna to zrobić samemu w 15 minut. Jak się nimi koryguje to widać doskonale jak to przebiega. Najpierw robisz lekkiego zeza , potem wiekszego , potem robią się dwa obrazy itd. Na stwierdzenie że nie ma idealnie skolimowanej lornetki moge tylko sie uśmiechnąć gdyż tam gdzie jest możliwość regulacji mozna to zrobić perfekcyjnie. Przy takich małych nie ma takiej możliwości. Muszą to zrobic w fabryce. Jak robią to byle jak to takie są efekty. Jako dziecko miewałem w rękach różne lornetki PZO czy Zeissa . Nigdy nie doświadczyłem złej kolimacji- Szczerze to nawet nie wiedziałem że coś takiego jest możliwe- ale to było ponad 50 lat temu . Jak patrze przez swoje lornetki i nie mam tego objawu zeza, a potem biorę taką ze sklepu i zezuje to nikt mi nie wmówi że tak ma być, albo mam coś ze wzrokiem.
Na to wszystko jest prosty test :
Nalezy patrzeć przez lornetkę i odsuwać ją od oczu i patrzeć bez niej, należy to zrobić kilka razy pod rząd. Jeśli nie odczuwamy że robimy zeza to wszystko w porządku ze sprzętem. Jak jest inaczej to ......

ps. Nie noszę żadnych okularów, szkieł kontaktowych itp. Moja wada wzroku to ok. -0,75 w obu oczach jest prawie tak samo.

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Binofan, odnoszę wrażenie że nie wiesz na czym polega prawidłowa kolimacja . Z racji tego że czasem dla zabawy kupuję tanio jakiegoś klasyka a z racji tego że większość z nich wymaga napraw i obsługi typu czyszczenie optyki , smarowanie i ustawienie kolimacji, wielokrotnie miałem do czynienia z rozkolimowaną lornetką . Dla mnie prawidłowe ustawienie na pryzmatach czy na pierścieniach mimośrodowych nie stanowi problemu . Ustawiałem japońskie Swifty , Tasco czy niemieckie CZ Jena . Radzieckie też się zdarzały . Żeby jednoznacznie potwierdzić prawidłowość ustawienia zawsze ostatecznie sprawdzam na gwiazdach lub odległych punktach świetlnych ustawiając ostrość a następnie całkowicie rozogniskowując prawy okular . Przy prawidłowych ustawieniach zawsze ostra gwiazda z lewego tubusu powinna przynajmniej zawierać się w rozogniskowanym krążku z prawego tubusa . Nadal uważam że wstępnie , niewłaściwie ustawiasz IPD . Takich cudów to nie ma że oglądasz 5 nowych lornetek i wszystkie są rozkolimowane . W aż takiego pecha to nie uwierzę . Tylko test na gwiazdach prawdę Ci powie czy lornetka ma ustawioną prawidłową kolimację czy też nie .

Binofan 
Uczestnik

Dobra, bez sensu ta dyskusja. Nie wiem o czym mówię i tyle. Jak samochód ledwo jedzie to jedziesz na autostradę testować czy do mechanika ? Ja do mechanika.

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Ja podpinam skaner obd celem ustalenia przyczyny tego że ledwo jedzie :mrgreen:

Odpowiedz do tematu