Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 11 Wrz, 2025 Bushnell Forge 10x42 problem z równomierną regulacją muszli.
Witam. Sprawiłem sobie lornetkę jak w tytule. Ogólnie jestem z niej bardzo zadowolony ale nurtuje mnie temat regulacji muszli. Jestem przyzwyczajony do używania lornetek z wykręconymi muszlami na maksa a w tym przypadku nie mogę tego zrobić. Lewa muszla wykręca się o 2 kliknięcia a prawa o 3 przez co ich wysokość jest różna. Drugi egzemplarz tego modelu który oglądałem (używany ) nie miał tego defektu. Przy ustawieniu obydwu na drugi skok wszystko jest idealnie równe. Bez problemów mogę używać tak lornetki ale ciekawość nie daje mi spokoju skąd taka wada i czy ewentualnie da się coś z nią zrobić. Mój poprzedni Bushnell All Purpose 10x42 oraz Steiner Safari 10x42 nie miały z tym żadnego problemu (choć same muszę działały zauważalnie gorzej niż w Forge). Dodam na koniec ze lornetka była kupiona na Amazonie z błędem cenowym za małe pieniądze i jej reklamacja przez ten sklep nie wchodzi w grę. Z drugiej strony Bushnell nie ma chyba żadnego przedstawiciela w naszym kraju więc strzelam że będę musiał się z tym pogodzić. Z góry dzięki za pomoc.
Próbowałem dodać zdjęcie ale forum go nie akceptuje (różne błędy przy próbie dodania).
Nie wiem jaka tam jest konstrukcja ale jest oczywiste że obie muszle powinny dać się wysunąć na jednakową wysokość . Mechanizm lewej muszli wyraźnie się blokuje . Czy próbowałeś użyć większej siły przy wykręcaniu ? Jeśli mechanizm wysuwu jest wewnętrzny tak jak np w lornetkach GPO to nie pozostaje nic innego jak próbować wpuścić jakiś penetrator pomiędzy korpus a muszle . Oczywiście w małej ilości . Jeśli mechanizm jest tradycyjny czyli zewnętrzny to trzeba zdjąć - odkleić gumy muszli i zobaczyć czy np śrubka prowadnicy nie jest odkręcona i nie blokuję . Tam już nie ma żadnej filozofii .
Patrząc po zdjęciach ta lornetka ma muszle chowane / wkręcane w korpusie . mesiah1989, spróbuj użyć większej siły aby wykręcić do końca . Ewentualnie , delikatnie jakimś penetratorkiem po wewnętrznej części . Jeśli to nie pomoże to znaczy że mechanizm jest zacięty na amen i wtedy tylko serwis który wymieni na sztukę bez wady .
Wysłany: Pią 12 Wrz, 2025
mesiah1989...Musisz uważać przy siłowym wkręcaniu muszli, bo są prawdopodobnie plastikowe. Miałem Forge w rękach, ale nie sprawdzałem tego, więc uważaj żeby nie pękła tuleja muszli. W serii Nitro, tuleje muszli są plastikowe, więc w Forge też takie mogą być.
Dziękuję wszystkim za odzew. Nie byłem w stanie odpisać wcześniej. Udało mi się częściowo rozwiązać problem. Z racji że okular nie sprawiał wrażenia zblokowanego (koniec zakresu wykręcania był idealnie w punkt który zgrywał się z poziomem drugiego okularu a nie pomiędzy "klikami" oraz fakt że koniec regulacji był odczuwalnie ograniczony metalowym "odczuciem" typu nie kręć dalej bo ukręcisz) uznałem że problem nie leży po stronie samego mechanizmu i zblokowaniu jego wykręcania. Zamiast wykręcania okularu na siłę postanowiłem go wkręcić poza zakres. I to rozwiązało problem. Tuleja z regulacją jest metalowa a na nią nałożona jest gumowa nakładka. W momencie kiedy ją wkręcałem ścięło klej (przypomina szary silikon) i gumowa część oddzieliła się/ ukręciła od metalowej tulei. Mogłem dzięki temu ją podciągnąć do samej góry. W tej chwili mam 3 zakresy regulacji na lewym i prawym okularze, oba są równe ale niestety ten lewy nie jest wklejony i pod naciskiem opuszcza się. Nie przeszkadza to zbytnio w użytkowaniu więc raczej nie będę bawił się wklejenie (nie wiem jak się za to zabrać, istnieje ryzyko sklejenia samej tulei od regulacji) więc pomyślałem że nałożę jakąś tulejkę pod okular która ograniczy jego zakres pracy i opuszczanie. Ciężko mi to miarodajnie opisać ale mam nadzieje że jest to zrozumiałe. W skrócie wygląda to tak jakby Chińczyk wkleił jedną gumę na poziomie wysunięcia drugim, a drugą na poziomie trzecim. Głupi błąd który nie przystoi raczej w sprzęcie za 2500zł+. Zdarza się.
Samą lornetkę bardzo mocno polecam. Według mnie (amatora) ma bdb właściwości optyczne i świetnie leży w łapach, wypadła zauważalnie lepiej niż Delta Chase i Vortex Diamondback o tych samych parametrach które porównywałem bezpośrednio (szukałem lornetki do 1200-1300zł). Sama jakość wykonania również jest bdb. Błędy zdarzają się każdemu, z tego co wiem nawet w lornetkach za 10k+. Egzemplarz ten wyniósł mnie 1200zł więc nie mam zamiaru narzekać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13